Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Zo ervaart Lisa (24), die op haar dertiende haar moeder verloor, Moederdag

Zo ervaart Lisa (24), die op haar dertiende haar moeder verloor, Moederdag

Moederdag komt in de media voor in vrolijke reclames en luchtige artikelen, maar niet iedereen ervaart die dag zo. Voor mensen die geen moeder meer hebben, kan het behoorlijk zwaar zijn.

| Tim van Erp

Wij spraken met de 24-jarige Lisa, die haar moeder op jonge leeftijd verloor.

Lees ook
Moeder van Bryan (23) over zijn hiv-besmetting: ‘Hij wilde geen medicijnen nemen’

Binnen twee weken

“Toen ik dertien jaar was overleed mijn moeder aan maagkanker”, zegt Lisa. “Ze had al een poos last van haar maag; na een tijdje werd het zo ondraaglijk dat ze naar het ziekenhuis ging. Toen ging het allemaal heel snel. Twee weken na de diagnose werd ze overgeplaatst naar een hospice, waar ze uiteindelijk overleed. Ze was 46.”

Ontbijt op bed

“Voor ze overleed, vierden we Moederdag altijd met een ontbijtje op bed, knutselwerkjes die we als kind maakten en cadeautjes. Zo vieren we Vaderdag nog steeds, zonder de knutselwerkjes dan.” Ze vervolgt: “Mijn moeder vond cadeautjes krijgen niet belangrijk. Ze waardeerde de knutselstukjes al genoeg. Zo stond ze ook in het leven: ze waardeerde juist de kleine dingen.”

Moeders van vriendinnen

Hoe Moederdag voor Lisa was nadat haar moeder kwam te overlijden? “Op de middelbare school merkte ik er eigenlijk niet veel van, omdat je dan niet meer in de klas gaat knutselen. Wel als mijn vriendinnen cadeaus voor hun moeder gingen kopen. Soms ging ik met hen mee, omdat ik dat gezellig vond, maar dan voelde ik me wel een aanhangsel. Ik denk niet dat zij dat per se door hadden. We waren tieners, dachten daar niet zo zwaar over na. Ik neem dat ook niemand kwalijk.”

Lees ook
De zoon van Francis werd niet ouder dan twee: ‘We wilden hem zo veel laten zien’

Niet thuis met Moederdag

En hoe is dat nu? “Moederdag is voor mij vooral een commerciële dag. Ik vind dat je elke dag lief moet zijn voor je moeder. Na mijn moeders overlijden ben ik altijd met mijn vader en broertjes naar haar graf geweest om bloemen neer te leggen en plantjes te planten.” Dit jaar viert Lisa Moederdag voor het eerst niet thuis, omdat ze voor werk geëmigreerd is naar Dublin. “Ik vind het best lastig dat ik daardoor haar graf niet kan bezoeken.”

En dit jaar?

Toch zorgt Lisa ervoor dat ze die dag niet daardoor laat overschaduwen. “Ik vind het erg belangrijk om positief in het leven te staan en vooruit te kijken in plaats van te blijven hangen in het verleden. Dit jaar op Moederdag ga ik daarom wat leuks doen: wandelen in een park of lekker iets eten.” Speciale waarde aan Moederdag hecht ze echter niet. “Dagen als haar verjaardag en de dag waarop zij overleed doen mij meer.”

NIEUWS | MOEDERDAG | INTERVIEW | MEEPRATEN | LINDA.166 HET ZAL JE MOEDER WEZEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser