Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Werpsterren

Asli had na dertien jaar anorexia een kinderwens: 'Ik wist niet of ik nog vruchtbaar was'

De nu dertigjarige Asli had zeven jaar geleden geen hoop meer op genezing van haar anorexia. Door de liefde van Jeffrey (28) lukte dat tóch en ontstond een kinderwens. Of haar lichaam dat aankon, was onduidelijk.

| Verena Verhoeven

Nu heeft ze een zoon, Odin (4 maanden), en begeleid ze anderen bij hun eetstoornis. Voor elke fase heeft Asli, ervaringsdeskundige, vijf sterren te verdelen: 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

Lees ook
Mireille was zwanger in dertien landen: ‘Ik had geen idee hoe, maar het zou goed komen’

WAT VOORAF GING…

Afvallen

“Ik was acht jaar toen ik werd gepest: ze noemden me vaak dik en lelijk. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, was haar eerste vraag of ik gehuild had – en dat had ik. Waarop mijn moeder zei dat ik nooit mijn zwaktes moest tonen. Ik ben Turks en als ik dan ook nog zou huilen, zou ik dubbel benadeeld worden. In plaats van mijn verdriet uit te huilen, zocht ik sindsdien troost in eten. Hierdoor werd ik dikker en daardoor nog meer gepest. Zo kwam in mijn hoofd dat ik pas gelukkig zou zijn als ik dun zou zijn. En dus begon ik met afvallen.”

Anorexia

“Op mijn twaalfde werd anorexia vastgesteld. Nadat ik in meerdere klinieken heb gezeten, werd ik op mijn 23e uitbehandeld verklaard. Ik werd als het ware weggestuurd om dood te gaan. Ik wilde niet naar huis, waar iedereen zou toekijken hoe ik ging sterven. Dus huurde ik een kamer in een kraakpand in Oost-Groningen. Dat was de beste beslissing van mijn leven.”

Asli tijdens haar herstel in Groningen, 2012.

anorexia eetstoornis zwanger

De liefde

“Ik woonde er met een aantal nuchtere huisgenoten, wat voor mij veel beter was dan het samenwonen met mede-patiënten in klinieken. Vrijwel mijn hele leven had de nadruk op eten gelegen. Nu de druk eraf was, ging het stukje bij beetje beter met me. Ook leerde ik er Jeffrey kennen. Ik leerde door hem dat ik liefde waard was.”

Samenwonen

“‘Wil ik echt dood?’, vroeg ik mezelf. Nee, ik wilde leven. Maar niet met een eetstoornis. Vanaf dat moment ging er vanbinnen licht branden. Ik ging naar Groningen om te sterven en vertrok met Jeffrey om samen te wonen in Amsterdam.”

Asli en Jeffrey op hun trouwdag.

anorexia eetstoornis zwanger

DE ZWANGERSCHAP: ★★★★

Kinderwens

“Het bleef goed gaan. Na dertien jaar was ik genezen van anorexia en waren Jeffrey en ik inmiddels getrouwd. Toen ontstond onze kinderwens. Ik wist echter niet of mijn lichaam dat wel aankon. Het had veel te verduren gehad, wat zich uitte in onder andere hartritmestoornissen en extreme allergieën. Door de anorexia was ik ook jaren niet ongesteld geweest en daarna had ik een hormoonstaafje. Ik wist dus helemaal niet of ik wel vruchtbaar was.”

Miskraam

“Na twee maanden was ik al zwanger. Dat was geweldig, maar deze zwangerschap eindigde in een miskraam. Ik werd ontzettend bang dat het nooit zou gaan lukken. Wat heb ik mijn lichaam in godsnaam aangedaan, dacht ik. Na drie maanden was het weer raak. We waren er heel blij mee, maar ik was ook bang. Hoewel ik vrijwel geen last heb gehad van kwaaltjes, waren het negen lange, angstige maanden.”

Jeffrey en Asli, 37 weken zwanger.

anorexia eetstoornis zwanger

Dikke buik

“Ik werd natuurlijk dikker door de zwangerschap, maar doordat het kwam door het wonder dat in me groeide, kon ik hier juist van genieten. Met 37 weken heb ik een zwangerschaps-shoot gedaan. Dat was een lastige stap, maar als ik er nu naar kijk ben ik echt trots op mezelf.”

Asli 37 weken zwanger.

anorexia eetstoornis zwanger

DE BEVALLING: ★★★★★

Hartfalen

“Ik was veertig weken zwanger, toen ik kramp voelde in mijn buik. Al snel was duidelijk dat het weeën waren, die ook al regelmatig kwamen. Vanwege hartfalen door de anorexia moest ik in het ziekenhuis bevallen. Daar kwamen we rond 22.30 uur aan.”

Angst voor ziekenhuizen

“Door mijn negatieve ervaringen met ziekenhuizen, had ik een angst voor die plek opgebouwd. Gelukkig had ik geweldige mensen om me heen. Onze verloskundige, Loes, wist van mijn angst en kon me goed kalmeren. Ook was er een doula bij mijn bevalling. Zij begeleidt vrouwen met traumatische ervaringen die in de weg kunnen zitten bij een bevalling. Die twee vrouwen en Jeffrey hebben me er doorheen gesleept.”

Asli, Odin en Jeffrey net na de bevalling.

anorexia eetstoornis zwanger

Odin

“Ik vond de bevalling enorm heftig. Ik had zoveel pijn. Maar tegelijkertijd was het ook één van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Met een topteam aan mijn zijde werd op 16 november 2017 om 5.06 uur onze zoon Odin geboren.”

DE KRAAMWEEK: ★★★

Geen fijne kraamhulp

“Alles ging goed, dus mochten we rond 11.30 uur naar huis. De kraamhulp die we kregen was helaas niet fijn. Het leek alsof ze er geen zin in had en hielp bijna niet. Ze hadden ons verteld dat we moesten bellen als het niet klikte, maar dat vond ik moeilijk. Achteraf had ik toch om iemand anders moeten vragen.”

Odin.

anorexia eetstoornis zwanger

Borstvoeding

“De eerste weken waren zwaar. Vooral doordat de borstvoeding niet wilde lukken. Ook had ik last van grote angst dat er iets met Odin zou gebeuren. Ik moest om álles janken. Volgens mij zat ik op dat moment tegen een depressie aan.”

Asli, Odin en Jeffrey.

anorexia eetstoornis zwanger

Nu

“Inmiddels heb ik vertrouwen gekregen dat ik het kan en dat het niet allemaal perfect hoeft. De kilo’s die er tijdens de zwangerschap aan zijn gekomen, zitten er nog steeds. Nu het geen ‘functie’ meer heeft, vind ik dat wel lastiger. Maar ik denk dat meer vrouwen dat hebben en ik ben zeker niet teruggevallen in de eetstoornis. Wanneer het wat rustiger is, ga ik eens kijken hoe ik die kilo’s – op een goede manier – langzaam kwijt kan raken.”

Met Praktijk Inspiration begeleidt Asli anderen bij hun eetstoornis. Asli: “Als ik het kan, kunnen anderen het ook. Ik wil hen daar graag bij helpen.”

Asli en Odin.

anorexia eetstoornis zwanger

Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes? We willen het allemaal weten. Mail in ongeveer 350 woorden jouw bevallingsverhaal (met naam, leeftijd, telefoonnummer en foto’s) naar: nieuws@lindanieuws.nl.

VIDEO'S | SNACKS | KINDEREN | WERPSTERREN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Asli / Jonneke Vos - Fotostudio DUO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Werpsterren

Lees dit ook even

Please update your browser