Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom Linda (geboren als Marcel) de ophef rondom Van der Gijp overdreven vindt

Waarom Linda (geboren als Marcel) de ophef rondom Van der Gijp overdreven vindt

Linda van Kollenburg (45) is geboren als man, maar onderging in 2010 de transitie naar vrouw. Alle commotie rondom de verkleedpartij van René van der Gijp als vrouw in ‘Voetbal Inside’ vindt zij overdreven. 

| Maaike van de Graaf

Linda vindt het gewoon een grap “waar we wat nuchterder naar moeten gaan kijken.”

Lees ook
Van der Gijp reageert op ‘transgendergate’: ‘We zijn helemaal doorgeslagen’

Bakken kritiek
Afgelopen vrijdag zat René van der Gijp met een blonde pruik aan tafel bij Voetbal Inside: een reactie op de transitie van Vlaamse journalist Bo van Spilbeeck. Die ‘grap’ schoot bij velen in het verkeerde keelgat en Van der Gijp kreeg ladingen kritiek over zich heen. Toch laat hij weten geen spijt te hebben. RTL daarentegen noemde zijn verschijning ‘ongepast’, maar haalt het programma niet van de buis.

‘Het valt allemaal wel mee’
Volgens transgender Linda is alle ophef rondom de ‘grap’ overdreven en valt het allemaal wel mee. “We moeten het leven niet te serieus nemen, ook niet als het om een transgender gaat.” Want ondanks dat in transitie gaan een zwaar traject is, vindt Linda dat mensen niet hun humor moeten verliezen. “We zouden ook gewoon allemaal wat meer van elkaar moeten accepteren”.

Bespreken
Ze is dan ook van mening dat het goed is dat onderwerpen als geslachtsverandering ook in programma’s als Voetbal Inside worden besproken. “Er wordt dan toch weer over ‘ons’ gepraat en het taboe daaromheen wordt een beetje meer doorbroken.” Toch keurt Linda het gedrag van tafelgast bij Voetbal Inside, Johan Derksen, af. “Hij zegt dat hij het ‘niet normaal’ vindt als iemand van man naar vrouw verandert.” En dat vindt ze jammer: “Tuurlijk zijn transgenders bijzonder, ik snap dat mensen daar iets van vinden. Maar het is niet leuk om te horen als iemand zegt dat het ‘niet normaal’ is.”

Een neerwaarts spiraal
Dat Linda de ophef rondom de verkleedpartij overdreven vindt, komt ook doordat zij de afgelopen jaren behoorlijk wat wat negatieve reacties heeft gekregen. “Het transitietraject ligt alweer even achter mij en van die vele opmerkingen creëer je een dikkere huid.” En dus kan zij de verkleedpartij van René van der Gijp wel accepteren en vindt het jammer dat er zoveel commotie over is ontstaan. “We zitten in een neerwaartse spiraal, we maken tegenwoordig van alles een ding en zouden juist wat nuchterder moeten worden.”

LINDA.150
Linda vertelt in de ‘LINDA. 150’ over haar transitie van man naar vrouw. In 2010 besloot zij als 38-jarige Marcel om als vrouw te gaan leven en gaf zichzelf de naam Linda. Benieuwd naar haar verhaal? Dat lees je hier via Blendle (€).

In Hoe is het nu met? op LINDA.tv vertellen transmannen, die ooit in de LINDA. stonden, openlijk over hun verandering. 

NIEUWS | TV | BEKEND | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Linda van Kollenburg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Las dat er heel veel problemen zijn bij transgenders na verloop van tijd, veel suïcidale gedachten ook. Waarom zijn er geen programma's en/of onderzoeken die laten zien hoe het op termijn met deze mensen gaat dan ontstaat er een eerlijker beeld, nu lijkt het of die mensen allemaal heel gelukkig geworden zijn..

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser