Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Mareva (41) over de heftige gevolgen van migraine: 'Het is niet 'even' met aspirine opgelost'

Mareva (41) over de heftige gevolgen van migraine: 'Het is niet 'even' met aspirine opgelost'

Zeker twee miljoen Nederlanders hebben migraine, een (chronische) hersenziekte die flink wordt onderschat. ‘Het is niet even opgelost met een aspirine’, vertelt Mareva, die zelf aan de ziekte lijdt.

| Raounak Khaddari

WOMEN Inc. en het Migrainefonds zijn daarom een landelijke campagne gestart om meer aandacht te krijgen voor de ziekte en om de vooroordelen weg te nemen.

Lees ook
Hoop voor migrainepatiënten: er is een nieuw medicijn goedgekeurd

Ondersteuning

Aan LINDAnieuws vertelt Mareva Steehouwer, die al tien jaar last heeft van de ziekte, hoe heftig migraine kan zijn. “Het werd steeds erger. Ik moest er op een gegeven moment ook bij overgeven en kon fel licht niet meer verdragen.” Na twee jaar lijden besluit ze naar de huisarts te gaan, die haar doorverwees naar de hoofdpijnpoli in Arnhem. “Daar stelden ze vast dat ik migraine had en kreeg ik medicatie.”

Begripvol gezin

Daardoor heeft Mareva, die op een buitenschoolse opvang werkt, nu alleen nog last van de hersenziekte als ze menstrueert. “Dat is zo’n twee dagen per maand. Omdat ik te eigenwijs ben om me ziek te melden ga ik dan wel werken, maar als ik ’s avonds thuiskom kan ik niets meer.” En hoewel haar vrouw en zoontje van vijf de situatie begrijpen, heeft de moeder soms het gevoel dat haar migraine ook hun leven overneemt. “Als ik met het gezin iets onderneem en door mijn migraine het uitje halverwege in het water valt, of helemaal niet door kan doorgaan”, noemt ze als voorbeeld. Maar nog vervelender is het onbegrip van anderen, waar zij ook op stuit.

Lees ook
Yasmin (34) heeft migraine: ‘Bij een aanval voelt het alsof mijn hersenen in elkaar worden gedrukt’

Onderschat

“Mensen zien het toch snel als ‘gewoon hoofdpijn’. Ze geven dan tips als “neem een aspirine en ga even rustig zitten”, maar bij migraine heeft dat geen zin.” Ook de vorige baas van Mareva “begreep er weinig van. Hij geloofde niet dat het meer is dan spanningshoofdpijn of stress en dan voel je je echt niet serieus genomen.” Steehouwer is overigens niet de enige die zich onbegrepen voelt. Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds veel vooroordelen bestaan over migraine. “Sommigen denken dat het tussen je oren zit en ik ben zelfs een keer doorverwezen naar een psycholoog. Maar het is een echte ziekte die helaas niet even met een dagje rust of aspirine is verholpen.”

Campagne

De moeder is dan ook blij met de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ van WOMEN Inc. en het Migrainefonds, die meer erkenning en begrip voor deze hersenziekte willen. Meer weten over de campagne? Kijk op migraineiseenhoofdzaak.nl.

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Mareva Steehouwer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser