Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Nienke Grootendorst - Magnin

Wereldwijf wint boekcontract

Wereldwijf wint boekcontract

Gisteren vond in Amsterdam de presentatie plaats van het boekje Lef. Het resultaat van de door Nivea en Kruidvat gesponsorde ‘grootste schrijfwedstrijd van Nederland.’ En de winnaar van die wedstrijd…? Dat ben ik.

| Nienke Grootendorst-Magnin

Wat er door me heen ging, toen ik hoorde dat ik de winnaar was en daarmee een boekcontract in de wacht had gesleept. Dat vroeg ze me. Nicolette van Dam, die de boekpresentatie presenteerde. Maar eigenlijk kon ik die vraag op dat podium, met al die mensen om me heen, camera’s in mijn gezicht, niet goed beantwoorden. En dat is niet zo gek. Ik schrijf het antwoord nu eenmaal liever op.

Want wat ging er door me heen? Dat het een grote eer was natuurlijk. Om door een gerenommeerde jury, bestaande uit Marion Pauw, Susan Smit, Angela Groothuizen en Femmetje de Wind (Wind Publishing) unaniem verkozen te worden tot winnaar. Dat het fantastisch is de kans te krijgen een boek te schrijven. Uitgegeven te worden. Dat jouw passie door anderen wordt gewaardeerd. Dat mensen geloven en vertrouwen hebben in iets dat jij zo graag doet. Een eer en zo bijzonder. Is dat. En ook een beetje gek. Want wordt schrijven dan mijn nieuwe carrière. Ben ik klaar voor een nieuwe carrière, laat ik mijn jurist zijn nu achter me. Verhuist mijn wetboek naar een plaatsje achterin de kast en stof ik mijn oude lievelingsschrijvers nog eens af? Hermans, Reve, Mulisch. Begin ik eindelijk aan Vd Heijdens’s ‘Tonio’, aan Egger’s ‘Zeitoun’? Heb ik met drie kinderen onder de drie nu ineens wel tijd om een boek te lezen, laat staan een boek te schrijven? Ben ik dan nu niet langer (met alle respect) enkel een bloggende expatvrouw, maar zomaar opeens meer dan dat. Een schrijfster in wording? Winnend wereldwijf, columnist en moeder. Want dat laatste blijf ik nu eenmaal bovenal. En met hart en ziel.

Gisteren won ik de grootste schrijfwedstrijd van Nederland en wat er door me heen ging? Dat Congo me meer heeft gebracht dan ik ooit had durven dromen. Een ongekend avontuur, onvergetelijke gebeurtenissen, de tijd om moeder te zijn en de tijd om te schrijven, maar vooral ook de inspiratie die ik nodig had om een nieuwe weg in te slaan. Een carrière als schrijfster. Een carrière als schrijfster? Een carrière als schrijfster. Dat klinkt nog wat gek.

Was het Congo dat mijn ogen opende, mijn hersenen in een stroomversnelling unieke beelden in woorden liet omzetten en uitbraakte op papier, of liever gezegd op de notitie ‘app’ van mijn IPhone, waarop ik al mijn schrijven schrijf. Waarop mijn duim mijn avonturen met de lezers deelt. Was het Congo dat me deze prijs bracht? De uitzichtloosheid van het Congolese bestaan?

Was het Grace, de dappere hoofdpersoon van mijn verhaal? Het was immers haar schrijnende levensverhaal waarvoor de jury viel. Haar vlucht voor een leven zonder toekomst in Oostelijk Congo. Haar vlucht voor een leven zonder toekomst in ijskoud Amsterdam. Was het Grace of één van de vele meisjes met haar die nog altijd slachtoffer worden van mensensmokkel en mensenhandel. Meisjes en vrouwen wier verhalen me altijd zo hebben geraakt.

Of was het mijn moeder die me, van kleins af aan, honderden boeken voorlas, me de waarde van lezen leerde, het plezier van verdrinken in andermans avonturen bijbracht. Me leerde te spellen, te lezen, te spreken en te schrijven. Origineel te zijn.

Was het meneer Schippers, mijn leraar Nederlands in de eerste klas van het Gymnasium. Die me tot tranen toe feilloos grammaticaal Nederlands probeerde bij te brengen. Die me 25 jaar na dato in mijn dromen nog achtervolgt, omdat ik mijn komma’s verkeerd plaats. Ook al vind ik ze zo mooier staan. En die geen televisie had. Dat vond ik ultiem literair toen.

Wat er door me heen ging, vroeg ze me. Dat ik ontzettend blij was en zin had om aan een boek te gaan beginnen, antwoordde ik simpeltjes. Maar het was dus zoveel meer dan dat. Het betekent zoveel meer dan dat en daar ben ik zo dankbaar voor.

PS: vanaf vandaag ligt het boekje ‘Lef’ met mijn verhaal ‘Grace’, de verhalen van twaalf andere winnende deelnemers van de wedstrijd en met gastverhalen van Susan Smit, Marion Pauw en Robert Vuijsje in Kruidvat. Het is gratis verkrijgbaar bij twee actieproducten van Nivea en zeer zeker de moeite waard.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | NIENKE GROOTENDORST - MAGNIN

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Heidi uit Kokkedal (DK)Heidi uit Kokkedal (DK)

Nienke, super! Hartelijk gefeliciteerd! Net als Wendy (vorige reactie) ben ik ook een fan van je sinds je eerste blog. Je hebt het in je, en dat hebben heel veel anderen nu ook ontdekt! Ere wie ere toekomt, aan jou dus!

CorrieCorrie

Gefeliciteerd! Het boek is prachtig, een aanrader. Veel succes voor de toekomst!

willemijnwillemijn

SUPER!SUPER!SUPER!

WendyWendy

Nienke, gefeliciteerd!!! Vanaf jouw eerste blog was ik fan. Ook al heb ik je verhaal over Grace nog niet gelezen, ik geloof gelijk dat er maar één mogelijke winnaar kan zijn: jij. Heel veel succes als schrijfster. Laat de wereld maar genieten van al jouw prachtig geschreven, rake en schrijnende observaties, die mij steeds weer ontroeren en aan het denken zetten. Wij zijn er klaar voor! Jij ook?

Lees dit ook even

Please update your browser