nieuws

Hevige storm houdt aan: dit is het laatste nieuws

Het zal je niet ontgaan zijn dat er een zware storm over ons land waait, maar wat gebeurt er nou precies en waar? Wij zetten de laatste ontwikkelingen voor je op een rij.

| Verena Verhoeven

Lees ook onze liveblog met de laatste updates over de storm.

Lees ook
Code rood raast over Nederland: alle treinverkeer gestaakt

Twee doden
De politie laat weten dat er door de storm twee doden zijn gevallen. In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen. In Olst is een eveneens 62-jarige vrachtwagenbestuurder uit Zwolle omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment brak een andere tak af die hem fataal werd.

Openbaar vervoer
Het is bijna onmogelijk om vandaag ergens te komen. Zo schrapte KLM uit voorzorg al 250 vluchten, maar rond 11.00 uur is het totale vluchtverkeer op Schiphol stilgelegd. Een uur later maakte NOS bekend dat het vliegverkeer langzaam weer wordt hervat. Ook de NS heeft de hele dienstregeling gestaakt. Door de storm komen veel bomen en andere voorwerpen, zoals een trampoline (!), op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations zijn er problemen ontstaan door de storm. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor reizigers en medewerkers wanneer de dienstregeling door zou gaan.

Auto
In de auto dan? Beter van niet. Rond 10.30 uur stond er 200 kilometer file, meldde de ANWB. Veel (lege) vrachtwagens kunnen de storm niet aan en waaien om. Op social media gaan foto’s rond van de grote voertuigen die over de weg liggen. De ANWB heeft binnen anderhalf uur twintig meldingen binnengekregen over omgewaaide vrachtwagens. De A27 van Utrecht naar Breda is in beide richtingen op diverse plekken afgesloten, alleen daar al waaiden er drie om. Rijkswaterstaat adviseert vrachtwagenchauffeurs niet de weg op te gaan.

Lopen of fietsen dan?
Geen vliegtuig, auto of trein dus, maar tegen de wind in fietsen is ook levensgevaarlijk. Er zijn op enkele plekken in het Rivierengebied fietsers van de dijk gewaaid. Behalve een nat pak, liepen zij voor zover bekend gelukkig geen verwondingen op. Lopen dan? Nou, nee. Zelfs met de benenwagen is het moeilijk om ergens te komen. Zo blijkt wel uit bovenstaand filmpje van twitteraar Marco (@tensioncoach).

Geen verplicht tentamen
Omdat het bijna onmogelijk – en gevaarlijk – is om ergens heen te gaan, zijn studenten van de Universiteit Utrecht vandaag niet verplicht om op te komen dagen voor colleges en tentamens. Zij kunnen een beroep doen op overmacht, laat de universiteit weten. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) roepen studenten die nu nog thuis zijn op om binnen te blijven.

10 miljoen schade
Niet alleen vrachtwagens waaien om. Zoals bij elke storm zijn ook dit keer veel bomen het slachtoffer van de harde wind. Maar ook Dixies, containers en hele daken vallen ten prooi aan code rood. De schade wordt dan ook nu al geschat op meer dan 10 miljoen euro. Dat stelt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Wat meespeelt, is dat de grond momenteel erg nat is. Daardoor kunnen bomen makkelijker omwaaien. Dat zorgt vaak voor grote schade aan panden.

Blijf oppassen
Verzekeraars raden mensen nu aan gehoor te geven aan het code rood-advies van het KNMI voor grote delen van het land. “Pas op, die waarschuwing is er niet voor niets.” Ga je ondanks alles toch de weg op, dan ben je echter wel verzekerd, aldus de brancheorganisatie. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld vrachtwagens.

storm

Foto: Sandra Dijkman Dulkes

VIDEO'S | NIEUWS

Bron: ANP / NS / KNMI / Twitter | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser