nieuws

Drie gewonden bij schietpartij in Amsterdam, mogelijke afrekening in criminele milieu

Drie gewonden bij schietpartij in Amsterdam, mogelijke afrekening in criminele milieu

Dit is het ochtendnieuws van vrijdag 13 juli: koninklijk gezin poseert bij Villa Eikenhorst, Johnson & Johnson moet 4 miljard euro schadevergoeding betalen aan 22 vrouwen en meeste Emmy-nominaties zijn voor ‘Game of Thrones’.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Drie gewonden door schietpartij Amsterdam

Het incident vond plaats vlak na de beëdiging van de nieuwe burgemeester Femke Halsema. Volgens Het Parool is de schietpartij, die plaatsvond bij een koffiezaak in de Amsterdamse wijk De Pijp, een afrekening in het criminele milieu. Ooggetuigen zeggen dat een man met een helm op zijn hoofd uit een auto stapte en begon te schieten. Eén slachtoffer zou er slecht aan toe zijn. De zwaargewonde persoon zou de Pakistaans-Amsterdamse crimineel ‘Zakob’ zijn.
(Het Parool)

Koninklijk gezin poseert bij Villa Eikenhorst

Twee keer per jaar is er een geregisseerde fotosessie voor de verzamelde media. In de wintermaanden is het fotomoment in het Oostenrijkse Lech als het gezin aan de wintersportvakantie begint en in de zomer doorgaans in Wassenaar, zo ook vandaag. Vorig jaar werd daarvan afgeweken en vond de zomersessie plaats aan de Kagerplassen in het Zuid-Hollandse Warmond. De fotosessies komen voort uit de zogeheten mediacode. Die is erop gericht leden van het Koninklijk Huis in hun privéleven te beschermen en te voorkomen dat ‘paparazzi’ jacht op hen maken. Zo moeten de prinsessen ongestoord naar school kunnen gaan en een relatief ongestoord privéleven kunnen leiden.
(ANP)

Trump waarschuwt May over Brexit-plannen

Als de Britse premier haar plannen doorvoert, komt er geen handelsverdrag met de VS. Trump deed zijn uitspraken in een interview met de Britse krant The Sun. Hij vindt dat premier May de kans op een voor de Britten gunstige Brexit heeft vergooid. De Amerikaanse president kwam gistermiddag in Groot-Brittannië aan voor een tweedaags werkbezoek. De Britse premier Theresa May maakt zich hard voor een vrijhandelsverdrag met de VS om te compenseren voor een terugloop in de handel met de EU. Volgens Trump komen de Brexit-plannen er echter op neer dat zijn land in feite met de EU zou moeten onderhandelen, iets wat hij onwaarschijnlijk acht. “Want we hebben al genoeg problemen met de Europese Unie”, aldus de Amerikaanse president.
(The Sun)

Johnson & Johnson moet 4 miljard euro boete betalen

De reden: 22 vrouwen zeggen kanker te hebben dankzij hun talkpoeder. Het poeder zou namelijk asbest bevatten. Johnson & Johnson is verwikkeld in zo’n negenduizend rechtszaken over het talkpoeder. Het concern houdt vol dat zijn producten geen kanker veroorzaken en geen asbest bevatten. Het enorme bedrag dat de jury nu heeft vastgesteld, valt in twee delen uiteen: 470 miljoen euro is bedoeld als schadevergoeding, ruim 3,5 miljard euro is een boete. Johnson & Johnson gaat in beroep tegen de uitspraak en noemt het proces fundamenteel oneerlijk.
(Time)

Doden bij explosie in chemische fabriek in China

Ook raakten twaalf mensen daar gewond. De ontploffing had plaats bij een fabriek van Yibin Goldway Chemical Technology, op een industrieterrein in de stad Yibin, in de provincie Sichuan. De oorzaak van de explosie is onbekend. Foto’s op Chinese sociale media laten een grote brand en hoge rookpluimen zien. Alle gewonden zijn in stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht. De Chinese overheid is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de explosie.
(ANP)

Meeste Emmy-nominaties voor ‘Game of Thrones’

Met 22 nominaties maakt de serie de grootste kans op een Emmy Award. Ook de series Westworld (21 stuks) en The Handmaid’s Tale (20) werden gisteren overladen met nominaties. De drie series nemen het tegen elkaar op in de categorie beste dramaserie. Daarin maken ook This Is Us, The Crown, The Americans en Stranger Things kans. In de categorie comedyseries gaat de strijd tussen Atlanta, Barry, Black-ish, Curb Your Enthusiasm, Glow, The Marvelous Mrs. Maisel, Silicon Valley en The Unbreakable Kimmy Schmidt. De 70e uitreiking van de Emmy Awards zal plaatsvinden in het Microsoft Theater in Los Angeles op 17 september.
(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser