wereldwijven

Wereldwijf Hillechien: De kleurrijke contrasten van Rio

Wereldwijf Hillechien: De kleurrijke contrasten van Rio

In Rio de Janeiro is het verschil tussen arm en rijk in een oogopslag zichtbaar: waar kleur is, is armoede. Dat contrast is vooral goed te zien in Zona Sul, het rijkere gedeelte van de stad.

| Hillechien van der Klaauw

De sloppenwijken, de favela’s, lijken daar als paddenstoelen uit de grond te schieten.

Kleurenpalet
Rijk en arm staan in deze stad dichter bij elkaar dan ooit en het kleurenpalet dat de stad rijk (of misschien beter gezegd: arm) is, krijgt maar geen nuance. Als vrijwilliger voor verschillende sociale projecten in de favela’s, krijg ik van de inwoners van Zona Sul vaak te horen: “Wow, kom jij daar? Dat is toch gevaarlijk?” De meesten van hen zijn zelf nog nooit in de favela’s geweest.

Wekelijkse rellen
En dat is eigenlijk meer dan begrijpelijk. Er is elke week wel een rel tussen drugsbendes en de politie, waarbij doden vallen. Bovendien is het niet bepaald fris in deze sloppenwijken, waar afval een groot probleem is. Wonen op een helling betekent misschien een adembenemend uitzicht, maar het is een zware taak om de wijken schoon te houden. Regent het, dan stroomt alle troep en zelfs de riolering door de kronkelige, steile straatjes.

rio rocinha

Voorzorgsmaatregelen WK en Spelen
Dankzij diverse voorzorgsmaatregelen voor het WK voetbal en de Olympische Spelen, is het in een aantal krottenwijken tegenwoordig wat veiliger. De politie waakt aan de voet en de top van die favela’s, waardoor meer een meer toeristen een bezoekje brengen aan dit ‘echte Rio’ en ook lokalen even om de hoek komen kijken bij de buren. Terecht ook, want laten we niet alleen een grijze muur zien als kleuren ook schitteren.

Muziek en feest
Het leven mag dan niet makkelijk zijn in bepaalde buurten, men maakt er wel een feestje van. Muziek tettert je om de oren, het bier vloeit rijkelijk en aan dansen ontkom je niet. Tegenwoordig zijn er geweldige feesten aan de top van Vidigal, met een verbluffend mooie zonsopgang en is de beste jazzclub te vinden in Tavares Bastos. Wil je het standbeeld van Michael Jackson bezoeken, dan moet je naar Santa Marta, waar in 1996 de clip van They don’t care about us werd opgenomen. Bovendien, als je het meest fenomenale uitzicht van de stad wilt bewonderen, moet je wel via de sloppenwijken naar boven.

vidigal feest

Illegale lichtjes bepalen nachtelijke charme
Waar de gekleurde huisjes overdag al voor het karakteristieke beeld van de stad zorgen, zijn het de vele lampjes in deze buurten die het nachtbeeld van Rio haar charme geven. Waar de overheid nog geen handje meehelpt, zoekt men zelf naar alternatieven. Zo wordt veel publieke verlichting uit onder andere tunnels ‘weggeplukt’ door bewoners van de favela’s. Ook liften zij illegaal mee op het dure gas en elektra van de rijke buren, die zelf wel netjes de lichten uit doen omdat de kosten hiervan extreem hoog zijn.

Kleur bekennen
Ja, in de gekleurde wijken op de heuvels, daar brandt het licht. En als dit brandende licht volgens de rijke bewoners zwarte roetdeeltjes over de stad verspreidt, dan is het tijd dat er verzoening komt door begrip en dat begint mijns inziens bij de mensen die de macht en de mogelijkheid hebben om de leefomgeving voor eenieder in de stad te verbeteren. In plaats van kleur te vermijden, is het misschien tijd om kleur te bekennen en mee te kleuren aan een betere toekomst.

santa marta fv

SNACKS | WERELDWIJVEN | BUITENLAND

Foto: Hillechien van der Klaauw

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wereldwijven

+ -

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser