Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom borstkankerpatiënten uit 't hele land naar Bilthoven komen voor behandeling

Waarom borstkankerpatiënten uit 't hele land naar Bilthoven komen voor behandeling

Voor de behandeling van haar borstkanker vond Pien Bakker (48) in het gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis de hulp die ze nodig had: ‘Het gaat heel efficiënt. Zo van tak, tak, tak.’ 

| Marlie van Zoggel

Het Alexander Monro ziekenhuis is het enige gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker, erfelijke aanleg en overige borstaandoeningen in Nederland. Het bestaat dit jaar vijf jaar.

Focus

Wat een gespecialiseerd ziekenhuis voorheeft op een algemeen ziekenhuis? Volgens Marjolein de Jong, directeur van het Alexander Monro, is het vrij simpel: als je je op iets focust, word je er gewoon beter in. In Nederland zijn wel meer gespecialiseerde ziekenhuizen, maar het Alexander Monro Ziekenhuis is het enige dat zich specialiseert in borstzorg. De Jong: “Door onze focus kunnen we patiënten sneller helpen, maar maken we de zorg ook inhoudelijk beter en persoonlijker. In plaats van ziekenhuisbedden slapen onze patiënten bijvoorbeeld gewoon op een tweepersoonskamer, zo kan een dierbare ook altijd blijven overnachten. We streven echt naar de beste borstzorg en excellente patiëntbeleving.”

‘Ik kan je hebben’

Dat klinkt misschien als een reclametekst, maar Pien ondervond dat gespecialiseerde zorg wel degelijk groot verschil kan maken als je ziek bent. In maart dit jaar ging ze naar de huisarts omdat er iets veranderde in haar rechterborst. Nog geen 24 uur later kon ze in Bilthoven terecht. “Ik voelde me er meteen veilig, terwijl je hartstikke bang bent. Nadat werd vastgesteld dat het om borstkanker ging, werd direct een behandelplan opgesteld. Een kleine maand later lag ze op de operatietafel voor een borstamputatie. Pien: na zo’n diagnose ontstaat er een enorme vechtlust. Drie uur wachten voelt dan al als drie maanden. Ik dacht: kom maar op met dat monster, ik kan je hebben.”

Andere sfeer

Inmiddels zijn we een half jaar – en vele misselijke autoritjes tussen woonplaats Haarlem en Bilthoven – verder. Na zestien chemo’s bereidt ze zich nu voor op de volgende stap in haar behandelplan: bestraling en hormoontherapie. “Ik heb het all-inclusive pakket gekregen” vertelt ze aan de telefoon. Voor de radiotherapie moet ze straks weer naar een ‘gewoon’ ziekenhuis, want die behandeling is doorgaans in een centra zo dicht mogelijk bij huis en wordt niet overal aangeboden. Het zal even wennen zijn. “De sfeer is anders in zo’n groot ziekenhuis. Veel sterieler, meer witte jassen, misschien ook wel meer wachten.”

Oerkracht

Maar het is niet alleen de efficiëntie van dit unieke ziekenhuis dat Pien zo goed mogelijk door deze periode heeft gesleept. “Ik ben echt verbaasd over de oerkracht die wij vrouwen hebben als we dit allemaal moeten doorstaan. Dat is gewoon zo bijzonder. Waar mannen helemaal gestoord worden van alle vrouwen die in de chemo-unit alleen maar lopen te kleppen, hebben wij daar onwijs veel baat bij. Al die sterke vrouwen om mij heen, daar put ik veel kracht uit.”

Lees ook:
Borstkankermaand van start: 7 dingen die je (misschien) nog niet wist over de ziekte

NIEUWS | INTERVIEW | BORSTKANKER | JIJ VERTELT | BORSTKANKERMAAND

Bron: LINDA.nieuws | Foto: Pien Bakker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser