Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

wereldwijven

Toronto solidair met moslims na anti-islam-incidenten

Toronto solidair met moslims na anti-islam-incidenten

In het Canadese Toronto zijn afgelopen week minstens vier anti-islam-incidenten gerapporteerd. Inwoners van de stad bieden moslims die hierdoor niet meer met het openbaar vervoer durven te reizen aan om hen te vergezellen.

| Marcia Jansen

Op veel plaatsen in de wereld hebben moslims te maken met deze backlash van de aanslagen in Parijs.

Bespuugd
In Toronto werden twee moslima’s verbaal lastig gevallen in een trein, een moslim moeder werd aangevallen en beroofd vlakbij een school en een moslim student van de Universiteit van Toronto verklaarde dat hij in het weekend is beledigd en bespuugd. Ook doken er anti-islam-graffiti op in één van de metro’s.

#IllRideWithYou
Ik ging er naïef vanuit dat zoiets niet zou gebeuren in Toronto, vertelde Kelly Boaz aan CBC. Zij herintroduceerde de hashtag #IllRideWithYou. Die werd eerder gebruikt in Australië na een gijzeling in Sydney in 2014, toen ook daar vijandigheid richting moslims ontstond.

Wit gezicht
Toen ik hoorde van de aanvallen in de metro, herinnerde ik me de #IllRideWithYou campagne, vervolgde Boaz. Als vrouw voel ik me vaak kwetsbaar op straat of in het openbaar vervoer. Maar aan de andere kant besef ik ook dat ik bevoordeeld ben alleen omdat ik toevallig met een wit gezicht ben geboren.

Blij en verdrietig
Boaz is blij dat haar voorbeeld massaal wordt gevolgd op Twitter, maar ze is ook verdrietig dat het nodig is. Ik heb altijd gedacht dat we in Canada een hogere gedragsstandaard hebben. Dat het een land is waar we een eenheid zijn en elkaar beschermen. I want us to live up to that.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | MARCIA JANSEN | BUITENLAND

Bron: CBC Canada | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

lindalinda

En welke organisatie, kerk, politieke partij, advocaat of burgemeester komt er iop voor de belangen van mensen die het grote slachtoffer zijn van de jarenlnage terreur van moslims?Mijn gezin lijdt er al 26 jaar onder.

ParisienParisien

Al 8 jaar wonend in Parijs heb ik vorige week van dichtbij meegemaakt en gelukkig kan ik hierop antwoorden de rest van de wereld!

Meer wereldwijven

+ -

Lees dit ook even

Please update your browser