Marion Sumari

De nieuwe 'weg' van Magufuli

De nieuwe 'weg' van Magufuli

De Tanzaniaanse president Magufuli baart veel opzien met zijn nieuwe beleid. Verrassingsbezoekjes aan overheidsinstituten, de jacht op zogenaamde ghost workers en vorige week de opening van de nieuwe brug in Dar es Salaam.

| Marion Sumari

Tanzania is eindelijk in positieve zin aan het veranderen.

Surprise surprise
Bijna een half jaar is Magufuli nu aan de macht en er lijken al vele miljoenen bespaard te zijn. Onaangekondigde bezoeken aan overheidsziekenhuizen, de belastingdienst (Tanzanian Revenue Authority), de havenautoriteiten van Dar es Salaam en regionale leiders hebben veel, volgens Magufuli ongewenste zaken aan het licht gebracht, zoals belastingontduiking, niet-bestaande werknemers en andere illegale praktijken. In de meeste gevallen leidde dit meteen tot radicaal ontslag van de verantwoordelijke personen.

Ghost workers
Er blijken in Tanzania heel wat niet-bestaande werknemers te zijn, ook wel ghost workers genoemd. ‘Zij’ krijgen al jaren een flink salaris. Gisteren werd bekend dat er in de regio Arusha 350 ghost workers zijn. Ik werk hier zelf in een semi-overheidsziekenhuis, op projectbasis en dus niet in dienst van de overheid. Maar ook hier moesten alle overheidswerknemers zich de afgelopen weken melden en hun salarisstrook laten zien.

De nieuwe brug
Vorige week werd in Dar es Salaam een nieuwe brug geopend, die een veerboot van de ene naar de andere kant van de haven vervangt. Hoewel de meeste aannemers Chinees waren, is het een mooi symbool voor de ontwikkeling van Tanzania en een knap staaltje werk, met een lengte van 680 meter en zes rijbanen. De bouw startte in 2011 toen Magufuli nog Minister of Works was (en onder meer verantwoordelijk voor infrastructuur/wegen), vorige week mocht hij vol trots de brug openen. Hij doopte hem Nyerere Bridge, naar de eerste president van Tanzania: Julius Kambarage Nyerere.

Werkelijke verandering
Het lijkt erop dat Tanzania nu echt een verandering ondergaat in positieve zin. Er is meer controle op belastingbetaling, relaties met omliggende landen zijn verbeterd en er wordt flink gebouwd. Als het zo doorgaat, zal de overheid genoeg inkomsten hebben om op korte termijn een bloeiende economie te creëren, die goed gebruik maakt van zijn eigen bronnen. Die nieuwe weg lijkt nu duidelijk ingeslagen.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | ACHTERGROND | MARION SUMARI

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser