eten & drinken

Besmette bevroren groenten ook in Nederland in omloop

Besmette bevroren groenten ook in Nederland in omloop

In Nederland zijn bevroren groenten in omloop die mogelijk besmet zijn met een ziekmakende bacterie. De besmette groenten hebben in andere Europese landen tot meerdere doden geleid. 

| Maaike van de Graaf

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Groenten besmet

Het gaat om de bacterie Listeria monocytogenes. De bevroren groenten komen uit een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De NVWA wil dat de betrokken bedrijven de producten uit de handel nemen en waarschuwingen moeten geven als blijkt dat ze in Nederland zijn verkocht. De groenten zijn verwerkt in diverse producten en verkocht als diepvriesgroenten. Hoeveel daarvan hier in omloop zijn, wordt onderzocht.

Overleden

Sinds 2015 zijn er minstens 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Kleine kans op besmetting

Volgens het Voedingscentrum is de kans op besmetting met deze bacterie klein. Gezonde mensen met een normale afweer worden er meestal ook niet erg ziek van. Maar voor jonge baby’s, ouderen en mensen die al verzwakt zijn, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zij lopen een risico op onder meer maag- en darminfecties, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Bij zwangere vrouwen kan infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Lees ook
Franse babymelk is mogelijk al sinds 2005 besmet met salmonella

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | GEZOND | ETEN & DRINKEN

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer eten & drinken

Lees dit ook even

Please update your browser