Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

De zoon (9) van Sandy is hoogbegaafd maar wordt wél genoeg uitgedaagd

De zoon (9) van Sandy is hoogbegaafd maar wordt wél genoeg uitgedaagd

Gisteren schreven wij over de uitzending van ‘De Monitor’ waarin het verhaal van de hoogbegaafde Christiaan (9) centraal staat. Hij verveelt zich vaak op school. 

| Kirsten Zijderveld

Charlie (9), de zoon van Sandy Bergkamp uit Spaarndam, is ook hoogbegaafd. Hij wordt wel uitgedaagd.

Lees ook
Christiaan (9) is hoogbegaafd en al klaar met álle lesstof van de basisschool

Day-a-Week

“Charlie gaat één dag per week naar de zogenoemde Day-a-Week school“, vertelt Sandy ons als we haar bellen. “Hij krijgt daar geen taal- of rekenles, maar alles gaat via praktische opdrachten. Zo moesten ze een keer met vijftien harde spaghettislierten en drie elastiekjes een zo hoog mogelijke toren bouwen. Ook leert hij er hoe te studeren. Het is eigenlijk voortgezet onderwijs op basisschoolniveau.”

‘Uitdaging niet gewend’

Sandy, die haar zoon liever ‘heel slim’ noemt dan ‘hoogbegaafd’, zegt dat Charlie daardoor wel wordt uitgedaagd en nu regelmatig het idee heeft dat hij iets niet weet. En dat is-ie niet gewend. “Het gaat hem altijd te makkelijk af.”

‘In voor een extra werkje’

Dat Charlie slimmer dan gemiddeld was, merkte Sandy al toen hij een jaar of vier was. “De vragen die hij stelde, de opmerkingen die hij maakte. Ik dacht toen al: jeetje, wat denk jíj ver na.” Ook op school werd die gedachte bevestigd. “Charlie wilde niet alleen maar spelen, maar was als kleuter al in voor een extra werkje.”

Eén dag per week

Later zat hij in plusklassen waar hij meer verdieping kreeg en moeilijkere lessen, maar ook daar zat op den duur weinig uitdaging meer in. “Begin dit schooljaar mocht hij van de hoogbegaafdheidscoördinator op zijn school testjes doen. Daardoor werden hij en één andere leerling uit zijn klas geselecteerd voor Day-a-Week in Haarlem. Charlie zit nu in groep vijf, en tot en met groep acht gaat hij één dag per week naar deze speciale school. In zijn klas zitten zo’n twintig kinderen uit groep vijf, zes en zeven van allerlei scholen.”

Lees ook
Deze vierjarigen zitten in de eerste plusklas voor hoogbegaafde kleuters

Extra uitdaging

Sandy denkt dat deze combinatie van ‘gewoon’ school en de extra uitdaging perfect voor haar zoon is. “Als je het hem vraagt, zou hij wel vaker naar Day-a-Week willen. Maar hij moet natuurlijk al het andere schoolwerk ook nog doen, en dat gaat in vier dagen prima.”

‘Lekker spelen’

Een klas overslaan is op school nooit ter sprake gekomen en daar is Sandy eigenlijk wel blij om. “Dat zou hij sociaal niet trekken. Dan krijg je een heel wijs kind dat niet meer bij z’n eigen leeftijdsgroep aansluit. Dat vond ik zelf geen prettig idee. Hij moet ook nog lekker kunnen spelen.”

Kindercolleges

Buiten school gaat Sandy regelmatig met Charlie naar musea, bijvoorbeeld Nemo in Amsterdam, waar ze kindercolleges aanbieden. Dit raadt ze andere ouders die hun kinderen willen uitdagen ook aan als leuk én leerzaam uitje.

Wil je de uitzending van De Monitor over hoogbegaafde kinderen terugzien? Dat kan hier.

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sandy Bergkamp

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser