Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Wessel (61) is getrouwd met een vrouw maar gaat wekelijks naar ontmoetingsplek voor mannen

Wessel (61) is getrouwd met een vrouw maar gaat wekelijks naar ontmoetingsplek voor mannen

Wessel (61) is getrouwd met een vrouw, maar gaat al zo’n dertig jaar wekelijks naar een mannenontmoetingsplek. ‘Ik ben wel eens kotsend de bosjes uitgekomen, zo misselijk was ik van mezelf.’

| Elisa Heisen

Wessel is één van de mannen die zijn verhaal doet in de nieuwe podcast Anoniem Intiem van Omroep Gelderland. Wij belden hem op.

Podcast

In de vijfdelige serie Anoniem Intiem vertellen drie mannen uitgebreid over hun bezoeken aan mannenontmoetingsplekken, oftewel seksplekken voor mannen in de openlucht. Wessel vindt het bevrijdend om zijn verhaal te vertellen, maar vindt het tegelijkertijd ook een moeilijk onderwerp om over te praten.

Taboe

Homoseksualiteit is in zijn jeugd taboe. “Ik ben opgegroeid in een echte volkswijk, waar homoseksualiteit absoluut niet werd geaccepteerd. Aan het einde van de straat woonden bijvoorbeeld twee mannen samen. Niemand wist of ze een relatie hadden of wat precies de situatie was, maar die mannen werden als ‘zwak’ bestempeld en er werd veel over ze gepraat. De buurt walgde ervan. En er werd in mijn omgeving altijd gezegd: ‘Als mijn kind homo is, dan komt hij het huis niet meer in’.”

Parkeerplaats

Wessel realiseert zich op zijn veertiende dat hij homoseksueel was, maar trouwt enkele jaren later toch met een vrouw, verhuist en krijgt twee kinderen. “Toen ik met haar trouwde, was ik wel écht verliefd op haar. Er is een lange periode geweest dat ik haar ook trouw bleef.” Toch blijft er iets knagen. Als hij op een dag vanuit zijn nachtdienst naar huis rijdt, voelt hij zich vermoeid. Hij besluit op een parkeerplaats te parkeren om even uit te rusten. “Al snel had ik door dat het geen normale parkeerplaats was. Wat gebeurt er hier, dacht ik nog. Maar ik vond het ook wel interessant.”

Misselijk

Meerdere bezoekjes aan de parkeerplaats volgen, altijd als hij nachtdienst heeft gehad. De eerste paar keer durft hij zijn auto niet uit en observeert hij slechts. Op een gegeven moment begint het te kriebelen en stapt hij toch de auto uit. Al snel volgt de eerste keer sex in de bosjes. “In het begin was het nog nieuw en vreselijk spannend. Maar toen ik het een aantal keer gedaan had, begon mijn geweten te knagen. Ik ben wel eens kotsend de bosjes uitgekomen, zo misselijk was ik van mezelf.”

Scheiden

Wessel durft zijn vrouw in eerste instantie niet te vertellen dat hij wekelijks sex heeft met mannen, maar weet ook dat het zo niet langer kan. Hij vertelt zijn vrouw dat hij wil scheiden. “Ik heb toen gezegd dat ik voor mezelf wilde kiezen, maar heb niet precies gezegd waarom.” Maar dan wordt zijn vrouw ziek en de scheiding wordt nooit doorgezet. “Ik kon haar op dat moment echt niet verlaten.” Wessel neemt de zorg van zijn vrouw op zich en de twee zitten dag en nacht op elkaars lip. Op een dag krijgen ze een woordenwisseling en floept Wessel er in de hitte van de discussie toch uit dat hij homoseksueel is.

In de knoop

Zijn vrouw was in shock. “Ze had het totaal niet zien aankomen. Haar eerste reactie was: ‘Waarom ben je dan met mij getrouwd?’. Maar ik hield op dat moment echt heel veel van haar.” Wessel had het graag op een beter, rustiger moment willen vertellen. “Maar ik zat zo met mijn gevoel in de knoop dat ik me niet meer kon inhouden.” Spijt dat hij met haar getrouwd is, heeft hij absoluut niet. “Als ik het kon terugdraaien, had ik het niet anders gedaan. Ik hield heel veel van haar, nog steeds trouwens, en ik zou mijn twee kinderen absoluut niet hebben willen missen. Maar ik sluit niet uit dat als ik in een andere omgeving was opgegroeid, ik nu getrouwd zou zijn met een man.”

Bevrijdend

Wessels vrouw woont tegenwoordig in een verpleeghuis. De twee kunnen nog goed met elkaar door één deur, ook al is de liefde over. Hij gaat vier keer per week bij haar langs en zij komt wekelijks een keer naar huis. Hij vindt de situatie goed zoals-ie is en het gaat goed met hem. Ook zijn kinderen en veel mensen uit zijn omgeving weten inmiddels dat hij homoseksueel is. “Veel mensen weten wel hoe het zit, maar eigenlijk vraagt niemand ernaar.” Hij is blij dat hij het uiteindelijk toch heeft durven te vertellen. “Het was heel bevrijdend om het te vertellen, want ik heb jaren een dubbelleven geleid.”

De eerste twee afleveringen van Anoniem Intiem zijn inmiddels te beluisteren via de website van Omroep Gelderland of beluister ze hieronder.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Benzinepleisterplaats met veel bomen en ondergroei vanstruiken in mijn regio werd veelvuldig door homo's of bi's gebruikt. Stonden die mannen daar met hun broek op de enkels weinig verheffend allemaal. De Gemeente heeft daarop de hele onder begroeiing weggehaald einde homo ontmoetingsplaats.

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser