Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Maartje (23) heeft zo'n last van hooikoorts dat ze noodgedwongen naar Australië vlucht

Maartje (23) heeft zo'n last van hooikoorts dat ze noodgedwongen naar Australië vlucht

Mensen met hooikoorts hebben het zwaar op deze warme dagen. Maar zo ontzettend zwaar als Maartje Sinot (23) uit Waalre hebben maar weinigen het.

| Boris Lemereis

Haar hooikoorts is zo heftig dat ze noodgedwongen naar het buitenland moet vluchten, vertelt ze ons.

Lees ook
Hooikoorts? Sorry: de ellende is nog lang niet over

Als heftige griep

Maartje (foto) heeft al sinds de basisschool last van hooikoorts, maar het wordt steeds heviger. Met dit jaar als toppunt. Heeft ze nu last van hooikoorts, dan is het vergelijkbaar met heftige griep. “Ik voel overal pijn en heb koorts. Ook zwelt mijn keel op – ik heb het continu benauwd -, zitten mijn ogen bijna helemaal dicht en moet ik veel niezen.”

29 pillen per dag

Medicijnen? Die werken maar een beetje. “Ik slik nu 29 pillen per dag. Elke pil die ik slik, haalt voor m’n gevoel ongeveer 1 procent van de klachten af. Sinds een tijdje slik ik prednison. Dat werkt, het is het enige waarmee ik nu nog net kan functioneren.”

Bijwerkingen

Maar ook de prednison kan ze niet langer blijven slikken. “Na een week kreeg ik een maagzweer, waardoor ik ook aan de maagbeschermers moest. Bij te lang slikken zijn de bijwerkingen te heftig.” Van de specialist mag Maartje er niet langer mee doorgaan.

Naar het buitenland

Er bleef eigenlijk maar één oplossing over: de pollen ontlopen in het buitenland. Maartje heeft het nieuws 24 april te horen gekregen, en vertrekt twee weken later – aanstaande vrijdag – al naar Australië. Ze heeft daar al eerder gewoond en weet dat ze in de herfst en winter (het is nu herfst in Australië) geen last van hooikoorts heeft. Ze keert pas in september in Nederland terug.

Hele leven omgegooid

Dat is ontzettend moeilijk. “Binnen twee weken ben ik gedwongen mijn hele leven om te gooien. Ik had een leuke baan als nanny, en ben net tante geworden. Nu mis ik de eerste vier maanden van mijn neefje en nichtje. Ik ga mijn vrienden en familie enorm missen.”

Hoop op verbetering

Hoe Maartje haar toekomst voor zich ziet? “Uit de testen blijkt dat ik hevig allergisch ben, maar het is onduidelijk waarom precies. Wel is duidelijk dat mijn immuunsysteem te hard werkt, waardoor ook deze reactie overdreven is. In september begin ik met immuuntherapie, in de hoop dat er verbetering optreedt. Het zou tien jaar kunnen duren, maar in theorie kan het me van de hooikoorts af helpen. Als het niet helpt, moet ik misschien permanent emigreren. Daar wil ik voorlopig nog niet aan denken.”

Op haar website Hooikoortshorror lees je meer over Maartjes strijd met de pollen.

NIEUWS | GEZOND | OPMERKELIJK | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Maartje / Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser