Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Anouk heeft borstkanker en daar vlogt haar dochter over: 'Het is een uitlaatklep'

Gisteren verscheen de eerste aflevering van onze nieuwe LINDA.tv-serie ‘Mama is ziek’. Daarin vlogt Liv (7) over haar moeder Anouk (37), die vorig jaar de diagnose borstkanker kreeg.

| Elisa Heisen

Wij belden met Anouk.

Knobbeltje

Toen Anouk vorig jaar oktober de diagnose borstkanker kreeg, was het flink schrikken. ”Ik had al een tijd een knobbeltje in mijn borst, maar ik zocht er verder niets achter. Ik dacht dat ik gewoon even ongesteld moest worden en dat het daarna wel weer weg zou zijn. Bovendien had ik onlangs al een mammografie gehad en daaruit kwam niets bijzonders.”

Direct chemo

Het knobbeltje ging echter niet weg en dus besloot Anouk naar de dokter te stappen. Die stuurde haar voor de zekerheid door naar het ziekenhuis, waar vervolgens een nieuwe mammografie werd gemaakt en een punctie werd gedaan. Daaruit bleek dat ze in het voorstadium van borstkanker zat. “Ik zou een borstbesparende operatie moeten ondergaan. Natuurlijk is dat niet leuk, maar ik had wel zoiets van: als het moet, dan doen we dat gewoon.” Tijdens een ingreep om het knobbeltje te verwijderen bleek het toch allemaal erger dan gedacht: er werd een tumor van 2,5 centimeter in Anouks borst gevonden. Ze moest direct met de chemo beginnen.

Kaalgeschoren

Hoewel de eerste aflevering gisteren pas online kwam, heeft Anouk de beelden een tijdje terug al voor het eerst bekeken. “De eerste keer dat ik de aflevering zag, vond ik het heel heftig. Toen die aflevering werd opgenomen, was ik echt op mijn allerslechtst.” De andere afleveringen besloot ze eerst zelf te kijken en daarna pas met familie. “Inmiddels kunnen we met zijn allen heel hard lachen om de beelden, hoor. Je moet er niet te lang in blijven hangen.” Ook over het moment dat ze kaalgeschoren werd (te zien in de aflevering) blijft ze luchtig. “Dat viel heel erg mee. De kinderen vonden het wel even gek, maar ja, het moest gebeuren.”

‘Even wilde ik opgeven’

De behandeling was volgens Anouk zwaar, met name een gedeelte van de chemotherapie. “Ik was lichamelijk en mentaal echt helemaal kapot. Mijn hersenen waren pap en ik leek soms wel bezeten. Ik ben altijd heel positief gebleven, maar toen zag ik het echt even niet meer zitten. Even wilde ik opgeven, maar dat heb ik natuurlijk niet gedaan.” Ook voor Liv was die periode zwaar, vertelt Anouk. ”Ik merkte aan haar dat ze niet meer naar school wilde. Ze wilde thuis blijven, bij mij.”

Uitlaatklep

Voor Liv was het vloggen een uitlaatklep, vertelt Anouk. “Ze vond het hartstikke leuk om te doen. Ze maakte al langer filmpjes met haar vriendinnetjes, maar die mochten nooit online. Door te vloggen kon ze op haar eigen manier over mijn ziekte praten. Normaal gesproken is ze niet heel open en vindt ze het moeilijk om over haar gevoelens te praten, maar op camera ging dat heel goed.” In het begin was het even wennen dat er van alles werd vastgelegd op camera, maar omdat haar dochter bijna alles filmde, voelde het voor Anouk niet apart of ongemakkelijk.

Apetrots

Ze is apetrots op haar dochter. “Ze doet het eerlijk, lief en puur. Zoals ze is. We hebben al heel veel positieve reacties gekregen.” Met Anouk gaat het inmiddels een stuk beter. Het zwaarste gedeelte van haar behandeling (chemotherapie en bestraling) is inmiddels achter de rug en ze volgt nu immunotherapie.

Lees ook
De 7-jarige Liv vlogt over haar moeder die borstkanker heeft: ‘Ik vind het stom’

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.TV | BORSTKANKER | MAMA IS ZIEK

Bron: LINDAnieuws | Foto: Elvin Boer/Privéfoto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser