Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Lies Journée

Drie keer duurzaam: soul surf project Bali

Drie keer duurzaam: soul surf project Bali

Surf, een duurzaam milieu en een toekomstperspectief voor weeskinderen: drie elementen die worden verenigd in het Soul Surf Project Bali, door NUzakelijk.nl uitgeroepen tot een van de toonaangevende crowdfundingprojecten van 2013.


Oprichter Rodney Westerlaken kwam in 2005 voor een surfvakantie naar Bali en was verkocht.

Corruptie
Het jaar erop keerde hij terug en werkte drie maanden in een weeshuis. Daar was hij getuige van corruptionele praktijken; veel van het fondsengeld kwam niet op de goede plek terecht. Als fanatieke surfer kwam Westerlaken elke morgen met natte haren en zijn surfplank bij het weeshuis aan, onder toeziend oog van de nieuwsgierige kinderen. Ze wilden ook leren surfen. Westerlaken nam hen mee, evenals een tree met plastic bekertjes water voor na de surfsessie, en een prullenbak. Van de zestig bekertjes belandden er tot zijn onvrede twintig in de prullenbak. ‘Ik dacht: ik wil wat voor jullie doen, maar dan moeten jullie ook wat voor mij doen,’ zegt hij. ‘Milieubewustzijn moet enerzijds vanuit de politiek komen, anderzijds moeten we beginnen bij de jongere generatie.’ Het idee voor een milieu-georiënteerd surfproject was geboren.

Afvalmateriaal
Soul surf project Bali (sspB) biedt kinderen uit drie Balinese weeshuizen een educatief basisprogramma aan omtrent het milieu en duurzaamheid, waarbij de focus ligt op de oceaan. Het project neemt de kinderen mee naar het strand voor een beach clean up, leert hen over de gevaren van afvalmateriaal en laat hen zien hoe afval op een duurzame manier kan worden verwerkt. In de lessen over recycling leren de kids hoe afval kan worden gebruikt voor nieuwe producten, zoals glazen uit oude bierflesjes en surfboards van gerecycled bamboehout. Ook het zeeleven wordt niet vergeten. In het Turtle Centre in Serangan leren de kinderen waarom schildpadden worden bedreigd en wat er wordt gedaan om de dieren hun natuurlijke leefomgeving terug te geven.

Surfles
Daarnaast krijgen de kinderen surflessen. Te midden van de natuurelementen wordt hun bewustzijn van het belang van een schone leefomgeving versterkt. De kinderen die het basisprogramma hebben gevolgd en talentvol zijn gebleken, krijgen wekelijks extra surflessen van professionele surfinstructeurs en kunnen zo hun talent verder ontwikkelen.

Traumatische ervaring
Behalve surfles krijgen de kinderen ook zwemles van vrijwilligers die aan het project verbonden zijn. Twee van hen zijn gehandicapt. Dana werd geboren met één arm en één been. Hij bedelde op straat voordat hij een thuis vond in weeshuis YKPA. De veertienjarige Pika werd geboren met een klompvoet. Tot haar negende nam haar vader haar elke dag op zijn rug mee om te bedelen. Hij negeerde de beginnende ontsteking aan haar voet, een gehandicapt kind zorgde immers voor meer inkomsten. Pika werd gered door Bali Street Kids (project van YKPA). De infectie aan haar voet was inmiddels zo vergevorderd dat haar been tot onder haar knie moest worden geamputeerd. Een traumatische ervaring als die van Pika maakt het moeilijk om het leven van alledag op te pakken. Soul surf project Bali helpt haar en Dana daarbij door hen zwemles te geven.

Stagetraject
In samenwerking met de Australische kledinggigant Rip Curl biedt sspB de kinderen doorgroeimogelijkheden. Kinderen die ergens heel goed in willen worden, kunnen aanspraak maken op een betaald stagetraject. Met dit sociaal ondernemersschap geeft sspB de kansarmen een plek op de arbeidsmarkt, en draagt het bij aan de groei van de Indonesische economie. Dani, die is geboren met een bochel, wil fotografe worden. Drie dagen per week is ze te vinden op de fotoafdeling van het kantoor van Rip Curl, waar ze leert werken met de nieuwste camera’s. De achttienjarige Prema wordt door Rip Curl opgeleid tot surfinstructeur. Daarnaast werkt hij drie dagen per week in de Eco Surf Shop, de eerste ecologische surfwinkel in Indonesië die in 2012 door sspB werd geopend. In de winkel worden uitsluitend producten van natuurlijk en gerecycled materiaal verkocht.

Duurzaam
sspB is drie keer duurzaam, want het creëert waarde op financieel, sociaal en ecologisch gebied. Westerlaken vond met de crowdfundingwebsite 1% Club een manier om zijn project te financieren. De toegankelijkheid die hij rondom sspB creëert zorgt voor betrokkenheid onder de funders. ‘sspB is concreet en transparant,’ zegt Westerlaken. ‘We plaatsen heel veel foto’s en video’s op onze website en sociale media. Zo kun je als geïnteresseerde precies zien dat de stichting ook echt doet wat ze belooft en weet je hoe jouw donatie besteed wordt.’

Westerlaken kan zijn borst natmaken voor een groeiende internationale bekendheid. In mei dit jaar organiseert Ripcurl een fundraising diner in het teken van soul surf project Bali, waarbij veel professionele surfers bij aanwezig zullen zijn. En dat is niet het enige: samen met Brenton Whitaker, oprichter van weeskinderziekenhuis Bali Kids, schreef Westerlaken een boek. Lingkungan, dan saya (Het milieu en ik), dat binnenkort verschijnt, zal gratis worden verstrekt. Het harde werk van Westerlaken en alle betrokken vrijwilligers werpt zijn vruchten af. Soul surf project Bali bevindt zich in een stijgende lijn, en de top is vooralsnog niet in zicht.

Meer info: www.soulsurfprojectbali.com en www.onepercentclub.com

(foto: Pika)

WERELDWIJVEN | LIES JOURNéE

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser