Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kinderen

'De meeste moeders kijken positief terug op hun bevalling'

'De meeste moeders kijken positief terug op hun bevalling'

Ondanks de pijn en nare complicaties die er (kunnen) optreden bij een bevalling, kijken veel vrouwen positief terug op de geboorte van hun kind.

| Justine Wouterson

Ruim acht op de tien vrouwen die thuis bevielen, vonden de bevalling zelfs meevallen.

Onderzoek

Van de moeders die in het ziekenhuis bevielen, was een kleiner percentage (57 procent) positief. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis en informatieplatform 24Baby. Onder hoeveel vrouwen het onderzoek is uitgevoerd, is niet bekend.

Verwachtingen

Verloskundige Marjolein Lansbergen verklaart het verschil tussen de percentages van een ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling door de verwachtingen die vrouwen van hun bevalling hebben. “Als je eigenlijk thuis wilde bevallen, maar alsnog naar het ziekenhuis moet, kan dat een tegenvaller zijn. En als iemand thuis is bevallen, is dat meestal een teken dat de bevalling ook daadwerkelijk goed is verlopen”, vertelt ze RTL Nieuws.

‘We vergeten de pijn’

Dat we na afloop toch vaak positiever zijn over de geboorte van ons kind dan verwacht, komt volgens Lansbergen omdat de herinneringen aan de pijn vaak snel vager worden. “Het is niet bekend of dat door slaaptekort, hormonen of de roes komt, maar we horen het vaker. Ik denk dat de natuur dat zo heeft geregeld, zodat de eventuele herinnering aan pijn je er niet van weerhoudt om voor een tweede kind te gaan”, aldus de verloskundige.

In de LINDAnieuws-rubriek Werpsterren ‘recenseren’ vrouwen hun bevalling.

Lees ook
Vrouwen tevreden over hun man tijdens de bevalling: ‘Hij heeft zelfs meegepuft’

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN

Bron: RTL Nieuws | Foto: Pexels - Rawpixel.com

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

noortje znoortje z

Ik vind de titel wat misleidend. Het had ook kunnen zijn: 'bijna helft van de vrouwen kijkt negatief terug op bevalling", aangezien zo'n 80% van de bevallingen in het ziekenhuis plaatsvinden. Als arbo arts zie ik het stigma wat moeders vaak krijgen opgelegd: 'je moet gelukkig zijn met je kind'. Maar veel moeders hebben moeite om de bevalling te verwerken en worden geacht op hun werk gewoon meer mee te draaien. Ik vind het percentage in dit artikel echt schrikbarend hoog

Meer kinderen

Lees dit ook even

Please update your browser