Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Beter studeren? Zet een urenlange video van studerende YouTubers aan

Een jonge vrouw, een bureau, een bed, een kast, een computer en veel studiemateriaal: dat is ongeveer alles wat je ziet op het YouTubekanaal van Heleen (20). Toch heeft ze 20.000 volgers.

| Boris Lemereis

Wat is de aantrekkingskracht van deze beelden, die op het eerste gezicht niet heel spannend lijken?

Lees ook
Kom maar door met de voordelen: mbo’ers heten straks ook ‘student’

Samen

De NOS dook in het verhaal van deze ‘studeerkanalen’ op YouTube, waar Study Vibes van de Belgische Heleen er een van is. Er zijn honderden vergelijkbare kanalen te vinden, ontdekte de omroep. Ze worden gebruikt om mensen te motiveren ‘samen’ te studeren. Als je niet de enige bent die studeert, is het makkelijker, zo is de gedachte.

Motiverend

En dat is geen gekke gedachte, vindt Stefan van der Stigchel, hoofddocent experimentele psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Het studeren in een groep motiveert mensen. “Datzelfde heb je in een bibliotheek. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien dat je allemaal hetzelfde aan het doen bent.”

Proberen

Zelf proberen? We hebben bovenaan dit artikel een acht uur durende video van Heleen geplakt. Een groot voordeel voor de maker: ook door het maken van de video’s gaat het studeren extra goed. “Ik moest mijn uitstelgedrag onder controle krijgen en de camera zorgde ervoor dat ik moest blijven zitten”, verklaart ze tegenover de NOS. Dubbele winst dus.

Lees het hele verslag van de NOS hier.

VIDEO'S | NIEUWS | LINDA.MEIDEN

Bron: NOS | Foto: Still YouTube

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser