Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Interviewer Antoinnette Scheulderman vertelt hoe heftig onbegrip is bij het overlijden van je huisdier

Interviewer Antoinnette Scheulderman vertelt hoe heftig onbegrip is bij het overlijden van je huisdier

Interviewer Antoinnette Scheulderman heeft dertien maanden gerouwd om de dood van haar hond: ‘Het is nog steeds niet geaccepteerd om zoveel verdriet te hebben om een huisdier.’

| Raounak Khaddari

Aan LINDAnieuws vertelt ze hoe eenzaam verdriet is als mensen het niet begrijpen.

Lees ook
Wendy: ‘Waarom krijg je geen vrije dag als je huisdier is overleden?’

Overlijden
Acht jaar lang waren Antoinnette en haar teckel Bubbels onafscheidelijk. “Ze ging overal mee naartoe, we leefden echt samen.” Helaas werd haar hond ziek en kwam ze in september 2016 te overlijden. Dat was voor Scheulderman het begin van dertien maanden rouw. Ze werd door haar beste vrienden gelukkig goed opvangen. Een paar gingen mee naar de crematie van de teckel en een maand later hadden zo’n vijftien vrienden een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in het café waar ze graag komt. “Maar niet alle vrienden reageerden zo. Een enkele vriend had onbegrip.”

Onbegrip
“Ik merkte dat verdriet om een dier door veel mensen niet wordt begrepen. Ze zeggen dan zelfs: “dan koop je toch ‘gewoon’ een nieuwe”, terwijl we het verdriet om verlies bij een mens wél altijd begrijpen. Het rouwen om je huisdier wordt daardoor wel eenzaam”, gaat ze verder. “Als je verdrietig bent is het namelijk fijn als mensen je begrijpen, maar er heerst helaas nog steeds een soort schaamte om de rouwverwerking van huisdieren. En dan ben je alleen in je verdriet.”

Stil verdriet
Toen Scheulderman in december tafeldame was bij De Wereld Draait Door besloot ze om die schaamte te doorbreken. “Matthijs van Nieuwkerk vroeg aan iedereen in die uitzending wat hen in 2017 heeft beziggehouden. Ik dacht: ik kan wel een heel verhaal afsteken over de #MeToo-discussie en Trump, maar ik zei heel eerlijk dat ik vooral bezig ben geweest met m’n huisdier. Dat ik heel veel verdriet heb gehad om mijn hond en dat het verdriet een stil verdriet was, omdat mensen het niet begrepen.”

Bang
Ze vertelt dat ze bang was dat mensen verkeerd op haar verhaal zouden reageren en genadeloos zouden zijn op Twitter, maar het tegenovergestelde gebeurde. “Ik kreeg juist ontzettend veel reacties van mensen die zich in mijn verhaal herkenden. Een dag na de uitzending stopte er een auto naast me en stapten mensen uit om me te bedanken voor mijn verhaal.” Ook kreeg Antoinnette veel lof voor het feit dat ze überhaupt durfde uit te spreken dat ze zo aangedaan was door het verlies van haar teckel. Ze besloot om daar iets mee te doen.

Boek over rouwen om je dier
“Er zijn maar weinig boeken over rouw en rouwverwerking als het om je dier gaat. Daar kwam ik achter na het overlijden van Bubbels.” Nu gaat ze dat boek dus zelf schrijven: ‘Dan koop je toch gewoon een nieuwe‘. “Ik ga langs bij bekende mensen die ook de dood van een dier hebben gekend en dat hebben verwerkt en praat met deskundigen.” Zo gaat Scheulderman in gesprek met onder andere Paul de Leeuw en Linda de Mol en spreekt ze met de moeder van Frédérique Huydts. Die verloor haar dochter, zoon én hond. “Zij kan de vergelijking maken. Ze verloor eerst twee kinderen en daarna haar hond, maar zei: ‘Ik had daardoor niet minder verdriet om mijn hond.’”

Tips
In het boek dat dit najaar uitkomt staan ook tips om met het verlies van je huisdier om te gaan. Voor wie niet zo lang wil wachten heeft Antoinette nu al een advies: “Gun jezelf tijd om te rouwen om je huisdier en steek een dikke middelvinger op aan iedereen die dat niet begrijpt.”

Ook Patty Brard is gek op haar hondjes:

Het boek ‘Dan koop je toch gewoon een nieuwe‘ van Antoinnette Scheulderman verschijnt komend najaar bij uitgeverij Lebowski.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Corné van der Stelt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser