nieuws

Door deze geniale uitvinding kunnen nu ook vrouwen eíndelijk overal naar de wc

Door deze geniale uitvinding kunnen nu ook vrouwen eíndelijk overal naar de wc

Als vrouw in het openbaar naar de wc moeten, het blijft problematisch. Want als er überhaupt al een toilet in de buurt is, staat er meestal een rij waar je moedeloos van wordt. 

| Alexandra Vandenberghe

Frederieke Hakman, student aan ArtEZ – de hogeschool voor kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle – vond dat dit niet langer zo kon, en ontwierp de Speed-pee.

Geen uren meer wachten

De Speed-pee is een mobiel vrouwenurinoir dat ervoor zorgt dat een simpel toiletbezoek niet langer een gigantisch gedoe is (en gekenmerkt wordt door lange wachtrijen en een tekort aan toiletpapier). Het ontwerp kan namelijk overal staan: van Het Leidse Plein, tot Pinkpop tot je jaarlijkse buurtfeest.

openbaar wc vrouwen

Speed-pee

Recht op openbaar toilet

Het probleem ‘vrouwen-wc’s’ (of beter, het gebrek daaraan) zorgt al langere tijd voor onvrede. Zo kreeg Geerte Piening (23) in 2017 nog een boete voor wildplassen op het Leidseplein. Onterecht, vond zij. Als vrouw zijn de opties om openbaar te kunnen plassen immers minimaal. Om boven een mannenurinoir te hangen heb je de lenigheid nodig van een gemiddeld Cirque du Soleil-artiest, en je behoefte doen tussen twee auto’s in het midden van de straat voor een publiek is voor niemand leuk. Ook niet voor de pottenkijkers.

Beetje triest

Dat het tot 2018 geduurd heeft tot deze oplossing kwam, is dan ook een beetje triest. Maar gelukkig was daar Frederieke. We deden het al bíjna in onze broek.

Lees ook
Wendy over wildplassen: ‘Zegt die rechter nou echt dat je als vrouw bést naar een urinoir kan?’

NIEUWS

Bron: Frederieke Hakman | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser