wereldwijven

Het water is wéér op: hoe kan dat nou?

Het water is wéér op: hoe kan dat nou?

Water is schaars in Tanzania. In de dorpjes gebruikt men water uit beekjes, riviertjes of waterpompen. Bij Wereldwijf Marion – aan de voet van de Kilimanjaro – hebben veel mensen een SIM-tank om water op te slaan. Maar dat geeft ook niet altijd zekerheid.

| Marion Sumari

Toen wij in ons nieuwe huis kwamen wonen, kregen we meteen nieuwe buren: Mama Dora met haar familie.

Opeens was het speelgoed weg
We wonen op een compound met nog drie andere huizen, die toentertijd nog niet bewoond waren. Mama Dora had twee meisje: Dora en Lisa. Leuk, want nu had onze dochter vriendinnetjes. Er verdween wel eens wat speelgoed, maar dat nam ik voor lief, want onze dochter moest haar Nederlandse speelgoed maar delen.

Het water is op
Onze SIM-tank werd eens in de week gevuld. Dat hield in dat de leiding naar onze compound voor enkele uren open werd gezet. Vervolgens hadden we hier een week plezier van. Maar na een tijdje was ons water al binnen drie dagen op. Onze huisbaas, Mr. Boaz, ging op onderzoek uit en vond een ladder en een emmer aan een touw. Sporen genoeg, volgens hem, dat iemand naar boven was geklommen en water uit onze tank had gehaald. En aangezien onze compound gesloten is, kon dat niemand anders zijn dan Mama Dora. De tank werd daarom hoger gelegd, waardoor de ladder niet meer voldeed.

Hoe kan dat toch?
Even ging het goed, maar na een tijdje was het water weer binnen drie dagen op en soms zelfs binnen één dag. Normaal kon ik aan de douche zien dat het minder zou worden doordat de druk afnam. Dat was een signaal dat we nog twee dagen water zouden hebben. Maar nu was het ineens binnen enkele uren op. Inmiddels had Mama Dora het zo verbruid bij Mr. Boaz dat haar hele familie eruit werd gezet. Na een paar dagen kwam hun houseboy Victor nog even langs en vertelde aan Mr. Boaz het volgende: “We hebben alles meegenomen, en…oh ja… we hebben destijds een leiding aangelegd vanuit de tank van de Sumaris naar ons huis. Misschien moet je dat weer even rechtzetten.”

Oplossing
Na het vertrek van Mama Dora en het verwijderen van de extra leiding waren de problemen voorbij. Inmiddels zijn we zelfs aangesloten op een nieuw net dat water vanaf de Kilimanjaro naar de huizen leidt. De druk is zo hoog dat er regelmatig leidingen springen, maar dat is beter dan helemaal geen water.

SNACKS | WERELDWIJVEN | LIFESTYLE | MARION SUMARI

Foto: Marion Sumari

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wereldwijven

Meest gelezen

Meer wereldwijven

Lees dit ook even

Meer wereldwijven

Please update your browser