interview

Linda de Mol diep onder de indruk van vluchtelingenkamp en werk neef Johnny op Lesbos

Linda de Mol diep onder de indruk van vluchtelingenkamp en werk neef Johnny op Lesbos

De dochter van Linda de Mol, Noa, heeft twee maanden als vrijwilliger gewerkt in vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos. Waar de organisatie van Johnny de Mol, Movement on the Ground, actief is. Vorige week bezocht Linda het kamp. 

| Maaike van de Graaf

En kon ze, samen met vriend Jeroen en zoon Julian, haar dochter weer in de armen sluiten.

Lees ook
Johnny de Mol helpt vluchtelingen: ‘En dan sta je daar met doorweekte kinderen in je armen’

Movement on the Ground

Linda’s neef, Johnny de Mol, had al vaak tegen haar gezegd dat ze écht eens moest komen kijken op Lesbos om te zien wat hij, met zijn organisatie Movement on the Ground, allemaal voor vluchtelingen doet. “Het kwam er nooit van,” vertelt Linda. “Tot nu toe dan, ik had mijn dochter vreselijk gemist en wilde met eigen ogen zien wat ze daar had meegemaakt.” Noa had al vaak genoeg via de telefoon tegen haar moeder gezegd dat “het zo heftig is, dat het niet uit te leggen valt.”

Kara Tepe op Lesbos

Vorige week was dan het moment daar dat Linda, samen met haar vriend en zoon een bezoek bracht aan vluchtelingenkamp Kara Tepe en dat heeft diepe indruk op haar gemaakt. “Movement on the Ground organiseert daar onder andere filmvertoningen voor kinderen, dansavonden en computerlessen.” Maar dat is nog niet alles. “Mijn dochter heeft voornamelijk meegewerkt aan een voetbalprogramma voor kinderen tot en met achttien jaar en het zogeheten ‘cookies-and-conversation’-project.” Dat zijn bijeenkomsten waar men met een kopje thee en een koekje probeert te praten met elkaar in het Engels en elkaar daardoor leert kennen.”

Linda met haar vriend, zoon, dochter en andere vrijwilligers van Movement on the Ground en Because We Carry:

‘Het breekt m’n hart’

Ook bracht Linda een bezoek aan het kledingdepot, waar elke gezin vier keer per jaar één set kleding mag uitzoeken. “Naast me stond een islamitische jongen van een jaar of zestien en vroeg of er nog sneakers in zijn maat waren.” Er was nog één paar, knalroze schoenen. “Ik zie hem denken: ik moet dankbaar zijn, maar ze zijn roze. Dan breekt m’n hart.” Ze besluit in een goedkope winkel aan de overkant alle sneakers te kopen die ze hebben. “De verkoper dacht vast dat ik knettergek ben, maar Jeroen en ik hebben 130 paar sneakers in onze leenauto gepropt en meegenomen naar het vluchtelingenkamp.”

Linda samen met Noa en Julian bij een gezin dat in het vluchtelingenkamp verblijft:

Gevlucht voor Taliban

Op de laatste avond mag Noa een afscheidsetentje geven in een restaurant. Ook vrijwilligers uit het kamp zelf zijn erbij. “Mijn dochter zat naast Negar, een zestienjarig Afghaans meisje met wie ze bevriend is geraakt.” Zij is gevlucht voor de Taliban en spreekt goed Engels. “Ze vraagt aan Noa wat ze gaat studeren nu ze weer naar huis gaat, en daar schieten we allemaal vol van.” “Zij zou ook moeten studeren, maar slaapt vanavond in een container met als enige vrolijke gedachte dat ze vaak mag helpen bij de voetbaltrainingen van Movement on the Ground.”

Menswaardige kampen

In 2015 richt Johnny de Mol samen met vier andere Movement on the Ground op, waarmee hij probeert van vluchtelingenkampen campussen te bouwen. Daarmee willen ze de omstandigheden van duizenden vluchtelingen in Griekenland verbeteren en de kampen menswaardiger maken. De organisatie kan op allerlei manieren de steun hard gebruiken. Op hun website vind je meer informatie.

De kinderen uit het vluchtelingenkamp op weg naar voetbaltraining: 

En zie hier nog meer beelden van het bezoek van Linda de Mol met haar gezin aan het vluchtelingenkamp

Linda deelt amandelen uit aan zwangere vrouwen

Linda met haar zoon en dochter

Het vullen van zakken met eten

Dochter Noa bij het begeleiden van de voetbaltraining

In onderstaande video geeft Johnny een rondleiding op het kamp:

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW

Bron: Linda de Mol / Movement on the Ground | Foto: Linda de Mol

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af
Advertorial

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser