Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Waarom Lady Gaga sorry zegt voor dit lied uit 2013 (en de videoclip nooit uitbracht)

Zanger R. Kelly ligt al jaren onder vuur vanwege vermeende seksuele vergrijpen. Een nieuwe docureeks, ‘Surviving R. Kelly’, maakt die beschuldigingen sterker dan ooit.

| Tim van Erp

In de zesdelige serie, die afgelopen week werd uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender Lifetime, treden verschillende vrouwen naar voren die zeggen door hem te zijn misbruikt.

Duet

Ook een vrouw die open is geweest over het feit dat zij ooit seksueel is misbruikt, is zangeres Lady Gaga. Zij zet zich al jaren in voor slachtoffers van seksuele intimidatie en verkrachting. Zo maakte ze in 2015 het nummer Til It Happens to You, om aandacht te vragen voor seksueel geweld tegen vrouwen. Toch werkte zij in 2013 samen met R. Kelly op haar nummer Do What U Want, de tweede single van het album ARTPOP. Ruim vijf jaar later ligt ze onder vuur vanwege dit duet en het feit dat ze de R&B-artiest destijds – terwijl hij al in opspraak was geraakt vanwege eenzelfde soort aantijgingen – verdedigde.

Vijf jaar later

Het zat er ooit aan te komen, dat dit Gaga in de kuiten zou bijten. Dat het vijf jaar geduurd heeft, is eigenlijk wonderlijk. Destijds klonken er al enkele soortgelijke geluiden – menigeen vroeg zich af waarom ze samen zou werken met iemand die verdacht werd van seksueel misbruik. Dit bleef echter beperkt tot een klein aantal mensen, voornamelijk op Twitter. Wellicht was het anders gelopen als de videoclip voor Do What U Want zou zijn uitgekomen: die is op het laatste moment gecanceld door haar platenmaatschappij, omdat hij te seksueel provocatief zou zijn.

Videoclip

We weten niet veel van de Do What U Want-clip. Hij is geregisseerd door Terry Richardson, een fotograaf die eveneens is beschuldigd van seksuele intimidatie (al kwam dat pas in de jaren daarna naar buiten) en ook de clip van Miley Cyrus’ Wrecking Ball maakte. Dan heb je al wel een idee van hoe controversieel Do What U Want precies zou worden. R. Kelly speelt in de clip een arts die zijn patiënt – Gaga – aanraakt op een manier die in een echt ziekenhuis op zijn zachtst gezegd ongepast zou zijn. Enkele beelden van de geschrapte video zijn ooit uitgelekt; die zie je in onderstaande video.

Geen medewerking verleend

Gaga heeft de afgelopen jaren maar weinig gezegd over de clip, het cancelen, of de inhoud ervan. Tot nu. De afgelopen dagen lag de artiest, die momenteel volop succes geniet met haar film A Star Is Born, onder een vergrootglas omdat zij weigerde haar medewerking te verlenen aan Surviving R. Kelly. Dat verklaarde filmmaker Dream Hampton in een interview. “Ik wilde weten hoe zij bij Saturday Night Live met iemand als hij op kon treden als zij ook aandacht vraagt voor overlevers van huiselijk geweld”, zo zei zij. Daarmee doelt ze op onderstaand SNL-optreden:

Verklaring

Gaga geeft vandaag in een verklaring tekst en uitleg: ‘Als slachtoffer van seksueel misbruik, maakte ik het lied en de video in een donkere periode in mijn leven. Mijn bedoeling was om iets te creëren wat uitdagend en provocerend was, omdat ik boos was en zelf het trauma dat zich in mijn leven voltrokken had nog niet had verwerkt’, schrijft ze daarin. ‘Als ik terug in de tijd kon, zou ik mijn jongere zelf aanmoedigen door te gaan met de therapie die ik sindsdien heb.’

Van iTunes af

In de post kondigt ze ook aan Do What U Want van iTunes te verwijderen en nooit meer met R. Kelly samen te zullen werken. Ze verwijst ook naar de tekst van het lied – ‘do what you want with my body‘ – met de opmerking dat die symbool staat voor hoe slecht ze destijds in haar vel zat. Opvallend genoeg staat op ARTPOP, twee nummers na Do What U Want, het lied Swine – dat gaat over hoe Gaga verkracht werd op haar negentiende.

Band door ‘onwaarheden’

Los van de samenwerking met een vermeend ‘seksueel roofdier’, de discutabele tekst van het nummer, de ongepaste videoclip en het omstreden SNL-optreden, leiden ook enkele uitspraken van Lady Gaga die ze in interviews in 2013 deed, nu tot commotie. Zo zei ze toentertijd dat ‘er over hen beiden veel onwaarheden werden geschreven en dit een band tussen hen heeft geschept’. Dit alles vond vijf jaar plaats nadat R. Kelly werd vrijgesproken in een rechtszaak rond kinderpornografie. Die zaak draaide om een seksvideo die enkele jaren daarvoor was opgedoken, waarin hij naar het schijnt een meisje van veertien verkracht en vervolgens over haar heen urineert.

‘Hij haalde zijn penis uit zijn broek’

Met Surviving R. Kelly treden nieuwe vrouwen naar voren met hun verhaal. Eerder sprak onder anderen Kitti Jones, die ook in de docu te zien is, zich al uit over de zanger met wie zij twee jaar samen was. ‘Ik dacht dat we zouden knuffelen of zoenen’, zei Kitti toen onder meer tegen het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. ‘Maar hij plofte op de bank neer, haalde zijn penis uit zijn broek en begon zichzelf te bevredigen.’ Haar hele verhaal lees je hier. De hele docureeks is te zien bij Lifetime.

NIEUWS | BEKEND | ACHTERGROND | BUITENLAND | #METOO

Bron: Daily Mail / LINDAnieuws | Foto: Giphy / ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser