Werpsterren

Saskia over haar bevalling: 'De prikken voor de hechtingen waren pijnlijker dan het baren'

Saskia over haar bevalling: 'De prikken voor de hechtingen waren pijnlijker dan het baren'

In de nieuwe rubriek Werpsterren ‘recenseren’ moeders hun bevalling. Onderwijsassistente Saskia (31) werd met haar man Robbin (32) in augustus 2016 ouder van hun eerste kindje Liva (1).

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Saskia vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Wendy over haar zwangerschap: ‘Ik moest twintig weken lang, tien keer per dag overgeven’

DE ZWANGERSCHAP: ★★★

Wennen
“We besloten dat we klaar waren voor een kindje en één maand later was het al raak. Ik was blij, maar moest ook aan het idee wennen. Het is niet zoals bij schoenen: dat je ze koopt en daarna weer terug kunt brengen. We moesten er nu écht voor gaan.”

Saskia tijdens de zwangerschap.

Liva

Angstig
“Ik was bang dat er wat mis zou gaan. Dit was waarschijnlijk mede de oorzaak van mijn moeheid en hoofdpijn. Daar had ik de hele zwangerschap last van en dat maakte het vaak zwaar. Maar ik had alles over voor ‘het wonder’. Ik vond het zó speciaal dat er een meisje in mij groeide.”

Saskia en Robbin.

Liva

DE BEVALLING: ★★★★

Verjaardag
“Het was 9 augustus, de dag dat mijn vader jarig is. We wilden het dus graag nog een dagje rekken, maar daar dacht zij anders over. Het begon in de nacht van 8 op 9 augustus met wat kramp. De pijn bouwde zich daarna rustig op. Er waren geen tekenen dat ik medische hulp nodig zou hebben en een bevalling in het ziekenhuis is nou eenmaal duurder. Dus kozen we ervoor om thuis te bevallen. Om 23.15 uur kwam de verloskundige naar ons toe.”

Scheuren
“Bij het persen ging het fout. Onze dochter was een sterrenkijker én had een handje op haar hoofd toen ze naar buiten kwam. Dat voelde blijkbaar niet zo fijn, want ze besloot om te draaien. Ik voelde het daar beneden helemaal uit elkaar scheuren. Het gaf op dat moment geen extra pijn, maar dat kwam later helaas dubbel en dwars terug.”

Liva
“Op 10 augustus 00.52 uur, ze had het goed gepland, werd onze dochter Liva geboren. Liva staat voor ‘Liefde Is Voor Altijd’. Ik zal altijd liefde voor haar hebben, wat er ook gebeurt.”

Saskia en Liva net na de bevalling.

Liva

DE KRAAMWEEK: ★★

Hechtingen
“Iedereen doet alsof je in de kraamweek op een grote roze wolk zit, maar mijn wolk was grijs. Ik werd na de bevalling meteen gehecht. De prikken die ik daarvoor kreeg waren ontzettend pijnlijk. De bevalling was er niks bij.”

Liggen
“De eerste drie dagen kon ik door de hechtingen alleen maar liggen. Ik heb het gevoel dat ik daardoor die dagen geen goede moeder voor Liva was. Robbin is het daar niet mee eens, maar als ik er nu aan terugdenk, kan ik er nog steeds om huilen. Vooral de dag voordat Robbin weer aan het werk moest, was ik verdrietig en bang. Hoe moest ik dit in mijn eentje doen? Gelukkig hadden we een lieve kraamhulp en toen het móést, lukte me ook veel meer. Ik dacht: ik zal eens laten zien dat ik heus wel dingen zelf kan.”

Aanspannen
“Na de bevalling kreeg ik het advies om mijn bekken te trainen. Ik moest leren beter aan te spannen. Achteraf bleek dat mijn bekkenbodemspieren juist veel te gespannen waren en dat het dáárdoor uitscheurde. Ik merkte dat hier nog veel onduidelijkheid over is bij vrouwen en ook bij artsen.”

Lees ook
Waarom artsen bekkenbodemschade na een bevalling vaak niet kunnen voorkomen

Bekkenfysiotherapeut
“Ik denk dat het goed zou zijn als elke vrouw na de bevalling een bezoekje brengt aan een bekkenfysiotherapeut. Dat zou bij mij enorm geholpen hebben. Ik loop nu, meer dan een jaar later, nog steeds bij een fysiotherapeut en hoor van meerdere vrouwen dat ze er zo lang nog last van hebben. Met Liva gaat het erg goed. Ik hoop dat we ooit een tweede kindje mogen krijgen.”

Liva op haar eerste verjaardag.

Liva

Er worden in Nederland elke dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort (maximaal 350 woorden) jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

SNACKS | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Saskia Timmer-Braas / Making Memories Fotografie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Werpsterren

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser