Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Werpsterren

Melanie kreeg kanker tijdens haar zwangerschap: 'Ik vertrouw mijn lichaam niet meer'

Melanie (27) was 27 weken zwanger van haar tweede kind toen ze een enorme bloeding kreeg. Er werd baarmoederhalskanker geconstateerd en de behandeling startte tijdens de zwangerschap.

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Melanie, die kapper is, vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Jorinde had na haar bevalling een postnatale depressie: ‘Ik huilde de hele dag om álles’

DE ZWANGERSCHAP: ★

Jaidey

“Mijn man Ferry (32) en ik kregen in november 2015 onze eerste dochter: Jaidey (2). We wilden snel een tweede kindje, maar Jaidey was best moeilijk. Ze huilde veel. Lang werd daar geen oorzaak voor gevonden, maar later bleek het een koemelkallergie te zijn. Toen het beter ging besloten we het spiraaltje er weer uit te laten halen en na een maand was ik alweer zwanger. Het was snel, maar we waren er heel blij mee.”

Melanie, Jaidey en Ferry toen Melanie 26 weken zwanger was. “Ik had er toen nog geen besef van dat ik eigenlijk heel ziek was.”

baarmoederhalskanker kanker zwangerschap

Totaal in paniek

“Ik vond deze zwangerschap zwaarder dan de eerste. Ik was niet vooruit te branden. Ook had ik na twintig weken veel last van bekkenpijn. Toen ik 27 weken zwanger was, kreeg ik ineens heel veel bloedverlies. Ik schrok me helemaal wild: alles zat onder het bloed. Ik was totaal in paniek. Een ambulance heeft me naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig voelde ik de baby wel bewegen, dus hij leefde nog. Een echo bevestigde dat het met hem goed ging.”

Pijnlijker dan bevalling

“Er moest een biopt genomen worden uit mijn baarmoeder. Normaal word je hiervoor verdoofd, maar dat kon gevaarlijk zijn voor de baby. Het wegnemen van het weefsel deed meer pijn dan de bevalling van Jaidey.”

Geen nieuws, goed nieuws

“Ik bleef nog twee nachten in het ziekenhuis en ging daarna vrolijk naar huis. Er was nog geen nieuws, dus het leek me niks ernstigs. Ik voelde me ook helemaal niet ziek. ‘Klaar, afgesloten, uit.’ Pas vijf dagen later kregen we het telefoontje: het was niet goed. Ik begon meteen te huilen. Jaidey stond bij me: “Mama, mama, wat is er?””

Onzekerheid

“Ik had kwaadaardige kanker, maar omdat de vorm en behandelbaarheid nog onbekend waren, konden ze nog niks doen. Twee lange, onzekere weken hebben we op de uitslag moeten wachten. Het bleek baarmoederhalskanker die gelukkig te behandelen was en ik had geen uitzaaiingen.”

21 november 2017, net voordat Melanies haar eraf ging.

baarmoederhalskanker kanker zwangerschap

Behandeling

“Vanaf dat moment werd ik geleefd. Daarom ben ik een blog bij gaan houden en heb ik een fotograaf overal foto’s van laten maken. Ik zie en lees nu dingen terug die ik alweer vergeten was. De twee chemo’s – een versie die zo min mogelijk belastend was voor de baby – waren heftig. Ook het afscheren van mijn haar was erg confronterend.”

21 december 2017, een dag voor de operatie.

baarmoederhalskanker kanker zwangerschap

DE BEVALLING: ★★★★

Keizersnede

“Met 36 weken en vier dagen werd onze zoon Jake – op 22 december 2017 – door middel van een keizersnede gehaald. Ik ben heel blij dat ik heb kunnen zien hoe hij gehaald werd. Er was even paniek omdat ze in de placenta gesneden hadden, maar daarna ging het gelukkig al snel goed.”

Operatie

“Na de bevalling werd ik onder narcose gebracht en ben ik vijf uur lang geopereerd. Hierbij hebben ze mijn baarmoeder verwijderd. Mijn eierstokken hebben ze kunnen laten zitten. Wel is er uit voorzorg één verplaatst. Het was een pittige operatie, maar alles is volgens plan gegaan.”

Melanie en Jake net na de bevalling.

baarmoederhalskanker kanker zwangerschap

DE KRAAMWEEK: ★

Ontzettend moe

“Ik werd ontzettend moe wakker, maar was heel blij om Ferry en Jake te zien. Ik vind het jammer dat ik Jake’s eerste uren niet heb meegemaakt, maar doordat de fotograaf alles heeft vastgelegd, weet ik hoe die uren zijn geweest.”

‘Mijn hart brak’

“De eerste dagen gingen opvallend goed – te goed, dacht ik al. Op tweede kerstdag ben ik voor Ferry’s ogen flauwgevallen en werd ik met spoed naar de Intensive Care gebracht. Hier lag ik vier uur in kritieke toestand door een dubbele longembolie. Er had een bloedpropje in mijn slagader gezeten dat uiteindelijk naar mijn longen is geschoten. Als het niet was doorgeschoten, was ik voor Ferry’s ogen dood neergevallen. Mijn hart brak toen ik dat hoorde.”

Jake en Melanie in de kraamweek.

baarmoederhalskanker kanker zwangerschap

Geen vertrouwen

“Hoe sterk ik daarvoor was geweest – het was natuurlijk zwaar, maar ik heb altijd hoop gehouden – zo slecht voelde ik me nu. Ik had geen vertrouwen meer in mijn lichaam. Tien dagen na de operatie kregen we te horen dat ze alle kankercellen uit mijn lichaam verwijderd hadden. Dat was natuurlijk ontzettend mooi nieuws.”

Thuis

“Na tien dagen mochten we naar huis en ook hier ging het niet meteen goed. De volgende dag al moest ik naar het ziekenhuis omdat ik dacht dat ik urine verloor. Gelukkig bleek het overtollig vocht te zijn en is dat over gegaan. Na zeven dagen kreeg ik een enorm bult in mijn arm: trombose. Het vertrouwen in mijn lichaam werd steeds minder.”

Nu

“Het gaat nu steeds beter. De eerste zes weken kon ik niks, maar we hebben veel steun van lieve vrienden en familie gehad. Jake deed het goed, maar ging later – net als Jaidey – veel huilen zonder duidelijke reden. Hierdoor lagen we vijf dagen in het ziekenhuis met hem, maar ook dit is inmiddels beter door koemelk te vermijden.”

‘Mama ziekenhuis?’

“Ik moet nog wel veel op controle, maar de laatste vier weken is het eindelijk rustig en besef ik pas wat we hebben meegemaakt. Ook Jaidey heeft het veel gedaan. Laatst werd ze door iemand anders opgehaald van school en vroeg ze meteen: “Mama ziekenhuis?” Dat doet wel wat met me.”

Melanie en Jake nu.

‘Schijt hebben’

“Ik besef dat het leven elk moment over kan zijn. We gaan vandaag een weekendje weg en als ik met de kinderen wil zwemmen, gaat mijn pruik af. Best spannend, maar ik heb nu meer ‘schijt’ aan wat mensen van me denken. ‘Hier ben ik’ en ik ga er lekker van genieten.”

Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

VIDEO'S | SNACKS | KINDEREN | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Bovenste foto door: Marieke Lubbers / Overige foto's door: Marieke Zomerdijk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

S PS P

Heftig verhaal, zeg! Veel liefde, geluk en vele jaren in goede gezondheid toegewenst, voor jou en je prachtige gezin!@LindaNieuws.nl Ik vraag me al een tijdje af waar de 'sterren'vermeld staan, die aan elke fase toegekend zijn...

Meer Werpsterren

Lees dit ook even

Please update your browser