Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

buitenland

Voormalig FBI-directeur in langverwacht interview: 'Trump is moreel ongeschikt'

Voormalig FBI-directeur in langverwacht interview: 'Trump is moreel ongeschikt'

Volgens voormalig FBI-directeur James Comey is Trump moreel ongeschikt om president van de VS te zijn. Die klare taal spreekt hij in het langverwachte interview met de Amerikaanse zender ABC.

| Merel Boudrie

Trump zou zich niet houden aan de belangrijkste waarden van het land en bovendien over alles liegen.

Lees ook
Queen Elizabeth laat nieuwe kant van zichzelf zien met grap over Trump

Ongeschikt

“Trump is een intelligente man en ook medisch nog in staat om president te zijn”, vertelt hij, “Ik denk alleen dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn. Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn.”

Waarden

Bovendien laat de president de belangrijkste waarden van de Verenigde Staten links liggen. “De president moet respect uitstralen en leven naar de kernwaarden van dit land. Voornamelijk de waarheid. Dat doet hij niet.” Het moment dat voor Comey het meest verwarrend was, was toen de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 voor het eerst aan Trump werd verteld.

Vervolgstappen

“Zijn eerste vraag was of het de uitslag had beïnvloed. Daar had de FBI geen onderzoek naar gedaan. Tot mijn verbazing ging het gesprek direct daarna over de PR en hoe dit verhaal gebracht moest worden.” Maar vooral was hij verbaasd over wat níet werd gevraagd. “Een tegenstander had ons land aangevallen, maar niemand vroeg naar de impact of eventuele vervolgstappen van de Russen en hoe we dit konden stoppen.”

Loyaliteit

De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland onderzoekt. Comey schrijft in zijn boek A Higher Loyalty, dat komende week verschijnt, hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ABC News | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer buitenland

Lees dit ook even

Please update your browser