Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Francis werd ernstig ziek na haar borstvergroting: 'Ik kreeg hartkloppingen en haaruitval'

Francis werd ernstig ziek na haar borstvergroting: 'Ik kreeg hartkloppingen en haaruitval'

Van de mensen die een cosmetische ingreep hebben ondergaan, heeft vier procent achteraf spijt, bleek uit onderzoek van LINDA. en ‘EenVandaag’. Francis Pop (48) is een van hen.

| Boris Lemereis

Zij heeft nog dagelijks last van de borstimplantaten die ze in 2009 liet plaatsen en twee jaar later liet verwijderen.

Lees ook
Wat vinden wij van ons lijf? LINDAnieuws en EenVandaag doen onderzoek

Niet snijden in gezond lichaam

Al vanaf jonge leeftijd wilde Francis best wat meer borstpartij, vertelt ze ons als we haar bellen. “Maar ik vond dat je niet in een gezond lichaam moet snijden.” Tot een kennis van haar zelf een borstvergroting nam en Francis het resultaat zag. “Het zag er ontzettend mooi uit, en volgens haar viel de ingreep mee.” Het trok Francis over de streep. Na zich goed te hebben ingelezen en meerdere klinieken te hebben bezocht, liet ze in 2009 haar borsten vergroten.

Hartkloppingen, benauwdheid en haaruitval

Het resultaat zag er in eerste instantie “prachtig uit”. Maar kort na de operatie begon de ellende. “Ik kreeg hartkloppingen en werd doorverwezen naar de eerste hulp. Daar konden ze niks vinden, maar de klachten werden steeds erger. Ik kreeg het benauwd, kreeg haaruitval, spierpijn en had continu het gevoel dat ik griep had. Op mijn 41e kwam ik vervroegd in de overgang terecht.”

‘Het hoeft niet meer’

Intussen konden artsen nog altijd niets vinden. “De onderzoeken en medicijnen hadden ook effect op mijn energieniveau. Ik heb een tijdje niet kunnen werken. Ik ging niet naar feestjes, was heel negatief over alles.” En dat terwijl Francis zichzelf doorgaans omschrijft als ‘een vechter’. “Ik kom uit de buurt van Rotterdam en ben opgegroeid met ‘niet lullen maar doen’. Maar er zijn momenten geweest waarop ik dacht: van mij hoeft het niet meer.”

Lees ook
Demi gebruikt al sinds haar negentiende botox en filters: ‘Liever dat dan drugs’

Forum

Uiteindelijk was het misschien tóch Francis’ vechtersmentaliteit die haar, ondanks haar lage energieniveau, ertoe aanzette zich te verdiepen in haar ziekteverschijnselen. “Op een internetforum kwam ik in contact met vrouwen die vergelijkbare klachten hadden gekregen, en sommigen knapten aanzienlijk op nadat ze hun implantaten lieten verwijderen.”

Verwijderen

De ellende bij Francis was zo groot, dat ze ook besloot de gok te nemen. Twee jaar nadat ze haar borstvergroting had ondergaan, liet ze de implantaten weer verwijderen. Het was een wereld van verschil: een groot deel van de klachten verdween.

Gelekte siliconen

Toch bleek nog steeds niet alle ellende voorbij. “Ik bleek siliconen in mijn bloed te hebben. De implantaten hebben niet gelekt, maar schijnen soms ook siliconen uit te ‘zweten’. Daardoor heb ik ontstekingen op allerlei plaatsen in mijn lijf. De siliconendeeltjes hechten zich bijvoorbeeld aan zenuwuiteinden bij de wortels van mijn tanden. Ik heb al veel wortelkanaalbehandelingen moeten ondergaan.” Ze hield er de auto-immuunziekte ‘asia-syndroom’ aan over, die wordt geassocieerd met siliconen borstimplantaten. De kliniek ontkent dat de klachten iets met de implantaten te maken hebben.

Gezond zijn

“Waarschijnlijk kom ik nooit volledig van alle verschijnselen af. Het gaat al iets beter dan een jaar geleden, en ik hou me vast aan het idee dat er hopelijk nog een periode komt die beter is”, zegt ze. “Ik vond uiterlijk altijd heel belangrijk, maar dat is nu anders. Als je gezond bent wil je heel veel. Als je ziek bent, wil je alleen gezond zijn.”

Enorm veel spijt

Dat vier procent van de vrouwen spijt heeft na een cosmetische ingreep mag misschien als weinig klinken, maar als je leest welke ellende Francis heeft doorgemaakt na haar borstvergroting, verandert dat het perspectief. Zelf hoopt ze met haar verhaal anderen te waarschuwen extra goed na te denken voor ze een ingreep ondergaan. “Ook bij mij leek het een goed doordachte keuze – ik was 39, dus het was geen jeugdige bevlieging – maar ik heb er enorm veel spijt van.”

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW | LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF'

Bron: LINDAnieuws | Foto: Francis Pop

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser