Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Werpsterren

Shannon beviel op 1 januari om 00.01 uur - 'Bohemian Rhapsody' en vuurwerk op de achtergrond

Shannon beviel op 1 januari om 00.01 uur - 'Bohemian Rhapsody' en vuurwerk op de achtergrond

In onze rubriek Werpsterren ‘recenseren’ moeders hun bevalling. Shannon (27), reclasseringswerker, en haar vriend Maarten (32) werden op 1 januari 2017 ouder van hun eerste kind: Evi (bijna 1).

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Shannon vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Ymkje beviel van een drieling: ‘Het was wel even slikken toen we het hoorden’

DE ZWANGERSCHAP: ★★★★

‘De volgende stap’
“Maarten en ik (op de foto hierboven met dochter Evi en de kraamhulp in het midden) waren klaar voor ‘de volgende stap’. We gingen verhuizen van een appartement naar een huis en besloten dat ik met de pil zou stoppen. Ik voelde daarna van alles in mijn lichaam veranderen, waardoor ik het zwangerschapsgevoel niet herkende. Ik deed na twee maanden toch een test en toen bleek het al zover te zijn. Daar waren we ontzettend blij mee.”

Rustig
“De zwangerschap is rustig verlopen. De eerste weken was ik misselijk en had ik weinig eetlust, maar dat ging snel weg. Ik was veel bezig met het proberen te voelen van de baby. Ik dacht vaak: is dit nou de baby of zijn het mijn darmen? We lagen in Spanje op bed, toen we haar voor het eerst samen voelden. Die eerste keer contact met z’n drieën vond ik heel bijzonder.”

Maarten en Shannon, 32 weken zwanger.

Evi

Hoge bloeddruk
“In week 35 bleek ik een te hoge bloeddruk te hebben. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Hierdoor moest ik de laatste twee weken om de dag naar het ziekenhuis ter controle. Dat was even spannend: elke keer ging de geboortekoffer mee, omdat de baby misschien gehaald zou moeten worden. Halverwege december zei de gynaecoloog dat het “sowieso een 2016-baby” zou worden, maar Evi bleef voorlopig nog even in mijn buik.”

Maarten en Shannon, 32 weken zwanger.

Evi

DE BEVALLING: ★★★

Gepland
“De artsen lieten haar zo lang mogelijk zitten, maar wilden met mijn hoge bloeddruk geen risico’s nemen. Dus werd de bevalling op de uitgerekende datum gepland: 29 december 2016. Dit wist onze familie nog niet, wat voor leuke onderonsjes zorgde tijdens het kerstdiner, wanneer er werd gespeculeerd over dé datum.”

Hormoonveter
“Maarten en ik waren op 29 december om 7.00 uur in het ziekenhuis. Er werd een ballonnetje bij me geplaatst om de bevalling in te leiden. Tegen de avond kreeg ik wat weeën, maar omdat het te langzaam ging, werd er ook nog een hormoonveter geplaatst om de baarmoederwand weker te maken.”

Op 29 december 2016, na de inleiding. Shannon: “Een buik als een oliebol.”

Evi

Morfine
“Zo ging er een dag en nacht voorbij. Op 30 december kreeg ik ’s ochtends behoorlijke weeën, die tot de avond doorgingen. Bij vier centimeter zouden ze de vliezen breken, maar die avond zat ik pas op drie. Een hele dag weeën ‘voor niks’ dus.”

Keizersnede
“Op oudejaarsdag werd ik wakker met flinke pijn. Ik zat eindelijk op vier centimeter, dus om 10.00 uur werden mijn vliezen gebroken. Toen bleek dat de baby in het vruchtwater had gepoept. Dat kan gevaarlijk zijn. Ze moest binnen twaalf uur geboren worden, anders zou ik een keizersnede krijgen. Dat wilde ik echt niet.”

Opluchting
“Daarna begon een weeënstorm met veel pijn en overgeven. Toch bleef de ontsluiting nog steeds hangen op zes centimeter. Ik kreeg een ruggenprik om de intense pijn vol te kunnen houden. Ik wil niet zeggen dat het daarna één groot feest was, maar het kwam wel in de buurt: ik kon veel beter ontspannen. Om 22.00 uur zat ik op tien centimeter en werd besloten zonder keizersnede door te gaan. Dat was een enorme opluchting.”

Evi, net na de bevalling.

Evi

Complicaties
“Qua complicaties heb ik het maximale eruit gehaald, want daarna kreeg ik ook nog koorts, waarvoor ik antibiotica kreeg. Om 23.45 uur werd de “sowieso een 2016-baby”-gynaecoloog erbij gehaald om Evi met een vacuümpomp te halen. “Je hebt nog een kwartier”, riep Maarten toen hij binnenkwam. Het bleek nét te kort.”

Gelukkig nieuwjaar
“Op 1 januari 2017 om 00.01 uur is Evi geboren, met op de achtergrond de nummer één van de ‘Top 2000’: Bohemian Rhapsody van Queen. Ook hoorde ik het geknal van het vuurwerk toen ik Evi in mijn armen kreeg. We belden familieleden, die ons meteen gelukkig nieuwjaar wensten. ‘Ja, gelukkig nieuwjaar. O, en trouwens: de baby is geboren.'”

DE KRAAMWEEK: ★★

Vertrouwd
“We moesten nog even in het ziekenhuis blijven omdat Evi via mij antibiotica binnen had gekregen. De nieuwjaarsborrel op 1 januari was voor onze familie dus in het ziekenhuis. Op 2 januari mochten we naar huis. Eenmaal daar voelde ik: dit is zoals het moet zijn.”

Media-aandacht
“Kranten blijken op nieuwjaarsdag de ziekenhuizen af te bellen om te vragen of er nog een nieuwjaarskind geboren is. We kregen daardoor veel aandacht van plaatselijke én landelijke media. Dat vond ik wel speciaal, maar toen er een cameraploeg langs wilde komen, hebben we dat afgewezen. We wilden natuurlijk ook een beetje rust.”

Shannon met Evi, één week oud.

Evi

Liefdesverdriet
“We waren van tevoren bij een hondentrainer geweest om onze Franse buldog, die we twee jaar hadden, op de baby voor te bereiden. Toch ging het niet goed. Uit zijn gedrag bleek dat hij wilde Evi de baas wilde zijn. We hebben toen moeten besluiten om hem weg te doen. Daar hadden we heel veel verdriet van. We waren in de wolken met Evi – wat haar betreft zou ik de kraamweek vijf sterren geven – maar hadden tegelijkertijd ook liefdesverdriet.”

Nu
“Het gaat hartstikke goed met ons. Oud en nieuw vieren we dit jaar thuis en op 1 januari geven we een ‘oude oliebollen’-feest waarbij we Evi’s eerste verjaardag vieren en iedereen de overgebleven oliebollen mee mag nemen. Mensen vragen weleens of een bevalling op 1 januari ervoor zorgt dat je een jaar gratis luiers aangeboden krijgt of zoiets. Dat is helaas niet het geval, maar een bevalling rond oud en nieuw blijft natuurlijk wel bijzonder.”

Evi en Shannon nu, december 2017.

Evi

Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort (ongeveer 350 woorden) jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

SNACKS | KINDEREN | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Shannon Toes / SmileLinPictures

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Werpsterren

Lees dit ook even

Please update your browser