Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Suzanne van Gompel

Bollywoodheld Amitabh Bachchan: saleskanon extraordinaire

Bollywoodheld Amitabh Bachchan: saleskanon extraordinaire

Stel je voor: je kijkt met een half oog naar het reclameblok. In ieder spotje schittert dezelfde beroemdheid als mascotte, laten we zeggen: Frans Bauer.

Je ziet hem achtereenvolgens vol enthousiasme alles verkopen wat los en vast zit, van woekerpolissen tot kattenknabbels, van Wibra tot Van Lanschot. Inderdaad, een tikje ongeloofwaardig en vrij ondenkbaar in Nederland. Geen BN’er die zo gek (of wanhopig) is om zich voor zoveel karren van adverteerders te  laten spannen. Zelfs Dries Roelvink weet wel beter. Geen consument die zich door dit soort staats-tv-achtige eenheidsworst zou laten verleiden. En welk merk wil er nou een omnivoor boegbeeld?

Van cement tot verzekeringen
In India doen ze niet zo moeilijk. Want daar hebben we super Bollywoodheld Amitab Bachchan: saleskanon extraordinaire. Alles wat hij aanraakt verandert in goud. Dus kun je geen campagne zien waarin hij je niet toespreekt met zijn bebaarde lach en baritonstem. Iedereen die iets wil verkopen in India van belminuten tot inlegkruisjes belt The Big Man. Cement verkopen? Waterpompen? Gouden sierraden? Maggi? Parker pennen? Auto’s? Koekjes? Verzekeringen? You name it – he’s done it.

Prins William
De formule is simpel Amitabh + willekeurig product = salesknaller. Wat reclamemakers en consumenten betreft heeft Amitabh (met zijn 71 jaar de jongste niet meer) zijn langste tijd nog lang niet gehad. Ze kunnen geen genoeg van hem krijgen. Behalve de marketingbazen van de deelstaat Gujarat dan. Die besloten onlangs om boegbeeld Amitabh Bachchan voor hun toerismecampagne te vervangen door niemand minder dan prins William. DNA-onderzoek wijst namelijk uit dat prins William’s over-over-over-over-overgrootmoeder (volg je het nog?) Eliza Kewark afkomstig is uit Gujarat en half Indisch was. Met wat goede wil kun je dus zeggen dat de toekomstige koning van Engeland Indiase genen heeft. En daar moet een slaatje uit geslagen worden. Gujarat hoopt dat de keuze voor ‘Wills’ niet alleen als een rode Ferrari werkt op Indiase- maar ook op internationale toeristen. Dus wacht niet langer: pak dat vliegtuig!

Diamanten en kip-kerriesoep
Een groep Indiërs in Londen ziet ook wel een voordeeltje in deze creatieve genetica. Ze hopen dat prins William zijn ‘Indiase geweten’ laat spreken en zijn familie beweegt om de – door hen vakkundige gejatte – Kohinoor-diamant terug te brengen naar zijn ‘vaderland’. Prins William hult zich wijselijk in nevelen. Amitab Bachchan reageerde naar het schijnt laconiek op zijn ‘troonsafzetting’ en staat morgen waarschijnlijk vrolijk op de volgende kip-kerriesoep TVC shoot.

WERELDWIJVEN | SUZANNE VAN GOMPEL

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser