wereldwijven

Netwerken in Indonesië: heel veel eten en karaoke

Netwerken in Indonesië: heel veel eten en karaoke

Ik ben uitgenodigd als gastspreker op een internationale conferentie op een staatsuniversiteit in Oost-Java, maar de avond ervoor moet er eerst worden genetwerkt.

| Silvia van der Cammen

Gelukkig heb ik een sjaal meegenomen die ik om mijn schouders kan slaan. Ik blijk een van de twee enige niet-moslimmensen te zijn.

Gescheiden eten
Onmiddellijk na aankomst vertrekken we naar het hotel. In het restaurant aangekomen (‘Batavia’, de stad was de favoriete vakantieplek van onze koloniale voorouders) zie ik eerst alleen mannen. Ik wil al aanschuiven maar hoor wat geroep van links. De vrouwen zitten aan de andere tafel. Ah oké, ik was even vergeten dat het in sommige moslimculturen gewoon is om gescheiden te eten.

Visitekaartjes
Ik word hartelijk onthaald, de dames omhelzen me, maken grapjes en zetten gelijk drie gerechten voor mijn neus. ‘Have you tried this already?’, ‘Where are you from?’ en, ‘It is so nice that you are here’. Op één na, naast mij, dragen alle vrouwen een khimar. In alle kleuren.  We delen visitekaartjes uit en ik word er stil van. Hier zitten vrouwen die een phd hebben of professor zijn op universiteiten in de Philipijnen, Maleisië en Indonesië. Ze werken fulltime en doen onderzoek naar hoe het onderwijs verbeterd kan worden in deze landen. Zit ik daar met alleen maar mijn Masters.

Karaoke
Het eten blijft komen en achter ons horen we af en toe de mannen lachen. Mijn gastheer kijkt soms of ik me vermaak. Ik proef kokosnoot met durian (niet lekker) en ik geniet. Tot het boek met liedjes voorbij komt. Men verwacht dat ik de volgende ben die de microfoon pakt om een liedje te zingen. Ik hoef het niet te laten vanwege mijn gebrek aan zangtalent, daar maalt niemand om.

‘Net’ te laat
Zo langzaam mogelijk sla ik de pagina’s om. Stiekem wil ik graag, maar ik durf niet. Op het moment dat ik al mijn moed verzameld heb, staat iedereen op  om naar het hotel te gaan. Hè, wat jammer nou… Morgen is de grote dag. Ik verheug me er op en bereid nog even mijn presentatie voor over nieuwe didactische visies op leren en onderwijzen.

WERELDWIJVEN | ETEN & DRINKEN | BUITENLAND | SILVIA VAN DER CAMMEN | WERELDWIJVEN

Bron: Silvia van der Cammen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wereldwijven

+ -

Meest gelezen

Meer wereldwijven

Lees dit ook even

Meer wereldwijven

Please update your browser