interview

Dennis komt op voor zijn gepeste zoon (16) met viral middelvinger op Facebook

Dennis komt op voor zijn gepeste zoon (16) met viral middelvinger op Facebook

Dennis’ zoon Quinn (16) is drie jaar lang gepest op zijn middelbare school. Nu zijn diploma binnen is, steken zijn vader en hij letterlijk en figuurlijk een dikke vinger op naar het schoolsysteem.

| Verena Verhoeven

Dennis plaatste een foto van hun opgestoken middelvingers op Facebook en die post is inmiddels meer dan 35 duizend keer geliket en meer dan veertienduizend keer gedeeld.

Pesten

Tijdens de drie jaar dat Quinn op de middelbare school zat, werden de pesterijen steeds erger. “Het begon met kleine incidenten, maar de olievlek werd steeds groter”, vertelt vader Dennis als we hem bellen. Hij wil niet te diep ingaan op Quinns persoonlijke ervaringen, maar wil het globale probleem aankaarten. Zo leverden zijn vele bezoekjes aan de school – ondanks beloftes tot verbetering – weinig tot niks op. Het lukte de docenten niet de jongeren onder controle te houden. “De algemene verhoudingen op de school waren niet goed. Docenten die niet stevig in hun schoenen stonden, konden soms onmogelijk lesgeven. Leerlingen hadden de overhand.”

Verdedigen en overleven

Toen vorig jaar een conciërge in elkaar werd geslagen, is Dennis nogmaals naar de school gegaan in een laatste poging iets te doen. “Ze beloofden een project te starten om het schoolklimaat te veranderen en ik mocht daarbij helpen. Ik heb echter nooit meer wat gehoord.” Quinn bleef ondertussen doorzetten. “Zijn mindset stond niet meer op leren, maar op verdedigen en overleven.” Weggaan was geen optie. “Hij wilde het onrecht niet laten zegevieren. Daarbij werd zijn type opleiding niet op veel plekken aangeboden.”

Middelvinger

Dennis zag hoe moeilijk zijn zoon het had en zei in het vierde jaar tegen hem: “Als je slaagt, gaat er een middelvinger op naar school.” En zo geschiedde. Dennis’ Facebookbericht en -foto doen veel stof opwaaien. “Ik had wel verwacht dat het lokaal aandacht zou krijgen, maar ik krijg nu berichten van herkenning uit het hele land.” Quinn was hier niet meteen enthousiast over: hij wil niet zielig overkomen. “Daarom heb ik een update toegevoegd. Quinn is niet zielig, maar juist sterk. En hij vindt het ook heel fijn hoor, hij voelt zich door de reacties ook enorm gesteund.”

Verandering schoolsysteem

Quinn is volgens zijn vader “onwijs opgelucht” dat hij van deze school weg kan en is klaar voor de volgende stap: de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid. Inmiddels heeft zijn oude middelbare school gereageerd en gaat Dennis met de nieuwe directeur in gesprek. “Ik wil graag kijken of ik input kan geven waarmee men concreet aan de slag kan.” Dennis hoopt dat het schoolklimaat niet alleen op Quinns oude school verandert, maar op scholen door het hele land. “Het is allang niet meer een middelvinger naar zíjn school, maar naar het schoolklimaat in heel Nederland. Ik heb er geen persoonlijk belang meer bij, maar wil dat niemand zo’n schooltijd door hoeft te maken als Quinn heeft gedaan.”

Lees ook
Nieuwe reclame van IKEA toont treffend wat pesten met een kind doet

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Dennis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser