wereldwijven

Wereldwijf José: Thailand rouwt om overleden koning

Wereldwijf José: Thailand rouwt om overleden koning

Het Vegetarian Festival is net voorbij als ons het bericht bereikt dat de Thaise koning, koning Bhumibol is overleden.

| José Sleegers

Van feest naar rouw, van wit naar zwart.

70 jaar koningschap
Wij zijn net terug in Nederland als dit gebeurt. Koning Bhumibol, Rama IX, lag al jaren in Bangkok in het ziekenhuis, en al vaker zijn er kritieke momenten geweest. Nu is hij op 88-jarige leeftijd overleden, na een koningschap van 70 jaar. Extreem lang, het langste ter wereld zelfs.

Diepe rouw
Thailand is in diepe rouw, deze rouwperiode zal een jaar duren. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Men spreekt over minder feestdagen, een andere invulling hieraan, minder uitbundige zaken, minder muziek in het uitgaansleven. We wachten af, vaak verandert dit met de dag en per gebied.

Verering
Wie ooit in Thailand is geweest, weet dat er overal foto’s hangen van de koning en zijn vrouw, op straten, in eettentjes, bij mensen thuis. Overal kom je foto’s van hem tegen in alle hoedanigheden. De koning wandelend, lezend, fotograferend, met saxofoon, met hond, met echtgenote.
Ik ben nog nooit ergens geweest waar een koning zo vereerd wordt en waar zoveel respect is voor het koningshuis. Oprecht verdriet is er nu dan ook in Thailand.

Facebook kleurt zwart
Een vriend van me geeft les in Bangkok en vertelde dat zijn halve klas in tranen uitbarstte bij het verdrietige nieuws. De beelden die we zien op tv, zijn ook van intens verdrietige mensen. Mijn Thaise vrienden op Facebook hebben hun profielfoto aangepast in een zwart vierkant.

Projecten
Koning Bhumibol heeft veel gedaan voor zijn volk, met name voor arme boeren en bergvolkeren heeft hij projecten gestart om hen te helpen. Zo wordt bijvoorbeeld het kopen van een waterbuffel gesubsidieerd.

Majesteitsschennis
Fikse straffen staan er op majesteitsschennis, zoals het kapot scheuren van Thais geld met de beeltenis van de koning, beledigende uitspraken doen naar het hof en het op YouTube zetten van ongepaste filmpjes. YouTube is in Thailand zelfs vijf maanden geblokkeerd geweest na een overtreding van deze regels.

Respect
Ik ben er verder niet voor om reistips te geven, maar zou wel zeggen: wees als toerist respectvol voor de gebruiken en gewoontes, altijd, maar vooral nu in Thailand. Geniet van dit mooie land en toon extra respect voor de Thaise bevolking en hun verdriet voor hun koning.

Wij leven mee.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | LIFESTYLE | JOSé SLEEGERS | BUITENLAND

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wereldwijven

Meest gelezen

Meer wereldwijven

Lees dit ook even

Meer wereldwijven

Please update your browser