Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Jongeren starten steeds vaker een eigen onderneming: 'Deze generatie heeft meer lef'

Jongeren starten steeds vaker een eigen onderneming: 'Deze generatie heeft meer lef'

Websites in elkaar zetten of het verkopen van kleding via internet: er wordt anno 2019 niet gek van opgekeken. De jongeren van nu ondernemen meer dan ooit. 

| Anna Botic

En als onmisbaar onderdeel hiervan schrijft een groot gedeelte zich na verloop van tijd in bij de Kamer van Koophandel.

Eigen bedrijf

De meeste van deze jonge ondernemers wonen in Flevoland, Utrecht en Gelderland. De cijfers liegen er niet om: in 2018 schreven meer dan 3500 jongeren tussen de dertien en achttien zich in bij de Kamer van Koophandel. Dit is ongeveer een derde meer dan in 2017. Het zijn voornamelijk jongens die zich inschrijven, namelijk 78 procent in 2018. Maar op jonge leeftijd ondernemer worden, gaat niet zonder slag of stoot. Elke beslissing die je neemt onder de zestien jaar moet door je ouders worden ondertekend.

Lees ook
Ondernemende tweeling helpt bedrijven aan werknemers met ‘blind audition’

Ondernemersgeest

De zogenaamde ‘ondernemersgeest’ van jongeren kan volgens Debby van Wijngaarden van de Kamer van Koophandel verschillende oorzaken hebben. “Wij denken dat deze generatie meer lef heeft, nieuwsgieriger én eigenwijzer is.” De wereld ligt aan hun voeten, vindt van Wijngaarden. “Daarnaast zijn er talloze idolen zoals dj’s en vloggers die ook ondernemen.”

Eigen baas

Een voorbeeld van een creatieve jonge ondernemer is de zeventienjarige Mark Hartman, die wij eerder al spraken. Hij was vijftien toen hij besloot kleding van exclusieve merken te kopen, om vervolgens weer te verkopen.

Lees ook
‘Hypebeast’ Mark (17) geeft duizenden euro’s uit aan kleren: ‘Een outfit moet flowen’

Geen recht op kinderbijslag

De keerzijde van veel verdienen op jonge leeftijd is dat ouders geen recht meer hebben op kinderbijslag wanneer de jongeren meer dan 1285 euro winst maken per kwartaal. Dit gebeurde in 2017 maar liefst 13.000 keer, aldus de Sociale Verzekeringsbank.

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | GELD

Bron: NOS | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser