Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

mp over mode

MP over fashion week: 'Waarom vollere modellen maar moeilijk doorbreken'

MP over fashion week: 'Waarom vollere modellen maar moeilijk doorbreken'

LINDAnieuws’ modeman Michel Pierre (31) schrijft alles over mode. Deze week: waarom lichaamsdiversiteit binnen de mode zo lang uitblijft. 

| Michel Pierre Laffite

Elk seizoen wordt er bijgehouden hoe divers de casting van fashion week-modellen is. Hierbij kijkt men naar de modeweken in New York, Londen, Milaan en Parijs. Afgelopen donderdag werd de score opgemaakt.

Wat betreft etnische diversiteit gaan we vooral in New York de goede kant op. Vergeleken met vorig seizoen koos New York in totaal voor 44.8 procent ‘non-white’ modellen. In Europa ligt dat percentage veel lager. Londen doet het nog aardig met 36.2 procent, Parijs 32.4 procent en in Milaan komt dit percentage al jaren niet meer over de 30 procent.

diversiteit

Drie modellen uit de Prada-show.

De cijfers over vollere modellen worden elk seizoen steeds beter, maar zijn nog steeds schrikbarend. Van de in totaal 7.431 modellen waren er maar 54 voller. Daarvan liepen er 49 mee tijdens de modeweek in New York. Milaan had drie vollere modellen die allemaal te zien waren in de Dolce & Gabbana-show (en dus door geen enkel ander Italiaans merk werden geboekt) en Londen en Parijs hadden maar één voller model meelopen (onder wie de Amsterdamse Jill die te spotten was in de Alexander McQueen-show).

Lees ook
Hoe Jill (24) wellicht voorgoed het modelandschap verandert

lichaamsdiversiteit

De vollere modellen uit de Dolce & Gabbana-show.

Vollere modellen hebben het zwaar. Ik kan het weten, naast mijn baan als moderedacteur voor LINDAnieuws run ik namelijk ook een modellenbureau. Modellen van wie de heupen een halve centimeter te groot zijn, worden voortdurend afgewezen door casting directors en aangepraat dat ze meer moeten sporten. Schandalig.

Wat doe je dan als je een bureau runt en het niet op je geweten wil hebben dat jonge meisjes eindigen met een verwoest zelfbeeld? Je biedt ze veel begeleiding, wacht tot ze wat ouder zijn voordat ze gaan werken, zorgt ervoor dat ouders nauw betrokken zijn én je gaat op zoek naar meisjes die van nature heel dun zijn en er nauwelijks iets voor hoeven te doen. Het aanbod verandert zo alleen niet.

Waar de oplossing ligt? Toch echt bij de ontwerpers. Als ontwerpers nou eens niet zo moeilijk doen over ‘sample sizes’ (alle kleding in een modeshow heeft dezelfde XS-maat) en kleding ook in andere maten zouden ontwerpen, dan kunnen casting directors een breder net uitwerpen en ik als bureau-eigenaar ervoor zorgen dat er in deze behoefte voorzien kan worden.

De oplossing ligt ook bij alle modeliefhebbers. De Amerikaanse Ashley Graham breekt door als voller model, omdat zij veel Instagramvolgers heeft én haar fans op Instagram onder de modecampagnes die zij doet veel positieve opmerkingen achterlaten. Natuurlijk is Ashley succesvol vanwege haar buitengewoon goede looks, keiharde discipline én vasthoudendheid — het duurde ruim tien jaar voordat ze haar grote doorbraak had, maar uiteindelijk draait het in de mode om geld verdienen. Als iemand een hit is dan worden ze geboekt.

Vandaar mijn oproep aan iedereen die van mode houdt om de onderstaande modellen te volgen op Instagram in de hoop dat we zo samen een begin kunnen maken om de mode-industrie te veranderen.

Michel Pierre (31) is vaste moderedacteur voor LINDAnieuws en verdeelt zijn tijd tussen Londen en Amsterdam, waar hij zijn modellenbureau runt. Je kunt hem volgen op Instagram.

View this post on Instagram

who cares 🥀

A post shared by 🕊 (@mynamesdiana) on

View this post on Instagram

Big mood ✨

A post shared by Tash ✨ (@tashncube) on

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | MP OVER MODE

Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Waarom beginnen ze niet om eerst eens alle modellen een maatje groter aante trekken, nu hebben die hoogstens maat 34/36, als ze nu eerst beginnen met maat 38 of desnoods 40 dat zijn normale maten. Het ius nu of graatmager of mollig er is ook nog een tussenweg.

Meer mp over mode

Lees dit ook even

Please update your browser