Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Koning en koningin bezoeken Red Ribbon Concert (en wij waren er ook bij)

Koning en koningin bezoeken Red Ribbon Concert (en wij waren er ook bij)

Gisteravond vond in Amsterdam het Red Ribbon Concert plaats, waarmee aandacht werd gevraagd voor de wereldwijde strijd tegen aids. Onze koning en koningin woonden de voorstelling ook bij.

| Tim van Erp

Voor aanvang bezochten zij de Pop-up Aids Expo, een mobiele tentoonstelling over mensen die leven met hiv in Nederland en elders in de wereld.

Lees ook
Driewerf hoera voor Máxima: 47 x onze koningin, van de wieg tot nu

Tentoonstelling

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die een dag later haar 47e verjaardag viert, ontmoetten daar Anne (27) en Chris (28) (foto bovenaan artikel). Beiden hebben hiv en zijn in de expositie te zien. De pop-up expo reist vanaf 16 mei tot aan de internationale aidsconferentie AIDS2018 in juli door Nederland.

Hiv in 2018

Ook LINDAnieuws was er gisteren bij en sprak met Anne en met Chris. Wij vroegen hem onder meer naar hoe het voor zijn gevoel zit met het taboe op hiv anno 2018. “Ik merk dat mensen vaak schrikken als ik het vertel en dat komt altijd voort uit onwetendheid”, vertelde hij. “Sommige mensen denken dat je het al kunt krijgen als je met iemand zoent of zelfs als je van hetzelfde bord eet.” Het hele interview met Anne lees je hier.

‘Ik bleef me ziek voelen’

Eerder deed Chris zijn verhaal al in L’HOMO. 10. ‘Ik had slechts met drie personen sex gehad, hiv was het laatste waaraan ik dacht. Maar ik bleef me ziek voelen en viel zeventien kilo af’, vertelt hij in het blad. ‘De eerste vijf minuten na de uitslag was ik in shock. En boos. Ik verweet het mezelf: ik had immers onbeschermde sex gehad.’ Het hele verhaal van Chris – en vijf andere jongens die openlijk vertellen over hun hiv-status – lees je hier op Blendle (€).

Gisteren ontmoette Chris Lensen (28) (@chrxsen) onze Koning en Koningin tijdens het Red Gibbon Concert. Wij vroegen hem hoe het voor hem is om in 2018 te leven als homo én man met hiv: "Ik merk dat de homo-acceptatie bij mij op zich wel oké is, maar ik hoor van vrienden dat het nog wel een ding is als ze hand in hand over straat lopen. Ze worden nog wel nageroepen met termen als 'vieze flikker' en dat vind ik toch spijtig in een land als Nederland waar we vrij leven en vrijheid van meningsuiting hebben. Ik vind dat hand in hand lopen gewoon moet kunnen en dat iedereen gelukkig moet kunnen zijn op zijn of haar manier." Over leven met hiv vertelt hij: "Er heerst echt nog wel een taboe op hiv in Nederland. Ik merk dat mensen vaak schrikken als ik het vertel en dat komt altijd voort uit onwetendheid. Ze hebben geen idee wat hiv eigenlijk is. Sommige mensen denken dat je het al kunt krijgen als je met iemand zoent of zelfs als je van het zelfde bord eet. Dat is tegenwoordig niet meer zo, dus niemand hoeft bang voor me te zijn." Dat hiv absoluut nog niet overal geaccepteerd is, werd pijnlijk duidelijk toen het contract van Chris bij zijn vorige werkgever om die reden niet verlengd werd. "Maar de collega's bij mijn huidige baan in de zorg hebben mij allemaal succes gewenst voor vandaag, want zij staan er ontzettend achter." #redribbonconcert #gayin2018 #lhomo10jaar Fotografie: @ernstcoppejans • Styling: @roelschagen • Visagie: @dirkjensma

A post shared by L'HOMO. (@lhomo) on

Concert

Tijdens het Red Ribbon Concert – aan elkaar gepraat door Angela Groothuizen – traden meer dan veertig jonge muzikanten uit het Ricciotti Ensemble op, vergezeld door bekende artiesten als Berget Lewis, Ellen ten Damme, Jim van der Zee, Maaike Ouboter en Sjors van der Panne. En Sjors, die had er in de metro op weg naar huis nog geen genoeg van:

Mabel en Linda

Ook Prinses Mabel was gisteren aanwezig, evenals Linda de Mol en haar man Jeroen Rietbergen, en L’HOMO.-hoofdredacteur Iebele van der Meulen.

Red Ribbon Concert linda de mol, prinses mabel, jeroen rietbergen

Red Ribbon Concert linda de mol, iebele van der meulen

‘Aids is not over, but it can be’

Maar het was niet alleen maar een feestelijke gelegenheid: de avond bracht een belangrijke boodschap. De wereldwijde aidsproblematiek is namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen in Nederland denken, helaas niet voorbij. De ziekte maakt nog altijd miljoenen slachtoffers. Bijna de helft van de mensen die wereldwijd met hiv leven, krijgt geen medicijnen. En dat terwijl die anno 2018 levensreddend zijn en besmetting voorkomen.

Aidsconferentie

Wij zijn de generatie die een einde kan maken aan aids, zo luidde de boodschap gisteren. Want wat er moet gebeuren is duidelijk: voldoende investeren, iedereen met hiv behandelen en alle mensen die risico lopen op hiv bereiken met preventie en voorlichting. Juist nu de aidsbestrijding wereldwijd onder druk staat, roepen de Nederlandse samenwerkende organisaties op om het tij te keren. Volgend op het concert van gisteravond vindt in Amsterdam, van 23 tot 27 juli 2018, de internationale aidsconferentie AIDS2018 plaats, waar ruim 20.000 experts en ervaringsdeskundigen samenkomen.

Lees ook
Anne (27), moeder van twee, heeft hiv: ‘Ik werd besmet door mijn eerste vriendje’

L’HOMO. zit nu ook op Instagram. Volg @lhomo voor het laatste gay nieuws, goeie verhalen en heel veel mooie mannen. L’HOMO. bestellen? Dat kan hier.

NIEUWS | L'HOMO. | KONINGSNIEUWS | BEKEND | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Gaby Boterkooper & Tim van Erp

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser