wereldwijven

Van filmploeg tot (Fallas)vrienden: Wereldwijf Roos over hét feest van Valencia

Van filmploeg tot (Fallas)vrienden: Wereldwijf Roos over hét feest van Valencia

Dit jaar was Fallas, het grootste feest van Valencia, extra leuk omdat ik als begeleiding mee mocht met het team van ‘3 op Reis’. 

| Roos Oudemans

Toen ik 6 november de uitzending terug zag, besefte ik wederom: Wat was het een gave ervaring!

Fallas
Ieder jaar in maart vindt de belangrijkste viering in Valencia plaats, Fallas. Over de oorsprong van Fallas gaan verschillende verhalen, maar de meest voorkomende versie is dat de timmermannen in Valencia bij het aanbreken van de lente een grote opruiming deden van hun werkplaats en alle ‘rommel’ op een stapel verbrandden. Uiteindelijk is deze traditie uitgegroeid tot vele kunstenaars die jaarlijks in totaal een paar honderd beelden maken en deze vervolgens in de fik steken.

Bizar feest
Voor de meeste mensen die Las Fallas voor de eerste keer meemaken, is het een bizarre beleving. Een paar honderd kunstwerken, in de vorm van grote piepschuim poppen en ter waarde van zo’n zeven miljoen euro, zijn dit jaar weer na ongeveer één week te zijn tentoongesteld, in vlammen opgegaan. De constante geur van de Spaanse lekkernij churros (dag en nacht in de straten) en dames met jurken van rond de 18.000 euro; het hoort er allemaal bij.

Oorverdovende knallen
Ook is er oorverdovend knalvuurwerk gedurende drie weken. Je denkt mogelijk: ‘Hoe hard kan het zijn als het door de gemeente wordt georganiseerd?’ Nou, heel veel harder dan je zou verwachten, vinden veel mensen. In Nederland wil men zoveel mogelijk centraal siervuurwerk afsteken tijdens oudjaarsnacht, terwijl het in Valencia juist het idee is om gedurende één week door de hele stad zoveel mogelijk knalvuurwerk af te steken. Met nog een paar mooie vuurwerkshows op de laatste avonden om het feest te eindigen.

UNESCO
Aangezien Las Fallas graag op de UNESCO lijst terecht wil komen om deze grote viering te behouden en het nog meer onder de aandacht te brengen, staat het jaar 2016 extra in het teken van Fallas. In november 2016 zal UNESCO besluiten of Fallas uiteindelijk wel of niet op de lijst terecht zal komen.

Wat was het gezellig met de crew van 3 op Reis. Kort na de opnames miste ik mijn nieuwe (Fallas)vrienden oprecht. Wat een leuke mensen en wat een enthousiasme! Bekijk hier de aflevering terug:

WERELDWIJVEN | ROOS OUDEMANS

Bron: Roos Oudemans | Foto: Roos Oudemans

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wereldwijven

Meest gelezen

Meer wereldwijven

Lees dit ook even

Meer wereldwijven

Please update your browser