Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Madeleine Kemna

Feminisme dringt door in St. Andrews

Feminisme dringt door in St. Andrews

Het was voorpaginanieuws in de Schotse kranten: de Royal and Ancient Golf Club in St Andrews heeft aangekondigd dat de 2400 leden (allen mannen) gaan stemmen of vrouwen voor het eerst in de tweehonderzestig jaar dat de club bestaat, lid mogen worden. Dit is niet zo maar een golfclub, de R & A bepaalt de regels van de golfsport en de leden spelen op de beroemdste baan ter wereld; The Old Course, door golfliefhebbers beschouwd als the home of golf.

| Madeleine Kemna

De Oxford Dictionary, zeg maar de Engelstalige Van Dale, omschrijft ‘ancient’ als belonging to the very distant past. De club deed z’n naam tot nu toe dus eer aan. Volgens de kranten heeft het publiekelijk afkeuren van het vrouwonvriendelijke beleid door de Schotse Premier Alex Salmond, een doorslaggevende rol gespeeld in deze kwestie. Salmond, een fervent golfliefhebber, bleef vorig jaar demonstratief weg toen de prestigieuze British Open op Muirfield (een andere men only club), even buiten Edinburgh werd gespeeld. In een verklaring noemde hij het discriminerende beleid van de club als reden.

Walhalla voor golfers
Hebben er dan nog nooit dames op de vermaarde Old Course gespeeld? Jazeker, je mag er als vrouw wel spelen, maar je kon tot nu toe geen lid worden. Als je maximaal handicap 24 hebt kun je meedoen aan een loterij die bepaalt wie er mag spelen. Uitgeloot? Dan niet getreurd, er zijn nog veel meer mooie banen want het dorp St Andrews is een walhalla voor golfers.

Gaat het lukken?
Uit het feit dat dit onderwerp nu pas op de agenda staat, blijkt al dat het ledenbestand van deze beroemde golfclub nou niet bepaald vooruitstrevend genoemd kan worden. Gaat het dan wel lukken om dit voorstel er door te krijgen? Volgens de secretaris van de club zijn de voortekenen gunstig. De krant The Scotsman roept vooraanstaande leden als Prins Andrew, topgolfer Jack Nicklaus en acteur Sean Connery op om het voorstel publiekelijk te steunen. Dit is geen moment om verstoppertje te spelen, aldus de krant. Golflegende Gary Player twitterde gisteren al Net als Augusta National, realiseert de R&A zich eindelijk dat je niet het goede voorbeeld kunt geven en de sport laten groeien als je vrouwelijke leden uitsluit. Respect.

En de vrouwenclubs dan …?
Als ze in St Andrews ja zeggen is daarmee de kous nog niet af. Ook bij topbanen als Royal Troon en Royal St George’s kun je als vrouw nog geen lid worden. In de media werd vandaag al gewaarschuwd dat de veranderende houding over wat acceptabel is in de golfwereld wel eens zou kunnen betekenen dat deze banen geen grote toernooien meer krijgen ondanks hun aantrekkelijkheid. The Honorary Company of Edinburgh golfers op Muirfield liet vandaag al weten dat het onderwerp nu ook daar ter discussie staat. Omgekeerd valt er ook nog wel wat te verbeteren. Wat onderbelicht blijft, is dat er in Schotland nog heel wat clubs zijn waar mannen geen lid kunnen worden. Tijd voor de dames om de hand in eigen boezem te steken!

SNACKS | WERELDWIJVEN | MADELEINE KEMNA

Bron: The Scotsman | Foto: Madeleine Kemna

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser