Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Volgens deze generatie-expert staan meer vrouwen aan het roer in 2019

Volgens deze generatie-expert staan meer vrouwen aan het roer in 2019

In een column in online magazine ‘Mannenzaken’ schrijft generatie-expert Aart Bontekoning dat 2019 het jaar wordt dat de bedrijfscultuur verandert en vrouwen een grotere rol gaan spelen. 

| Kirsten Zijderveld

Wij belden met Bontekoning, die al twintig jaar onderzoek doet naar de invloed van nieuwe generaties op bedrijfsculturen, en vroegen hem wat hij verwacht voor komend jaar en wat de gevolgen zijn.

2019 wordt het jaar van vrouwendominantie en mannenemancipatie, schrijft u. Waarom denkt u dat?
“Ik zie al een paar jaar dat vrouwen meer invloed hebben op mannen. Eerst was het zo dat mannen voorrang namen, maar nu worden mannen en vrouwen gelijkwaardiger. In 2018 was het gemiddelde opleidingsniveau van vrouwen voor het eerst hoger dan bij mannen en dat geeft vrouwen meer zelfvertrouwen. Hun kinderen hebben ook veel zelfvertrouwen, dat komt doordat ze in gezinnen opgroeien waarin moeders hoger zijn opgeleid dan vaders. In de Millennialgeneratie zie je dat de gelijkwaardigheid 100 procent is. De invloed van vrouwen op mannen is groot en mannen geven uit eigen initiatief al ruimte. Bij oudere mannen uit vorige generaties domineerden de mannen echt. Ik heb veel van die mannen ook gevraagd of ze merken dat ze er meer voor openstaan, en dan zitten ze te knikken. Zij hebben thuis ook dochters die goed opgeleid zijn.”

Waarom vindt die verandering dit jaar plaats?
“Het loopt al een aantal jaren. Die pragmatische generatie begint nu zo’n beetje het leiderschap over te nemen van de vorige generatie. En binnen die generatie zijn vrouwen hartstikke gelijkwaardig, dus ik verwacht dat het nu door gaat breken. #metoo was echt een signaal en er zijn meer signalen waarin vrouwen zeggen: ik ben er wel klaar mee dat mannen bepalen wat ik wel of niet moet doen. Het kan nog wel drie of vier jaar duren voor het echt doorbreekt, hoor. Het klinkt gek, maar daar heb je een beetje geluk bij nodig. Als premier Theresa May er bijvoorbeeld in slaagt de Brexit goed te regelen en als Trump wordt opgevolgd door een vrouw, zou dat ook helpen.”

Aart Bontekoning

Wat verandert er precies voor vrouwen?
“Ze krijgen meer invloed op de cultuur, dus op hoe we samenwerken, hoe we leidinggeven, hoe we communiceren en hoe we omgaan met verschillen. Daar hoef je niet per se topman of topvrouw voor te zijn. Die invloed sluipt er als het ware in. Ook in tv-programma’s en kranten zien we meer invloed van vrouwen. Ik verwacht ook vaker aandacht voor positief nieuws, want vrouwen kijken meer naar relaties en positieve mogelijkheden. Vooral oudere mannen kijken naar wat er fout gaat.”

En wat zijn de gevolgen voor mannen?
“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Je ziet gewoon dat ze merken dat het helemaal niet meer vanzelfsprekend is dat zij het voortouw nemen en bepalen wat er gebeurt. Dat gebeurt in gezinnen al. Het gezin loopt voor op wat er in de maatschappij gebeurt. Er zal ook wel verzet ontstaan bij mannen die moeite hebben geleid te worden door vrouwen. De meesten staan ervoor open en zeggen dat het goed is dat vrouwen het voortouw nemen, maar er is een kleine groep machomannen die er moeite mee heeft. Dat kan wel tot extreme reacties gaan leiden.”

Lees ook
Jongeren starten steeds vaker een eigen onderneming: ‘Deze generatie heeft meer lef’

Waarom zijn deze veranderingen nodig?
“De manieren van besluiten, samenwerken en veranderen zijn in de vorige eeuw ontwikkeld door mannen en die manieren zijn verouderd, dus daar is een update voor nodig. En die update komt van jonge generaties en ook van vrouwen. Je kunt het vergelijken met voedingsmiddelen: die hebben een houdbaarheidsdatum en die als is verstreken, wordt het ongezond om het te eten. Met gedrag is dat precies hetzelfde. Wat betreft de manieren van communiceren, vergaderen en omgaan met verschillen is de houdbaarheidsdatum verstreken. Dat merk je aan het feit dat het de jonge generatie veel meer energie kóst dan geeft, en dat laat zien dat het aan vernieuwing toe is. De nieuwe generatie heeft dat in zich en bedrijven hebben dat nodig om te overleven.”

Worden zowel vrouwen als mannen er beter van?
“Ja, iedereen wordt er beter van. Oudere generaties hebben de neiging om toch nog door te gaan met een verouderde manier van besluiten en communiceren, omdat dat er ingeslopen is. Als je twintig jaar op dezelfde manier vergadert en je voelt dat je energie verliest, moet je het op een manier doen waar je wel energie van krijgt. Dan krijgt iedereen z’n frisse blik terug.”

De volledige column van Aart Bontekoning voor Mannenzaken lees je hier.

NIEUWS | INTERVIEW | DIT WORDT 2019

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images/Aart Bontekoning

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser