Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

10 x openlijk bi- of homoseksuele artiesten die onvervalste gay-iconen zijn

10 x openlijk bi- of homoseksuele artiesten die onvervalste gay-iconen zijn

Zangeres Rita Ora kreeg deze week de wind van voren vanwege haar zelfbenoemde ‘lijflied voor biseksuelen’. Dan pakken onderstaande artiesten het een stuk beter aan.

| Tim van Erp

Stuk voor stuk presenteren zij zich als onvervalste, uitgesproken gay-iconen.

Lees ook
Waarom Rita Ora haar excuses aanbiedt vanwege haar ‘lijflied voor biseksuelen’

(Publiekelijk) uit de kast

Deze zangers en zangeressen zetten zich niet alleen ín voor LGBT-rechten, zoals andere voorvechters als Lady Gaga en P!nk. Zij zíjn bovendien zelf openlijk homo- of biseksueel, in een wereld waarin veel artiesten dat nog geheimhouden omwille van hun imago en bijbehorende populariteit. (Wij noemen geen namen. Want die weten we niet.)

1. Hayley Kiyoko.
De Amerikaanse Hayley (27) was de prominentste artiest die kritiek had op Girls, het omstreden nummer dat Rita Ora samen met Cardi B, Bebe Rexha en Charli XCX uitbracht. Hayley is lesbisch, en zingt daar in haar nummers onomwonden over. Haar meest recente videoclip, voor het lied Curious, gaat over een meisje dat zich aangetrokken voelt tot Hayley, maar niet openlijk voor haar seksuele gevoelens uitkomt.

2. Sam Smith.
Wie had dat tien jaar geleden gedacht? Een van de grootste jonge artiesten op de wereld openlijk gay. Sam Smith (25) kwam in mei 2014 uit de kast, dezelfde maand dat zijn debuutalbum in de winkels lag. Op zijn laatste album refereren zijn songteksten duidelijk aan zijn geaardheid (en de stigma’s die daaraan vast zitten): Say I shouldn’t be here but I can’t give up his touch / It is him I love, it is him / Don’t you try and tell me that God doesn’t care for us.

3. Kehlani.
Zangeres Kehlani is bij een minder groot publiek bekend dan Sam, maar ook zij spreekt in de media openlijk over het feit dat zij zich niet identificeert als heteroseksueel. In april van dit jaar tweette ze dat ze zich ‘queer‘ voelt, uitleggend dat de term ‘gay’ haar het gevoel gaf dat er nog steeds een bepaalde grens zat aan het soort mens tot wie ze zich aangetrokken kan voelen. In haar nummer First Position zong ze eerder al over het verleiden van een vrouw:

4. Troye Sivan.
De Australische Troye is pas 22, maar zette zichzelf op negentienjarige leeftijd al op de kaart met zijn trilogie aan clips bij de nummers Wild, Fools en Talk Me Down, waarin een problematische homoseksuele liefde centraal staat. Dit jaar maakte hij een comeback met My My My!, waarin diverse shirtloze mannen – onder wie gay-pornoster Brody Blomqvist – te zien zijn.

5. Mykki Blanco.
Mykki (32) is niet alleen rapper, maar ook LGBT-activist. Hij was één van de eerste rappers wereldwijd die optrad in drag. In de mainstream-muziekwereld is Mykki niet heel bekend, maar in de LGBT-gemeenschap is hij één van de belangrijkste voorvechters.

6. Frank Ocean.
Veel bekender, ook búiten die gemeenschap, is Frank Ocean. De R&B-zanger was al bekend als lid van hiphopcollectief OFWGKTA, en kwam uit de kast vlak voor hij zijn solo-album uitbracht. Daarin verwees hij naar liefdesrelaties met mannen, en ook in interviews is Frank open over zijn geaardheid. Hij is daarmee één van de eerste Amerikaanse hiphop-artiesten die hiermee naar buiten trad.

7. Halsey (en Lauren Jauregui).
Zangeres Halsey (23) en ex-Fifth Harmony-lid Lauren Jauregui (21) zijn beiden biseksueel en besloten vorig jaar de handen ineen te slaan om daar een nummer over te maken. Strangers werd een bescheiden hit, maar werd door media én fans vol lof onthaald als een open en zeldzaam eerlijk nummer over liefde tussen twee vrouwen.

Lees ook
Deze videoclip houdt de wereld al een week in zijn greep en wij leggen uit waarom

8. Years & Years.
Zanger Olly Alexander (27) van de Britse band Years & Years is openlijk homoseksueel, en ook in de songteksten én videoclips van de populaire groep maakt hij daar geen geheim van. Bekijk de clip van Desire maar eens; weinig prominente homoseksuele artiesten durven hun seksualiteit op deze manier te tonen.

9. iLoveMakonnen.
In 2014 was de hele hiphopwereld in de ban van zijn samenwerking met Drake, Tuesday. Begin 2017 had de hele hiphopwereld het wéér over rapper iLoveMakonnen (nu 29) toen hij uit de kast kwam. Helaas heeft hij sinds de explosieve start van zijn carrière vier jaar geleden geen hits meer gehad.

10. Tegan and Sara.
Misschien ken je muziekduo Tegan and Sara (beiden 37) vooral van het Tiësto-lied Feel It in My Bones uit 2009, maar inmiddels hebben zij ook op zichzelf een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Binnen de LGBT-wereld is de tweeling, beiden lesbisch, één van de bekendste openlijk homoseksuele acts. Mét enorme fan-schare.

L’HOMO. zit nu ook op Instagram. Volg @lhomo voor het laatste gay nieuws, goeie verhalen en heel veel mooie mannen. L’HOMO. bestellen? Dat kan hier.

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND | LIJSTJE VAN DE DAG

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP / Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser