Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Ooit zat zijn carrière in het slop, nu is Beau van Erven Dorens populairder dan ooit

Ooit zat zijn carrière in het slop, nu is Beau van Erven Dorens populairder dan ooit

Gisteravond won Beau van Erven Dorens de Zilveren Televizier-Ster Presentator én de Gouden Televizier-Ring 2018 voor zijn programma ‘Beau Five Days Inside’. Een bekroning op zijn werk.

| Tim van Erp

Beau is ontzettend populair bij de Nederlandse televisiekijker. Maar dat was ooit anders: na een succesvolle start van zijn carrière, was er een tijd waarin hij afgeschreven leek.

Dankwoord aan zoon

Zelf haalde hij die periode ook aan tijdens zijn dankwoord bij de Zilveren TelevizierSter. Dat richtte hij aan zijn zoon Jan, die gisteren dertien werd. “Jan, weet je nog, Sterren dansen op het ijs? Een nachtmerrie was het”, sprak hij. “Net als Patty Brard werd ik op een gegeven moment gedwongen om eraan mee te doen, omdat alle andere dingen faalden.” Hij vertelt hoe zijn gezin toekeek toen hij viel. “Ik ging er als tweede uit geloof ik, hè Jan? Ja, hij knikt. Je vader heeft eindelijk wat gewonnen, jongen.”

Begonnen bij de radio

Na drie verschillende studies aan de Universiteit van Amsterdam – geen van allen afgemaakt – startte Beau zijn carrière bij de radio. Bij Talkradio 1395 AM begon hij in 1996 als redacteur en presentator. Vanaf 1 januari 1997 kreeg hij daar een eigen programma: Oh Beau. Daarin maakten luisteraars meteen kennis met zijn onbevreesdheid, die we nu in zijn programma’s ook terug zien komen. Zo werd één van de afleveringen van Oh Beau live gepresenteerd vanaf de poolcirkel en bracht hij een wc-pot (inclusief inhoud) naar de toenmalige minister van Justitie, Winnie Sorgdrager.

Overstap naar tv

In 1998 trad Beau, toen 28, in dienst bij RTL. Hij kreeg er het programma Alles voor de kijkcijfers, waarin hij ethische grenzen opzocht van wat er op tv mocht worden uitgezonden. Niet veel later kreeg hij ook het programma RTL Live erbij, samen met Minoesch Jorissen. Dat was de opvolger van De 5-uurshow. Een begrip op de vaderlandse televisie, en dus niet de minste klus.

Beau van Erven Dorens

Beau op de redactie van Alles voor de kijkcijfers.

RTL Boulevard

Vanaf dat moment ging het snel met de carrière van Beau. In 2000 versloeg hij het tweede seizoen van het (destijds nog ongekend populaire) Big Brother op Veronica. Daar nam hij ook het programma Over de balk over – eerder gepresenteerd door Kas van Iersel – en kreeg hij het programma Beaulywood. In 2001 keerde hij terug bij RTL, waar hij het nieuwe programma RTL Boulevard presenteerde met Albert Verlinde. Dat deed hij tot 2005. Bij RTL presenteerde hij onder meer ook de populaire talentenjacht Popstars – the Rivals (dat de popgroepen Men2B en Raffish voortbracht – weet je het weer?).

Beau van Erven Dorens RTL BOULEVARD

Met Albert Verlinde en Peter van der Vorst bij RTL Boulevard.

Programma’s met Linda

Na 2005 ging het iets minder met Beaus televisiewerk. Hij stapte over naar Talpa, maar zijn programma NSE werd daar al snel van de buis gehaald. Bij die zender deed hij ook twee shows samen met Linda de Mol: Linda & Beau op Zondag en M/V. Ook ging hij Deal or No Deal presenteren en speelde hij in de comedyserie Man & Paard. Talpa, later hernoemd naar Tien, bleek echter geen succes. Hij keerde in 2008 terug naar RTL, waar hij onder meer de populaire shows Ik hou van Holland en Dancing with the Stars op zijn cv kon bijschrijven.

Lees ook
15 x toen deze bekende mannen nog als ‘jongens’ in LINDA. stonden

Door naar SBS

Toen hij in het daaropvolgende jaar een overstap naar SBS maakte, raakte Beaus carrière in het slop. Programma’s als Hole in the wall, CQC en De Zaterdagavondshow met Marc-Marie & Beau bleken geen kijkcijferkanonnen. Beau presenteerde ook Shownieuws en het derde seizoen van De Nieuwe Uri Geller. Beau bleef jaren bij SBS en kreeg verschillende nieuwe programma’s (en deed daar dus mee aan Sterren dansen op het ijs), maar het gehoopte kijkcijfersucces bleef keer op keer uit.

Terug op het vertrouwde nest

Hoe anders is dat nu. Na zes jaar ging Beau weer naar RTL. Hij keerde daar terug als presentator bij het vernieuwde RTL Boulevard en werd de vaste vervanger van Humberto Tan bij RTL Late Night. En daar kreeg hij veel lof voor. Beau werd ook het gezicht van 5 jaar later, dat van de NPO naar RTL verhuisde. Daarnaast kreeg hij nieuwe, eigen programma’s: The Amsterdam ProjectBeaufort en Beau Five Days Inside. Die programma’s werden bijzonder goed ontvangen en voor dat laatste heeft hij dus eindelijk die felbegeerde Gouden Televizier-Ring in de wacht gesleept.

Beau

Beau tijdens de opnames van Beaufort.

Dik verdiend

Nu willen we niet onbescheiden zijn, maar we riepen het begin dit jaar al: wij zijn dol op Beau als presentator. Beide prijzen van gisteravond zijn wat ons betreft dus dik verdiend. En we kunnen niet wachten om te zien met wat voor topprogramma’s hij in de toekomst nog komt. Oh, Beau.

Lees ook
5 x waarom we zo van Beau van Erven Dorens als presentator houden

NIEUWS | TV | BEKEND | ACHTERGROND

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Linda BronsLinda Brons

Helemaal mee eens!

Elma van der PoelElma van der Poel

Ik heb Beau altijd geweldig gevonden. Laat hem alsjeblieft RTL Late Night weer presenteren en de kijkcijfers zullen omhoog vliegen. Deze man kan dat, we hebben dat gezien toen hij Umberto verving tijdens zijn vakantie. Chapeau Beau.

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser