wereldwijven

Stierenvechten weer terug in Catalonië

Stierenvechten weer terug in Catalonië

Op 28 juli 2010 werd het stierenvechten in Catalonië ‘onofficieel’ afgeschaft door het Parlement van Catalonië. De regio was daardoor zes jaar lang voorloper wat betreft dierenrechten in Spanje. Dat is nu veranderd, vertelt Wereldwijf Roos.

| Roos Oudemans

Kort na de afschaffing van de gevechten diende de conservatieve partij PP een klacht in: stierenvechten moest juist opgenomen worden als cultureel erfgoed. Op donderdag 20 oktober 2016 kreeg de partij zijn zin: het Grondwettelijk Hof van Spanje heeft het verbod opgeheven. Volgens hen behoort het stierengevecht tot Spaans Cultureel Erfgoed.

Catalonië vs. Spanje
Een klein beetje achtergrond is nodig om de situatie rondom het stierenvechten te verduidelijken. Al eeuwenlang staat de regio Catalonië lijnrecht tegenover een groot deel van Spanje. De Catalanen strijden voor onafhankelijkheid, maar dit wordt door Spanje niet geaccepteerd. Wanneer je in Barcelona op vakantie bent, is het misschien niet direct te merken… Maar wanneer je goed oplet, merk je dat er een andere taal wordt gesproken: het Catalaans. Ook hangen er aan de balkonnetjes vaak Catalaanse vlaggen, in plaats van de Spaanse. Heb je het over ‘Spanjaarden’ in Catalonië? Dan word je er vaak op gewezen dat je het over ‘Catalanen’ hebt. Wil Catalonië ergens over stemmen? Dan heeft Spanje vaak de laatste stem… zo ook in het stierenvechten.

Van stierenvechten naar winkelen
Catalonië is lang bezig geweest met het verbod. In 1989 stopte Tossa de Mar als eerste Catalaanse stad met stierengevechten. Vervolgens volgden Girona, Figueres en Tarragona. Beetje bij beetje verdween de traditie. In 2008 begon de regio echte stappen te ondernemen met een handtekeningenactie. Op 1 januari 2012 werd het stierenvechten in Catalonië vervolgens afgeschaft. Een eeuwenlange (oneerlijke) strijd kwam ten einde. De stad Barcelona ging er op een bijzondere manier mee om: arena’s werden niet omvergeworpen. Eén arena werd een museum, het Museu Tauri. Een andere arena werd omgetoverd tot winkelcentrum: Las Arenas.

Andere steden in de voetsporen van Catalonië…?
Nadat Catalonië het stierenvechten vaarwel had gezegd, leek het erop dat andere steden zouden volgen. Er kwamen steeds meer protesten in heel Spanje. Ook werden steden steeds iets ‘diervriendelijker’. In juni schreef ik nog dat ‘mijn’ Valencia het stierenrennen met brandende fakkels had afgeschaft. Ook andere ‘evenementen’ met dieren moesten het ontgelden.

Feestdagen (niet) overleven
Het stierenvechten bestaat wel nog steeds in Valencia. Elk jaar vinden de gevechten onder andere plaats tijdens het grote stadsfeest Las Fallas, de feestdag Día de la Comunidad Valencia en tijdens de zomerfeesten Feria de Julio. En dat is niet één gevecht per keer: tijdens elk ‘feest’ gaan tientallen stieren de strijd aan. En om dan even in gedachten te houden dat er in de afgelopen 30 jaar geen een stier levend de Valenciaanse arena verlaten heeft…

En nu?
Goed, terug naar de nieuwe goedkeuring van stierenvechten: wat betekent deze beslissing voor de rest van Spanje en voor Valencia? Hoewel ik het idee heb dat er steeds meer weerstand in Valencia is tegen stierenvechten (en andere activiteiten met dieren), weet ik niet of het op korte termijn door deze beslissing effect gaat hebben. Deze maand waren er nog gevechten in het Plaza de Toros. De dierenactivisten en demonstranten stonden urenlang tegenover de arena te scanderen. Een heel indrukwekkend gezicht en het zet denk ik zeker toeschouwers aan het denken.

Niet zo diervriendelijk
Wat mij betreft heeft Catalonië door deze ‘verplichte beslissing’ zijn koppositie verloren wat betreft diervriendelijkheid en heeft Spanje een stap terug in de geschiedenis gedaan hiermee. En met het – naar mijn mening – gebrek aan voorlichting over stierenvechten lijkt de weg naar een stierengevecht-vrij Spanje nog langer geworden.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | ROOS OUDEMANS | LIFESTYLE

Bron: La Vanguardia | Foto: Verrassend Valencia

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wereldwijven

Meest gelezen

Meer wereldwijven

Lees dit ook even

Meer wereldwijven

Please update your browser