Werpsterren

Merel: 'Als ik de baby aan de borst legde, kreeg ik een depressief gevoel'

Merel: 'Als ik de baby aan de borst legde, kreeg ik een depressief gevoel'

In onze rubriek ‘Werpsterren’ ‘recenseren’ moeders hun bevalling. Merel (29), adviseur bij een bank, werd met haar vriend Steven (32) in mei 2017 ouder van hun eerste kindje Tess.

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Merel vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Saskia over haar bevalling: ‘De prikken voor de hechtingen waren pijnlijker dan het baren’

DE ZWANGERSCHAP: ★★★

Misselijkheid
“Nadat ik me een week anders voelde dan normaal, deed ik een zwangerschapstest. Positief. We waren heel blij met het nieuws. Een paar weken later begon de extreme misselijkheid die tot week achttien heeft aangehouden. Ik kon bepaald eten, en vooral sommige geuren, niet verdragen. Met een vriend die half Indonesisch is en zeker vier dagen per week rijst wil eten, was het onhandig dat ik de geur van stomende rijst niet meer kon verdragen.”

Korte controles
“Alle controles bij de verloskundige waren lekker kort, omdat de baby het zo goed deed. Zelf had ik last van de bekende klachten. Zo was ik vaak moe en moest ik veel plassen. Het betekent niet dat de zwangerschap makkelijk was. Vooral de laatste weken vond ik zwaar. Ik was dan ook blij toen ik op 29 mei 2017, de uitgerekende datum, een gekke steek in mijn buik voelde.”

Merel tijdens de zwangerschap.

Tess

DE BEVALLING: ★★★★★

Hoe voelt een wee?
“Ik lag rustig thuis op de bank toen het begon. Meteen appte ik mijn zus: ‘Hoe voelt een wee eigenlijk?’ Helaas kun je dat moeilijk omschrijven. Na een uur veranderde het steekje in zwaardere kramp en is de verloskundige naar ons huis gekomen. Goed nieuws: ik zat al op drie à vier centimeter ontsluiting.”

Streptokokken
“Ik ging meteen door naar het ziekenhuis. Omdat ik drager ben van streptokokken (een bacterie) was van tevoren al bekend dat ik daar moest bevallen, zodat ik meteen antibiotica kon krijgen. Als dat niet zou gebeuren, zou ons kindje erg ziek kunnen worden. Toen het vruchtwater brak, ging de bevalling hard. De weeën waren heftig, maar goed op te vangen als ik me vasthield aan het ziekenhuisbed. Na anderhalf uur persen is op 30 mei 2017 onze dochter Tess geboren.”

Merel en Tess net na de bevalling.

Tess

DE KRAAMWEEK: ★

Borstvoeding
“Ik dacht dat ik alles nu wel gehad had, maar toen begon de kraamtijd. De eerste week met de kraamverzorger ging het nog aardig, daarna verdween de roze wolk. Op dag negen moest mijn vriend weer werken en bleef ik alleen achter. Ik werd ongelofelijk onzeker en moest huilen om niks. Vooral de zorgen rondom de borstvoeding maakten me somber. Ik kreeg niet, zoals veel moeders, het gelukzalige gevoel tijdens het voeden. Als ik Tess aanlegde, kreeg ik juist een heel donker, depressief gevoel.”

Merel en Tess de eerste week thuis.

Tess

Gewoon doen
“Ik was alleen nog maar bezig met de borstvoeding. Gaf ik wel voldoende? Wat als er niks kwam? Dat soort vragen hielden me wakker. Ook had ik geen eetlust. Ik was totaal in de war. Toch wilde ik het volhouden. Ik dacht: ik heb ze niet voor niets gekregen, die borsten, ik moet het gewoon doen.”

Dysforisch Toeschietreflex
“Na wat googlen en overleg met de verloskundige, herkende ik mijn klachten in het Dysforische Toeschietreflex (D-TSR). Hierbij wordt er bij het geven van borstvoeding een stofje aangemaakt dat het tegenovergestelde gevoel geeft van euforie. Het depressieve gevoel kwam waarschijnlijk dus daar vandaan. Twee weken na die ontdekking hield ik het niet meer vol. Als ik nog wilde genieten van mijn verlof, moest ik met de borstvoeding stoppen. Toen ik dat deed, werd ik een totaal ander, weer gelukkig, mens.”

Merel, Tess en Steven vier maanden na de bevalling.

Tess

Onbekend
“Ik kreeg van tevoren, door andere verhalen, het idee dat alles meteen geweldig is na het krijgen van een baby. Daardoor werd ik nog onzekerder over mezelf. Maar het gaat dus niet altijd vanaf dag één soepel. Nu, vijf maanden later, gaat het supergoed en geniet ik van ieder moment met Tess.”

Merel en Tess begin oktober.

Merel

Er worden in Nederland elke dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort (maximaal 350 woorden) jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

SNACKS | KINDEREN | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Merel van Schaik

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Werpsterren

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser