Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Eiffeltoren en Louvre zaterdag dicht vanwege protesten 'gele hesjes' in Parijs

Eiffeltoren en Louvre zaterdag dicht vanwege protesten 'gele hesjes' in Parijs

Aanstaande zaterdag blijft de Eiffeltoren in Parijs dicht voor publiek. Ook het Louvre zal gesloten zijn. Dit in verband met de protesten van de ‘gele hesjes’ in de Franse hoofdstad.

| Yara Mureau

Door de aangekondigde demonstraties is de leiding van de Eiffeltoren niet in staat om het publiek “in veilige omstandigheden te begroeten”.

Eiffeltoren en Louvre dicht

Dat vertellen de uitbaters van de attractie in een verklaring. De beweging van de ‘gele hesjes’ heeft de aanhang via internet opgeroepen zaterdag weer de straat op te gaan. Afgelopen weekend liep zo’n protest in Parijs al volledig uit de hand. Door deze demonstraties blijven niet alleen de Eiffeltoren en het Louvre dicht, maar zullen ook andere attracties in de stad dichtblijven. Het gaat onder andere om het Grand Palais, de Opera en winkels in het centrum. Dat gebeurt op last van de politie.

Protesten ‘gele hesjes’

In een poging om verdere onrust en rellen te voorkomen, schortte de Franse regering de prijsverhogingen van benzine en diesel een half jaar op. Ze werden ingevoerd om de milieuvervuiling tegen te gaan, maar leidden tot een golf van protest. Premier Édouard Philippe heeft gezegd dat het geweld op straat moet ophouden. Afgelopen weekend gaf hij in zijn toespraak enigszins toe aan de enorme protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes). Die keert zich sinds 17 november spontaan en massaal tegen de ‘ecotax’. De protesten worden steeds gewelddadiger.

Lees ook
Om deze redenen protesteren de ‘gele hesjes’ zaterdag opnieuw in Nederland

Ook in Nederland

De ‘gele hesjes’ hebben de meeste aanhang in Frankrijk, maar ook in Nederland rukt de protestgroep op. Afgelopen zaterdag kwamen in Den Haag, Nijmegen en Maastricht een paar honderd man opdagen. De politie verrichte enkele arrestaties in Den Haag en Maastricht, maar verder bleef de sfeer – in tegenstelling tot de demonstraties in Frankrijk – goed.

Meer lezen over de ‘gele hesjes’? Dat kan hier.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP/LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser