Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Werpsterren

Talita woog aan het einde van haar zwangerschap 55 kilo: 'Ik ging aan mezelf twijfelen'

Talita woog aan het einde van haar zwangerschap 55 kilo: 'Ik ging aan mezelf twijfelen'

Talita (31) kreeg tijdens haar zwangerschap kritische vragen over haar gewicht. Ze verzamelde een team om zich heen dat haar weer vertrouwen in haar lichaam gaf en had vervolgens een bevalling waar menig moeder van droomt.

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Talita, oprichter van Soulstores.com, vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Cynthia brak haar stuitje bij de bevalling: ‘Het voelde alsof mijn hele onderkant loszat’

DE ZWANGERSCHAP: ★★★★

Onregelmatige cyclus

“Mijn man Tim en ik wisten dat we heel graag kinderen wilden. We wilden echter ook nog een aantal dingen bereiken voordat we eraan zouden beginnen. Omdat mijn cyclus onregelmatig is, stopte ik op mijn 28e met anticonceptie, maar we waren er verder niet bewust mee bezig. Als het op dat moment kwam dan kwam het, zo niet dan niet.”

Spijsvertering

“Na twee jaar hadden we onze doelen bereikt, maar was ik nog niet zwanger. We besloten ermee naar de dokter te gaan toen ik iets merkte aan mijn spijsvertering. Ik kon bijna niet eten zonder buikpijn. Ik deed voor de zekerheid een zwangerschapstest: positief. We konden het niet geloven en waren ontzettend blij toen we het hartje voor het eerst zagen kloppen.”

Afvallen

“De klachten rond mijn spijsvertering leken te wijzen op een voorstadium van diabetes. Ik moest koolhydraatarm eten, maar ik moest van de verloskundige ook aankomen om reserves op te bouwen voor mijn herstel na de bevalling. Aankomen werd op deze manier wel heel lastig. Hierdoor heb ik echt even met mijn handen in het haar gezeten.”

Talita 29 weken zwanger.

talita 29 weken zwanger gewicht zwangerschap

‘Eet je wel?’

“Mijn moeder weet als geen ander dan ik een dunne bouw heb, maar maakte zich nu toch zorgen. ‘Kan je lichaam de zwangerschap wel aan?’, vroeg ze dan. Er kwamen ook reacties van buitenaf. Zo zei iemand die ook in verwachting was: ‘Ik wou dat ik zo prachtig zwanger was. Eet je wel?’ Hoewel ze alleen maar bezorgd waren of een compliment wilden geven, kwam het hard aan. Ik voelde me goed, maar toch leek het alsof ik niet goed voor mezelf zorgde en daarmee ook niet voor mijn kind.”

Doula

“Ik ging aan mezelf twijfelen. Is het echt zo gek hoe ik eruit zie? Krijgt mijn kindje wel genoeg binnen? Ik ben me gaan verdiepen in natuurlijke geboorte en Ayurveda – een alternatieve geneeswijze die uitgaat van de helende kracht van het lichaam door onder andere voeding en natuurlijke kruiden – en ontdekte dat een zwangerschap en bevalling niet hoeven te gaan zoals op tv. Ik besloot het anders te doen en verzamelde sterke vrouwen om me heen. Zo vond ik een doula – een bevallingscoach – die me enorm geholpen heeft. Dat gaf me veel vertrouwen.”

Hypnobirthing en gewicht op peil

“Ook hebben Tim en ik een hypnobirthing-cursus gedaan bij een top docent. Het idee in een notendop: als je lichaam gespannen is, kun je de pijn minder goed opvangen. Hypnobirthing geeft visualisatie- en ademhalingstechnieken die je helpen ontspannen te blijven en te vertrouwen op de kracht van je lichaam. Daarnaast had ik een goede diëtist die een natuurlijk dieet voor me samenstelde. Ik bleef licht, aan het einde van de zwangerschap woog ik 55 kilo, maar mijn gewicht bleef wel op peil.”

Talita 36 weken zwanger.

talita 36 weken zwanger gewicht zwangerschap

Foto: Aylin van den Houten.

DE BEVALLING: ★★★★★

Met de doula in de auto

“Ik ben met 39 weken bevallen. Ik had de hele nacht al krampen en rond 9.00 uur besefte ik dat ik echte weeën had. Tim en ik hebben toen een hypnobirth-oefening gedaan zodat ik ontspannen bleef. Samen met de doula zijn we rond 13.00 uur naar het geboortehuis gegaan. Waar een verloskundige officieel niet mee in de auto mag, mocht onze doula dat wel. Ik kon tijdens de rit tegen haar aanleunen, waardoor mijn lichaam ontspannen bleef.”

Badbevalling

“In het geboortehuis ben ik in het bevalbad gaan zitten. Nog steeds kon ik de weeën goed opvangen. Opeens voelde ik een ploep in het water – alsof er een kurk wegschoot – en voelde ik een gigantische druk in mijn lijf: persdrang. Het was het enige moment dat ik even de controle verloor over mijn ademhaling. Door middel van de geboorte-ademhaling die ik bij hypnobirthing leerde, kwam ik de persdrang door zonder te hoeven persen. Al bij de derde ademhaling werd onze dochter Malía, op 14 juni 2018, geboren. Tim zat bij me in het bad en ving haar onder water op.”

talita tim malia na bevalling gewicht zwangerschap

Foto: Anita Dobre.

DE KRAAMWEEK: ★★★

Goede ‘flow’

“Ik vond het een droombevalling. De verloskundige zei ook dat dit de eerste bevalling in haar carrière was waarbij ze niks hoefde te doen. Samen met onze doula keek ze met tranen in haar ogen toe hoe Tim en ik de bevalling met zijn tweeën in zo’n goede flow deden.”

Aansterken

“We mochten die avond naar huis. Omdat mijn lijf weinig reserves had en je door het geven van borstvoeding afvalt, heb ik lang nodig gehad om aan te sterken. Ik had me heel goed voorbereid op de zwangerschap en bevalling, maar de postnatale periode had ik onderschat. Gelukkig zorgde de doula goed voor me met Ayurvedische gerechten en het inbinden van mijn buik ter bevordering van mijn herstel.”

talita malia gewicht zwangerschap

Nu

“Malía is ontzettend vrolijk en slaapt en drinkt goed. Ik heb zo’n vier weken nodig gehad om een stukje te kunnen wandelen zonder daarna uitgeput te zijn, maar het gaat nu goed met me en ik ben lekker aan het werk.”

Voorbereiding

“Durf je eigen plan te trekken. In de reguliere geneeskunde is veel kennis en we kunnen niet zonder, maar vaker dan nodig wordt er gegrepen naar medische ingrepen. Er zijn echter zoveel verschillende middelen die je op een natuurlijke wijze verder kunnen helpen. Bedenk wat je nodig hebt om je sterker te laten voelen, bouw een team van specialisten om je heen waar jij je fijn bij voelt en vertrouw op de kracht van je eigen lichaam.”

Tim mailia talita nu gewicht zwangerschap

Foto: Tamara Geluk.

Oproep

Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort (ongeveer 350 woorden) jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

Lees ook
Debbie (38) over haar zwangerschap volgens de yoga-filosofie

SNACKS | KINDEREN | INTERVIEW | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Talita / Aylin van den Houten/ Anita Dobre / Tamara Geluk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

J KeijzerJ Keijzer

Ik was bij mijn 1 e bevalling 2 kg aangekomen. Woog 52 kg. mijnzoon3100 gram.Dus komt vaker voor.

Meer Werpsterren

Lees dit ook even

Please update your browser