Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Elien (51) is mantelzorger: 'Ik wílde mijn moeder die liefdevolle aandacht geven'

Elien (51) is mantelzorger van haar moeder Marlies (79). Ze vertelt haar verhaal in de documentaire ‘Moeder aan de lijn’, die vanavond wordt uitgezonden op NPO2.

| Elisa Heisen

Wij belden met Elien.

Spanning en frustratie

In de documentaire worden drie vrouwen gevolgd die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Ze doen dit uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. Ook voor Elien, die samen met haar broer voor haar moeder zorgt, was het lang niet altijd makkelijk. Al zes jaar lang is ze mantelzorger van haar moeder, die aan alzheimer lijdt en sinds een paar maanden in een verzorgingshuis woont.

Tussen de bedrijven door

Elien werkte 36 uur per week als jurist bij een groot telecombedrijf, maar zorgde daarnaast ook voor haar moeder. ”Hoeveel tijd ik daaraan kwijt was, vind ik lastig te zeggen. Het gaat natuurlijk geleidelijk. Mijn moeder had na verloop van tijd steeds meer zorg nodig. Ik haalde haar altijd op donderdagavond op en bracht haar dan op zaterdag weer naar huis. Op vrijdag ging ik gewoon werken. Telefoontjes en mailtjes naar instanties deed ik tussen de bedrijven door.” Ook op de dagen dat haar moeder niet bij haar thuis was, ging ze langs.

Iedere dag bezoek

Elien kreeg veel hulp van familieleden, vrienden en de buren. ”De buren keken bijvoorbeeld of ze de deur niet open had laten staan en of ze de gordijnen ’s ochtends wel open had gedaan.” Hoewel het af en toe flink regelen en afstemmen was, verliep het volgens Elien allemaal best soepel. ”We zaten met zijn allen in een WhatsAppgroep, dus het contact verliep altijd wel goed. Er ging eigenlijk iedere dag wel iemand bij haar langs.” Toch was ze er iedere dag mee bezig. ”Ik maakte heel veel lijstjes. We moesten elke dag opnieuw een dagindeling maken.”

Elien (links) met haar moeder Marlies.

Tijd vrijmaken

Elien had het dus goed voor elkaar, maar ze moest er in haar privéleven wel een aantal dingen voor opgeven. ”Het is niet dat ik geen privéleven had, maar ik had wel minder tijd dan gemiddeld. Ik vind familie en vrienden heel belangrijk, dus daar maakte ik tijd voor vrij. Maar ik heb op donderdagavond ook wel eens een borrel van werk laten schieten omdat ik mijn moeder moest ophalen. En ik had een abonnement op een tijdschrift, maar die verdwenen vaak nog in het plastic op een stapel omdat ik geen tijd had om ze te lezen.” Het is volgens haar heel belangrijk om praktisch te blijven. ”Je moet je erbij neerleggen dat niet alles perfect kan zijn.”

Trotse vrouw

De zorg uit handen geven was volgens Elien geen optie. ”Mijn moeder is een trotse vrouw. Ze was erg gesteld op haar zelfstandigheid en wilde graag in haar eigen huis blijven wonen. Ze accepteerde wel hulp, maar alleen van een aantal mensen en met moeite. Ze wilde zo lang mogelijk zichzelf blijven en dat begrijp ik volledig.” Maar ook praktisch gezien was het uit handen geven van de zorg niet handig. ”Mijn moeder had vooral hulp nodig bij de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen en haar vogel verzorgen. Dat doet de thuiszorg niet en het aantal uren dat je krijgt, is beperkt.”

Liefdevolle aandacht

In haar directe omgeving is Elien nooit op onbegrip over de situatie gestuit. ”Mijn familie, vrienden en collega’s hebben me juist heel erg gesteund en geholpen. Mensen die iets verder van me af staan, hebben wel eens gevraagd of ik mezelf niet tekortdeed. Maar ik wílde mijn moeder heel graag die liefdevolle aandacht geven.” Haar moeder mag nu dan wel in een verzorgingshuis wonen, de mantelzorg is voor Elien niet gestopt. ”Ik ga nog twee keer per week bij haar langs en doe nog steeds haar zaken en koop haar kleding. Ze is vrolijk en heeft het naar haar zin. Ik ben vooral blij dat ze nu de zorg krijgt die ze nodig heeft.”

Moeder aan de lijn is vanavond om 20.55 uur te zien op NPO 2.

Lees ook
BN’ers over hun leven als mantelzorger: ‘Het wordt alleen maar erger en dan gaat ze dood’

VIDEO'S | NIEUWS | TV | INTERVIEW | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Moeder aan de lijn

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser