Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Werpsterren

Pauline was draagmoeder voor LINDA.tv's Duco en Ron: 'Ik zag het geluk in hun ogen'

Pauline was draagmoeder voor LINDA.tv's Duco en Ron: 'Ik zag het geluk in hun ogen'

In de rubriek ‘Werpsterren’ ‘recenseren’ moeders hun bevalling. Geboortefotograaf Pauline werd onlangs als draagmoeder van het stel Duco en Ron (beiden 30) – dat vanaf nu vlogt voor LINDA.tv – ouder van Liv.

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Pauline (40) vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Duco en Ron kregen hun dochtertje Liv via een draagmoeder en vloggen er nu over

DE ZWANGERSCHAP: ★★★

‘Wauw’-gevoel
“Twaalf jaar geleden kregen mijn ex-man en ik ons derde kind. Ik wilde daarna geen kinderen meer, maar ik vond het wel jammer dat ik nooit meer zwanger zou zijn. Het ‘wauw’-gevoel bij een geboorte is uniek. Toen ik eens van dichtbij het verdriet zag bij mensen die ongewenst kinderloos zijn, begon de gedachte om draagmoeder te worden te spelen.”

Emma
“Op een blog beschreef ik mijn ideeën over het draagmoederschap. Zo kwam ik in contact met twee mannen die samen een kind wilden. Om even een paar stappen over te slaan: ik beviel in november 2013 voor hen van Emma. Het draagmoederschap ging heel goed. Toen ik in 2015 een lezing gaf over mijn ervaringen, raakte ik aan de praat met een ander stel: Duco en Ron. Ook zij wilden samen een kindje.”

Veel contact
“We namen een jaar de tijd om elkaar te leren kennen, om zo het grote vertrouwen dat je in elkaar nodig hebt, op te bouwen. Je wilt natuurlijk allebei niet dat de ander na de geboorte zegt: “Oké, dat was het, doei!” Ik kwam bij hen thuis en zij bij mij. Ook mijn huidige man en mijn kinderen moesten ermee akkoord gaan. Uiteindelijk besloten we om ervoor te gaan.”

Spuitje
“Omdat er in Nederland bijna niks geregeld is rondom draagmoederschap, moesten we alles zelf doen. We hebben de kinderbescherming van tevoren wel ingelicht, maar zij kijken er pas naar als je drie maanden zwanger bent. Er kwam ook geen dokter aan te pas toen ik zwanger raakte. De mannen kwamen bij mij thuis met een potje en ik bracht de zaadcellen met een huis-tuin-en-keukenspuitje in. Duco en Ron hadden van tevoren besloten wie de biologische vader werd. Dat was een voorwaarde van mij. Ik wilde niet dat een van de vaders later nog zou moeten verwerken dat hij niet de biologische vader was. Daar is het kind dan de dupe van.”

Pauline tijdens de zwangerschap.

draagmoeder

Zwanger
“We waren allemaal heel blij toen ik zwanger bleek. Ik betrok Duco en Ron zoveel mogelijk bij de zwangerschap. Dit was wel mijn zwaarste: de laatste twee maanden had ik last van bekkenpijn waardoor ik soms maar drie uur per nacht sliep en bij uitjes een rolstoel nodig had. Toch genoot ik er met volle teugen van. Ik wist dat het door mijn leeftijd de laatste keer was, dus elk schopje was extra bijzonder.”

DE BEVALLING ★★★★

Rust
“De weeën begonnen ’s nachts. We belden Duco en Ron die vanuit Leiden snel naar Brabant kwamen rijden. De vorige bevalling had ik bij de mannen thuis gedaan, maar die heeft veertig uur geduurd, doordat ik me niet helemaal op mijn gemak voelde. Deze keer gaf ik mezelf meer rust door thuis te blijven en voor een badbevalling te kiezen. Ook bleven Duco en Ron in een aparte kamer tot de persweeën begonnen. In plaats daarvan was mijn man erbij.”

Baarkruk
“Het warme water hielp me te ontspannen en alles ging voorspoedig. Tot ik bij het persen ineens bang werd. Ik dacht dat ik het niet meer kon en wist me geen houding te geven in het bad. Toen besloot ik dat ik op de baarkruk wilde bevallen. Dat was al twee keer goed gegaan en gaf me meer zekerheid. En ja hoor: na één perswee op de baarkruk kwam het hoofdje en bij de tweede werd, na een bevalling van zes uur, Liv geboren.”

Duco en Ron na de geboorte van Liv.

draagmoeder

Bekroning
“Ik nam Liv op mijn borst, heb haar de eerste voeding gegeven, de navelstreng doorgeknipt en toen kwam het moment dat ik haar ‘overdroeg’ aan de vaders. Dat was erg emotioneel. Niet omdat het moeilijk was, zoals veel mensen denken, maar juist omdat het dé bekroning was. Het pure geluk in de ogen van Duco en Ron was geweldig. Ik wil voor Liv, zoals voor al mijn kinderen, het allerbeste en dat is een leven bij haar twee vaders.”

Livs vaders vloggen nu over hun vaderschap voor LINDA.tv.

DE KRAAMWEEK ★★★★

Familie
“Duco en Ron bleven nog vijf dagen. De kraamhulp was er om hen alles te leren en om mij te verzorgen. Het was de zwaarste zwangerschap en bevalling die ik heb gehad en ook het herstel ging langzaam. Ik denk dat dat te maken heeft met mijn leeftijd. De warmte van de vaders en mijn gezin maakten de kraamweek toch ontzettend mooi. Toen de grootouders van Liv op bezoek kwamen, zag ik hoeveel geluk een kindje kan brengen. Niet alleen bij de ouders, maar bij een hele familie.”

Alle kinderen van Pauline bij elkaar.

draagmoeder

Trots
“Na vijf dagen vertrok het nieuwe gezinnetje. Het gaat een maand later heel goed met ons allemaal. Ik ben weer op de been en ook met Liv en de vaders gaat het super. Liv voelt nu nog als mijn dochter, maar mijn ervaring met Emma is dat dat minder wordt. Je kunt het vergelijken met het gevoel dat je hebt bij een nichtje. Ik hou veel van Emma en wil alle belangrijke momenten meemaken, maar het is echt de dochter van de mannen. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik dit gedaan heb en ik heb er nooit een seconde spijt van gehad.”

Op Pauline’s site Zwanger voor een ander lees je meer over draagmoederschap in Nederland.

Pauline en Liv nu.

draagmoeder

Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort (ongeveer 350 woorden) jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

SNACKS | KINDEREN | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws / LINDA.tv | Foto: Pauline van Berkel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Marike Van de LindeloofMarike Van de Lindeloof

wat een mooi verhaal! diep respect voor jou Paulien! En voor je thuisfront, om anderen het mooiste kado wat er bestaat, te geven...

Meer Werpsterren

Lees dit ook even

Please update your browser