Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Vaticaan: 'Uitspraak paus over jonge homoseksuelen niet zo bedoeld'

Vaticaan: 'Uitspraak paus over jonge homoseksuelen niet zo bedoeld'

Paus Franciscus heeft opnieuw veel kritiek gekregen. Na verhalen dat hij al jaren af zou weten van misbruikschandalen binnen de kerk, is een recente uitspraak over homoseksualiteit bij kinderen bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.

| Justine Wouterson

De paus koppelde homoseksualiteit en psychiatrie aan elkaar en dat kwam hem op veel kritiek te staan.

Ierland

Tijdens de terugvlucht richting Italië na een bezoek aan Ierland (foto) vroeg een Ierse journalist de paus naar zijn aanbevelingen voor ouders die homoseksuele neigingen zouden vaststellen bij hun kinderen. “Ik zou hen aanbevelen om te bidden, om niet te veroordelen, de dialoog aan te gaan, begrip te tonen en een plaats te geven aan de zoon of dochter”, klonk het antwoord van Franciscus.

Psychiatrie

“Maar als zich dat al manifesteert op jonge leeftijd, dan kan de psychiatrie een belangrijke bijdrage leveren. Het is een andere zaak als het zich openbaart na de leeftijd van twintig jaar”, ging hij verder. Hoewel Franciscus nog wel benadrukte dat het miskennen van een zoon of dochter vanwege homoseksuele neigingen een “grote tekortkoming als vader of moeder” is, kreeg de paus een enorme bak kritiek over zich heen.

‘Een groot misverstand’

Het Vaticaan heeft die uitspraak nu ingetrokken en geprobeerd om de boel te sussen. Volgens een woordvoerder bedoelde de paus daarmee absoluut niet dat homoseksualiteit een psychische aandoening is. “Als de paus refereert aan ‘psychiatrie’, dan doet hij dat als een voorbeeld voor verschillende acties die ondernomen kunnen worden. Met dat woord wilde hij zeggen dat men ook moet kijken naar hoe de zaken er op psychologisch niveau voorstaan.”

Misbruikschandaal

Tijdens diezelfde vlucht terug naar Rome wilde Franciscus verder niet ingaan op de beschuldigingen dat hij al sinds 2013 op de hoogte is van misbruik binnen de kerk en het schandaal bewust in de doofpot heeft gestopt. Tijdens de reis zei de geestelijke dat het document met de aantijgingen “voor zichzelf spreekt”.

‘Paus moet aftreden’

In het elf pagina’s tellende document wordt het aftreden van Franciscus geëist omdat hij jarenlang zou hebben geweten van het misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick (88). De beschuldigingen zijn afkomstig van aartsbisschop Carlo Maria Vigano. Hij was een aantal jaar nuntius (ambassadeur) in de Verenigde Staten. McCarrick diende afgelopen juli zijn ontslag in nadat meerdere mannen de voormalige aartsbisschop van Washington beschuldigden van seksueel misbruik.

Lees ook
Paus Franciscus vraagt om vergiffenis voor misbruikschandalen binnen de kerk

NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND | BUITENLAND

Bron: The Guardian | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser