Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Werpsterren

Marieke (35) had een kinderwens, maar ook extreme angst om over te geven

Marieke (35) heeft emetofobie: extreme angst om over te geven. Ook heeft ze altijd al een kinderwens gehad, maar met haar grote angst om misselijk te worden was het vooruitzicht op een zwangerschap niet zo makkelijk.

| Verena Verhoeven

Voor elke fase heeft Marieke, redacteur van MiniMe.nl, vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Claire (37) werd zwanger terwijl haar Zimbabwaanse man geen verblijfsvergunning had

WAT VOORAF GING…

Extreme angst

“Al sinds ik me kan herinneren heb ik een extreme angst om over te geven en om anderen te zien overgeven. Ik zat lange tijd elke dag in de trein en er hoefde maar iemand te hoesten of ik raakte in paniek. Ik ben me ook altijd bewust van waar de uitgangen zijn en of er een toilet in de buurt is, voor het geval ik moet overgeven. De angst beheerste mijn dagelijkse leven.”

Emetofobie

“Vroeger probeerde ik er luchtig over te doen en grapte ik dat ik ‘een kotsfobie’ had. Niemand vindt overgeven leuk, dus ik voelde me al snel een aansteller. Tot ik een blog las over emetofobie. Het was ontzettend herkenbaar en ik moest huilen toen ik het las: ik ben niet gek!”

Begrip

“Mijn man Johan (38) is altijd begripvol geweest. Als hij moet overgeven, lig ik op bed met vingers in mijn oren te huilen of ontvlucht ik het huis in plaats van dat ik een hand op zijn rug leg. Het lastige met angst is dat iemand zonder die angst het nooit helemaal zal begrijpen. Toch heeft hij me altijd serieus genomen.”

DE ZWANGERSCHAP: ★★★

Kinderwens

“Johan en ik waren getrouwd en klaar voor de volgende stap: een kind. Spannend, want een zwangerschap gaat vaak gepaard met misselijkheid. Toch was mijn kinderwens groter, dus ging de pil de prullenbak in.”

Schuldgevoel

“Helaas werd de fobie erger. Telkens als ik toch ongesteld werd, vond ik het jammer, maar zei ook een stemmetje: ‘maar ik hoef in ieder geval niet over te geven’. Ik was niet honderd procent teleurgesteld en daar voelde ik me schuldig over. Ik wist dat er wat moest veranderen.”

Therapie

“Ik ben in therapie gegaan en de psycholoog vond het helemaal niet gek wat ik voelde. Toen ik dit naar Johan uitsprak, reageerde ook hij heel begripvol. Terwijl ik de zware therapie doorliep – ik was na elke sessie gesloopt – bleven we het proberen. Na ruim een jaar raakte ik eindelijk zwanger.”

Marieke, 26 weken zwanger.

Misselijkheid

“Ik was in eerste instantie superblij dat het gelukt was. Een week daarna begon de misselijkheid. Hoewel het ook een fijne bevestiging van de zwangerschap was, kwam de angst op. Ik had er overdag geen last van – dus die trein kon ik doorstaan – maar ‘s nachts sliep ik vrijwel niet van de misselijkheid en angst. Ik zat nachtenlang huilend op de bank met een pakje crackers en cola.”

Huisarts

“Ik kreeg van de huisarts pilletjes tegen de misselijkheid die ik een week genomen heb. Daarna heb ik het zonder medicijnen doorstaan. Het moedergevoel dat ik al na de eerste echo had, heeft me hierbij zeker geholpen. Rond week veertien verdween de misselijkheid en had ik verder een fijne zwangerschap.”

Marieke, veertig weken zwanger.

emetofobie overgeven misselijk zwangerschap bevalling

DE BEVALLING: ★★★★

Inleiden

“Ik wilde eigenlijk niet ingeleid worden, omdat ik had gelezen dat dat vaak zorgt voor een weeënstorm waar je erg misselijk van kunt worden. Op de dag dat ik veertig weken plus elf dagen zwanger zou zijn, werd er toch een inleiding gepland, omdat de hartslag van de baby verhoogd was. Gelukkig begon het de dag ervoor ’s avonds te rommelen in mijn buik.”

Ziekenhuis

“Toen de verloskundige om 4.15 uur kwam zat ik op één centimeter ontsluiting: genoeg om het inleiden af te zeggen. De volgende ochtend zijn we naar het ziekenhuis gegaan. Hier bleek de hartslag van de baby te zakken bij elke wee. Ik had enorme pijn, maar mocht door de lage hartslag geen ruggenprik. Een morfinepompje was de enige andere optie, maar ook daar kun je misselijk van worden.”

Paniek

“Na weer een pijnlijke wee koos ik eieren voor mijn geld en kreeg ik toch het pompje. Rond 13.00 uur zat ik op zes centimeter en vervolgens vrij snel op acht. Daarna kwamen heftige weeën waar ik misselijk van werd. Toen raakte ik in paniek, wat natuurlijk niet goed is voor de baby en mijzelf. Gelukkig kon Johan me rustig krijgen en dat hielp: de persweeën kwamen en om 15.54 uur op 15 november 2017 is onze dochter Mila geboren.”

DE KRAAMWEEK: ★★★★

Opgelucht

“Ik was superopgelucht. I fucking did it. Ik had tranen van geluk toen ik haar in mijn armen kreeg. Eindelijk ontmoette ik het meisje dat al die tijd in mijn buik gezeten had.”

Johan, Mila en Marieke net na de bevalling.

emetofobie overgeven misselijk zwangerschap bevalling

Moedergevoel

“Ik herstelde snel en ook met Mila ging alles goed. Mijn wolk was over het algemeen knalroze, alleen heb ik de borstvoeding na zeven weken moeten stoppen door allerlei complicaties. Toch ben ik blij dat ik dat even heb mogen meemaken.”

Nu

“Mila (zes maanden) slaapt, eet en groeit goed. Ze hoeft niet vaak te spugen en als ze spuugt ziet het er hetzelfde uit als hoe het er in ging. Daardoor kan ik het goed hebben. Ik vind het wel spannend hoe het gaat zijn als ze vast voedsel eet. Ik wil er voor haar zijn en wil niet dat zij mijn angst overneemt doordat ik elke keer paniekerig reageer. Hopelijk wint mijn moedergevoel het weer van mijn angst.”

Marieke en Mila, 4,5e maand oud.

emetofobie overgeven misselijk zwangerschap bevalling

Trots

“Ik wil met mijn verhaal meer bekendheid krijgen voor emetofobie. Het is de zevende meest voorkomende angst ter wereld, maar veel mensen – net als ik vroeger – schamen zich en voelen zich een aansteller. Ik raad anderen ook aan om in therapie te gaan. Het is een grote, moeilijke stap, maar het heeft mij erg geholpen. Ik ben zo blij en trots dat ik me niet door mijn angst heb laten leiden. Ik had het moederschap nooit willen missen.”

Lees meer over Marieke en haar emetofobie op haar blog.

Marieke en Mila nu.

emetofobie overgeven misselijk zwangerschap bevalling

Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in het kort (ongeveer 350 woorden) jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

VIDEO'S | SNACKS | KINDEREN | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marieke

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Werpsterren

Lees dit ook even

Please update your browser