Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Rechter besluit: provincie Flevoland mag edelherten afschieten

Rechter besluit: provincie Flevoland mag edelherten afschieten

Na veel onduidelijkheid over het doodschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen, is vandaag bekendgemaakt dat de provincie Flevoland de dieren mag laten afschieten.

| Yara Mureau

Dat bepaalde de rechtbank vandaag in Lelystad.

Edelherten

Staatsbosbeheer begint volgende week met de uitvoering. De rechter is het met de provincie Flevoland eens dat een situatie als vorige winter voorkomen moet worden. Alle juridische belemmeringen om de dieren dood te schieten, zijn nu weg, stelt Staatsbosbeheer. Ze gaan de dieren niet meteen afschieten. “We willen het zorgvuldig en veilig doen.” Zo zijn ook de weersomstandigheden en de locatie waar de herten zich bevinden van belang.

Lees ook
Staatsbosbeheer niet voor de rechter om dood grote grazers Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Begin april werd bekend dat bijna drieduizend grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd. Het voorval leidde een tijd lang tot maatschappelijke onrust. Zo vonden dierenliefhebbers dat de grote grazers moesten worden bijgevoerd, terwijl de gemeente en Staatsbosbeheer dit afraadden, om zo de natuur zijn gang te laten gaan.

Ingrijpen

Daarom wilde de provincie Flevoland ingrijpen. Volgens de provincie moesten er 1830 edelherten geschoten worden om op de gewenste stand van maximaal 490 dieren te komen. Vijf natuurverenigingen tekenden bezwaar aan tegen het afschieten van de edelherten. Dat leek tot vandaag een succes, want de afgelopen twee weken mocht er niet geschoten worden op de herten.

NIEUWS | DIEREN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser